Sari direct la conținut

Magnatii Transilvaniei si Banatului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Transilvania si Banatul si-au luat partea „leului” in analiza financiara „Cei mai bogati romani”, realizata de revista „Capital”. Din cei 300 de miliardari inclusi in top, 73 isi desfasoara activitatea in 13 judete din aceasta parte a tarii si au in total afaceri de peste 4 miliarde dolari.

In Transilvania, Clujul detine cei mai multi milionari, in timp ce in Banat acest loc revine, asa cum era si normal, Timisului.

Fratii Micula se mentin in top

In Transilvania, cei mai bogati sunt fratii Ioan si Viorel Micula (Bihor), care au o avere estimata la 750-770 milioane de dolari. Cei doi sunt proprietarii grupului „European Drinks and Foods”, cu sediul in municipiul Oradea. Ei au mai investit in turism, detinand hoteluri ce insumeaza peste 6.000 de locuri de cazare, si in mass-media: posturi TV, radio, ziare.

Stefan Vuza (Cluj) are afaceri de 250 milioane de dolari. Grupul „Serviciile Comerciale Romane” detine fabricile „Somes” Dej, „Caromet” Caransebes, „NovaTextile” Pitesti, „Chimcomplex” sau „Uzuc” etc. Afaceristul mai este actionar majoritar si la „Sinterom” Cluj-Napoca si a devenit foarte activ si pe piata hoteliera.

Zoltan Teszari (Bihor) se poate lauda, la 36 de ani, cu o avere de 230 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a banilor i-a obtinut din afaceri in domeniul comunicatiilor, investitia principala fiind grupul „RCS-RDS”, care are 900.000 de abonati, in ultimul an axandu-se pe dezvoltarea serviciului TV prin satelit – „Digi TV”.

Horia Ciorcila (Cluj) are investitii de 120 milioane de dolari in telecomunicatii si domeniul bancar. Este presedintele Consiliului de Administratie al Bancii „Transilvania” si a fost unul dintre actionarii companiei „Astral Telecom”, preluata de un investitor strain pentru cateva sute de milioane de dolari.

Vasile Dan (Negresti Oas – Satu Mare) are o avere cifrata la 70 milioane de dolari, avand participatii la Combinatul metalurgic din Beclean Ð „Dan Steel”, „Rapid” Bistrita, „Helios” etc. „Dan Steel Group” a avut, in 2005, o cifra de afaceri de peste 1.000 miliarde lei vechi.

Claudiu Silaghi (Cluj) administreaza 70 milioane de dolari in domeniul bancar. Este unul dintre membrii Consiliului de Administratie al Bancii „Transilvania”, detinand actiuni la mai multe companii din cadrul grupului bancar.

Dorin Mateiu (Alba) a inregistrat o evolutie spectaculoasa, dublandu-si practic averea care se cifreaza acum la 60 milioane dolari. Este patronul a doua firme de procesare a carnii, „Mercado” si „Elit”, si detine un procent important din firma care construieste un mall in Alba Iulia.

Alexandru Mudura (Bihor) are o avere de 60 milioane de dolari in afaceri imobiliare si in productie. El a infiintat primul complex comercial „Lotus Market” din Oradea. Si-a inceput afacerile in anii ’90 cu distributia de oua „Kinder” si „Tic-Tac”.

Ioan Ciolan (Sibiu) se mandreste, la 37 de ani, cu o avere de aproape 60 milioane de dolari. Este patronul retelei de firme „Ambient”, care are magazine in Sibiu, Bistrita, Alba Iulia, Targu-Mures, Deva, Cluj-Napoca si Baia Mare.

Clujeni in topul miliardarilor

Bela Urasi (Cluj) a intrat in afacerea „Astral” cu 5.000 de dolari si are acum 60 de milioane de dolari si o casa evaluata la 3 milioane de euro, situata in zona Gradinii Botanice din Cluj-Napoca. Are actiuni la Banca „Transilvania”, in valoare de 40 de milioane de dolari, si la doua firme de constructii.

Sorin Ghite (Cluj) se lauda cu o avere de 55 de milioane de dolari, obtinuta din afaceri in telecomunicatii. El este un alt beneficiar al afacerii „Astral Telecom”, al carui presedinte a fost in momentul vanzarii. Are un apartament de doua milioane euro in centrul Vienei. Este unul dintre actionarii grupului financiar „Imofinance”, care a demarat cateva proiecte imobiliare.

Valentin Nicola (Cluj) a obtinut, la randul sau, beneficii importante de pe urma vanzarii „Astral Telecom”, averea lui ajungand la 55 milioane de dolari. Si el este unul dintre actionarii „Imofinance”.

Ilie Carabulea (Sibiu) are, si el, o avere de 53 milioane dolari. Detine 60 la suta din „Holding Atlassib”: transport persoane, marfuri, asigurari, turism, agricultura. Tot el a infiintat si Banca „Carpatica”, ce are sediul central la Sibiu. Recent a obtinut licenta de operator aerian pentru compania „Transilvania Expres”.

Dorel Goia (Cluj) a obtinut 52 de milioane de dolari din afaceri in domenii cum ar fi telecomunicatii si industria alimentara. A fost actionar la „Astral Telecom”. Acesta deruleaza si un important proiect rezidential in centrul municipiului Cluj-Napoca. Mai este actionar la Banca „Transilvania” si la societatea „Tehnofrig”.

Ioan Popa (Alba) este patronul firmei „Transavia” SA Oiejdea, afacere evaluata la 50 milioane de dolari. A facut avere din cresterea pasarilor si industrializarea carnii de pasare. In 2006 a demarat construirea unei fabrici de semipreparate si preparate finite.

Silvia si Szolt Fodor (Cluj) detin reteaua „Euro GSM” si „Mobile Distribution”. Acestia au o avere estimata la aproape 50 milioane de dolari.

Familia Benta (Mures) are actiuni de 40 de milioane de dolari in constructii. Grupul apartinand acestora construieste cartiere de locuinte in mai multe orase din tara, printre care si Bucuresti. Compania familiei Benta a deschis un centru de sanatate in statiunea Sangeorgiu de Padure.

Nicolae Dan Pop Baldi (Cluj) este si el unul dintre fondatorii „Astral Telecom”. Are o avere cifrata la 40 milioane de dolari, avand in prezent compania „Terimob Invest”.

Ioan Mihaila (Maramures) detine actiuni evaluate la 40 milioane de dolari in turism, industrie si imobiliare. Afacerile acestuia se intind si in SUA, unde are investitii in domeniul imobiliar. In Romania, afacerile acestuia au mers destul de prost, majoritatea companiilor inregistrand pierderi.

Arpad Paszkany (Cluj) are, la 35 de ani, aproximativ 40 milioane de dolari. Este patronul „Opel Ecomax”, dealer de autoturisme Opel si Chevrolet si mai detine participatii si in „Polus Grup”. Totodata, afaceristul este principalul finantator al clubului de fotbal „CFR” Cluj.

Daniela si Ilie Vonica (Sibiu) au impreuna firma „Polisano” (40 milioane de dolari), cu obiect de activitate in domeniul farmaceutic.

Florin Panea (Bihor) detine compania „Leonardo”, cu retele de magazine in Romania, Bulgaria si Ungaria, avand afaceri estimate la 34 milioane de dolari.

Clujeanul Gheorghe Chita (32 milioane de dolari) este unicul importator al camioanelor DAF in Romania, el fiind partener cu firma olandeza „E van Wijk”.

Investitii importante in vinurile de Jidvei

Claudiu Necsulescu (Alba) este proprietarul companiei de producere a vinurilor „Jidvei” din care fac parte doua crame, castelele de la Cetatea de Balta si Sanmiclaus si peste 1.700 de hectare de vita-de-vie. Averea acestuia este evaluata la aproximativ 31 de milioane de dolari.

Investitiile realizate in modernizarea companiei „Jidvei” se ridica la 6 milioane de euro. De asemenea, Necsulescu a cumparat din Germania un brevet pentru construirea unor case de locuit cu un consum de energie aproape nul.

Gheorghe Aldea (Sibiu), cu o avere estimata de 30 milioane de dolari, detine lantul de magazine „Alcomsib” si lantul de cofetarii „Redal Caffe”.

Gheorghe Grec (Mures) a facut avere (29 milioane de dolari) din productia si vanzarea de bere, fiind implicat in SC „Bere Mures” SA.

Emil Morariu (Mures) are afaceri de aproximativ 28 milioane de dolari in industria alimentara si a tutunului, fiind, de asemenea, actionar la compania „Bere Mures”.

Virgil Mailat (Mures) si-a legat numele de fabrica „Bere Mures”, unde detine 24 la suta din pachetul de actiuni. Averea sa este estimata de redactorii de la „Capital” la suma de 28 de milioane de dolari.

Mircea Oltean (Mures), care are o avere tot de 28 milioane de dolari, desfasoara afaceri in domeniul industriei (motoare pentru utilajele Cater-pillar), el detinand compania de distributie „Maviprod”.

Beniamin Rus (Bihor) detine grupul „Selina” si „Societatea Drumuri Judetene”, ambele firme desfasurandu-si activitatea in domeniul constructiilor. Averea sa este estimata la 283 milioane de dolari.

Gheorghe Calburean este unul dintre cei mai bogati sibieni (27 de milioane de dolari). Acesta detine grupul de firme „Dafora”, desprins din Societatea Nationala de Gaz. El mai este proprietarul firmei „Condmag” Brasov.

Mircea Coza (Maramures) detine compania „Cozmircom”, cu obiect de activitate in domeniul fabricarii fontei, el avand o avere estimata la 25 milioane de dolari. Acesta vrea sa cumpere companiile miniere de stat „Remin” Baia Mare, „Baita” Stei si „Minbucovina” Vatra Dornei.

Gheorghe Mois (Maramures) are o avere de 26 de milioane de dolari, fiind patronul companiei „Castrum Corporation”, cu activitate in domeniul constructiilor.

Milena si Nicolae Bota (Sibiu) sunt proprietarii fabricii de stofe „Libertatea” si a fabricii de dulciuri „Victoria”, ei avand investitii si in mass-media locala. Valoarea averii acestora se ridica la 25 milioane de dolari.

Alin Alexandru Popa (Hunedoara) detine firma „Edy Spedition International”, estimata la 20 milioane dolari. Este finul de botez al fostului general Iulian Medrea, fostul sef la „Cercetari Penale” din IGP, despre care se spune ca ar fi in spatele afacerilor acestuia impreuna cu alti „grei” din Politie.

Adrian si Floare Cuc (Arad) sunt proprietarii companiei „Astral Impex” si detin o avere de 18-20 de milioane de dolari.

Tudor Caracioni este un alt bogatas al Aradului, compania acestuia, „Contor Grup” valorand aproape 20 milioane de dolari.

Gabriel Carlig (Cluj) are afaceri ce valoreaza 20 de milioane de dolari, el fiind proprietarul companiei de lenjerie intima „Jolidon”, dar si al societatii „Argos”.

Gicu Agenor Gansca (Cluj) – 17 milioane de dolari – este actionarul majoritar al „Trustului de Instalatii Montaj” (TIM), firma care activeaza in domeniul constructiilor.

Ovidiu Turcu (Cluj) detine „Dacia Service” Cluj-Feleac, una dintre cele mai importante firme de profil din Transilvania, precum si fabrica „Mucart”. Averea sa este estimata la 18 milioane de dolari. El a investit masiv si pe piata imobiliara.

Calin si Virgil Vircolacu (Sibiu) sunt proprietarii fabricii „Mondex”, evaluata la 16 milioane de dolari.

Miliardari si in Salaj, Bistrita, Bihor si Hunedoara

Familia Stanca (Zalau) administreaza grupul „Vidalis”, compus din 15 firme, care este evaluat la 16 milioane dolari.

Pamfil Moisil (Bistrita-Nasaud) este actionarul majoritar al grupului de firme „Topaz”, estimat la o valoare de 16 milioane dolari.

Tibor Tincau (Bihor) are participatii de 16 milioane dolari la „Timisoara Plaza Center”, „Sinteza” Oradea si „Trans World Trading”.

Alin Simota (Hunedoara) detine participatii in valoare de 15 milioane de dolari la „Atomis International Prod”, care activeaza in domeniul lucrarilor pentru retele energetice. A inceput afacerile ca „locotenent” al lui Miron Cozma, cu care a infiintat societatea „Sfanta Varvara”.

Mircea Moga (Cluj) a devenit renumit in afacerile cu portelan, s-a lansat si in domeniul imobiliarelor, el avand o avere de aproximativ 15 milioane de dolari.

Marius Ciurchea (Cluj) are si el o avere similara, impartita in actiuni la Banca „Transilvania” si grupul de firme „Arcada Grup”.

Tiberiu Fiscutean (Bistrita – 14 milioane dolari) este actionar la Grupul „Topaz”.

Aurel Albu (Sibiu – 14 milioane dolari) detine actiuni la Banca „Carpatica” si la cateva firme din holdingul „Atlassib”.

Daniel si Eugen Moraru (Bistrita) au afaceri imobiliare in SUA, iar in Romania au o fabrica de obiecte din sticla si firma „IRIS Portelan”, avand o avere de 14 milioane de dolari.

Ioan Hoban (Baia Mare) are un hotel de lux, iar numele sau se leaga de grupul de firme „Bilardi”. El este parlamentar PNL si a reusit sa stranga o avere de 12-13 milioane de dolari.

Mircea Musgociu (Mures) detine compania „Profitec”, evaluata la 12 milioane dolari.

Marius Nicoara, presedintele PNL al Consiliului Judetean Cluj, are si el o avere estimata la 11-12 milioane de euro. Este asociat la „Compexit Trading”, Banca „Transilvania” si „Cambio”.

Mircea Maries (Maramures) este proprietarul companiei „Tehnomin”. Averea sa este evaluata la 10 milioane dolari.

Fratii Cristescu – cei mai bogati din Banat

La fel ca in Transilvania, si in Banat suprematia „bogatilor” este detinuta de doi frati – Marius si Emil Cristescu. Acestia sunt proprietarii unor afaceri care valoreaza 250 milioane de dolari. Ei detin Grupul „Bega” cu activitati in domenii ca industria chimica, foraj petrolier, industria constructoare de masini, transporturi sau turism etc.

Cea mai reusita afacere a acestora in 2005 este vanzarea pachetului majoritar de actiuni la „BegaUpsom” Ocna Mures, in schimbul a 20 de milioane de dolari.

Iosif Armas (Caras-Severin) este proprietarul unei averi de aproximativ 200 milioane de dolari. Detine grupul de firme „Argirom”, respectiv statiunea din Baile Herculane si porturile Orsova si Moldova Noua.

Josef Goschy (Timis) este unul dintre cei mai importanti investitori din domeniul industriei hoteliere, avand o avere de 180 milioane de dolari.

Ovidiu Tender (Timis) are afaceri estimate la 190 milioane de dolari, in domenii cum ar fi agricultura, energie, imobiliare si asigurari. Grupul Energetic „Tender” cuprinde companiile „Nuclearmontaj” Vulcan, „FECNE”, „FEBA” Barlad si „UPRUC” Fagaras. Grupul de Asigurari „Tender”, care cuprinde compania „Ardaf”, este evaluat la 40 milioane dolari.

Iulian Dascalu (Timis) administreaza, la 37 de ani, afaceri de 120 milioane de dolari, fiind unul dintre cei mai importanti „actori” in domeniul imobiliar in vestul tarii. Detine mega-investitia „Iulius Mall” Timisoara, una similara fiind in derulare la Cluj-Napoca.

Ilie Stoichescu (Caras-Severin) este al treila actionar de la „RCS-RDS”, avand o avere de 60 milioane de dolari.

Jabri Tabrizi Ahmad (Timis) este unul dintre cei mai importanti afaceristi in domeniul imobiliar. Are o avere de 40 milioane de dolari, compusa din spatii ultracentrale, terenuri intravilane, magazine duty-free si case de schimb valutar. El detine si franciza „Fornetti”.

Teodor Tuducan (Timis) se bazeaza pe o avere de 27 de milioane de dolari, din care face parte un cartier rezidential din centrul municipiului Timisoara. A investit 5 milioane de euro intr-o fabrica de apa plata.

Darius Jumanca (Timis) este actionar la companii specializate in consultanta si tranzactii imobiliare, averea sa ridicandu-se la 20 milioane de dolari. El este cel mai important „actor” de pe piata spatiilor comerciale din Timisoara.

Nicolae Mann (Timis), actionarul majoritar al companiei romano-germane „Vital & Heyl”, a intrat in „Top 300” cu o avere de 17 milioane dolari.

Familia Carpanu (Timis) Ð 17 milioane de euro Ð este proprietara complexului „Agro Banat Caransebes”, care activeaza in domeniul productie si achizitie de cereale pentru fabricarea nutreturilor concentrate.

Sorin Posa (Timis) Ð 13 milioane euro Ð este proprietarul hotelurilor „Perla” din Timisoara, el avand investitii si in domeniul constructiilor.

Ioan Popa (Caras-Severin) Ð 13 milioane dolari Ð detine pachetul majoritar de actiuni la firma „Pangram” si are, mai nou, si intentii investitionale in domeniul imobiliar si turistic.

Florentin Banu (Timis) Ð 11 milioane dolari Ð are investitii in grupul de firme „BanuInvest”.

Maria Grapini (Timis) este proprietara grupului de firme „Pasmatex”, evaluat la 11 milioane dolari si format din 6 firme din diferite domenii: auto, electronica, mobila, confectii, textile etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro