Sari direct la conținut

Lege pentru maidanezii politici

Gazeta de Cluj

Migratia politica este una din cele mai acute probleme ale politicii romanesti. Sondajele de opinie efectuate in perioada 2000-2006 releva faptul ca peste 70% din populatia activa cu drept de vot din Romania este impotriva migratiei politice.

In consecinta, deputatul PD de Bistrita-Nasaud Ioan Oltean a inaintat spre dezbatere un proiect legislativ de modificare a Legii Nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, proiect care face referire exact la problema migratiei politice. Prin acesta, initiatorul doreste stoparea migratiei politice.

Proiectul a fost deja adoptat de Parlament si este pe cale de a fi promulgat de catre presedintele Traian Basescu.

Stop migratiei

Legea privind statutul functionarilor publici a fost modificata in urma proiectului legislativ al deputatului democrat Ioan Oltean.

Proiectul deputatului democrat prevedea ca atat consilierii locali sau judeteni cat si primarii care vor parasi din vina lor formatiunea politica care i-a propulsat in functiile publice pe care le detin vor pierde mandatele cu care au fost imputerniciti de alegatori.

In urma dezbaterii din Senat, grupul parlamentar liberal a adaugat la proiectul initial un amendament prin care se face referire la faptul ca atat in cazul demisiei, cat si in cazul demiterii din partid sau daca un consilier judetean detine functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ), in cazul in care demisioneaza sau este exclus isi pierde automat calitatea de consilier judetean si implicit cea de presedinte sau vicepresedinte al CJ. Situatia este diferita insa in cazul primarilor.

Tinand cont ca primarii sunt alesi uninominal, primarul va pierde aceasta calitatea publica doar in cazul in care isi va da demisia din formatiunea politica care l-a sustinut.

Pe langa acestea, a fost adaugata o prevedere conform careia alesii locali, fie ei consilieri sau primari, au la dispozitie 45 de zile de la data promulgarii legi sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care sa-si afirme apartenenta la un partid. Apoi, alesii locali vor intra sub incidenta noii legi.

Un Oltean multumit

Deputatul Ioan Oltean este multumit de adoptarea legii. „Chiar daca prevederile legii nu sunt exact in conformitate cu dorintele mele, fiind incluse amendamentele referitoare la pierderea functiei de consilier si in cazul demiterii din partid, legea este buna, atingandu-si obiectivul.

Chiar daca se poate considera ca prevederile referitoare la consilierii locali si judeteni pot duce la abuzuri din partea liderilor partidelor, trebuie sa ne gandim si la faptul ca este necesara o continuitate in ceea ce priveste cariera politica.

Aceasta lege este primul pas spre educarea clasei politice si spre stabilizarea acesteia”, a spus deputatul PD. „Tinand cont ca Senatul a fost camera decizionala in aceasta lege, actul normativ a fost deja adoptat, ultimul pas spre intrarea ei in vigoare fiind promulgarea de catre presedintele Romaniei.

Traian Basescu are posibilitatea de a trimite legea inapoi in Parlament pentru a fi redezbatuta daca are de facut anumite observatii.

In cazul in care se va promulga legea in forma actuala, alesii locali vor fi nevoiti ca in termen de 45 de zile sa dea o declaratie pe proprie raspundere, in care sa-si stabileasca apartenenta la un partid sau la altul.

Acest termen este, consider eu, suficient pentru ca alesii locali sa se hotarasca asupra partidului la care vor ramane. Dupa ce termenul de 45 de zile va expira, alesii locali vor intra sub incidenta noii legi”, a incheiat Ioan Oltean.

De la Bruxeles

Vasile Dancu, senator de Cluj al Partidului Social Democrat, se declara „pentru” aceasta lege.

„Chiar daca aceasta lege nu este tocmai benefica, existand anumite lucruri care necesita schimbarea, precum prevederea conform careia consilierii locali si judeteni pot pierde calitatea de ales local daca sunt demisi din partid, este o lege buna.

Din pacate, cand a fost votata legea eu am fost la Bruxelles in calitate de observator la Parlamentul European. Totusi, daca as fi fost prezent, as fi votat „pentru”.

Consider ca este o lege necesara, deoarece procesul legislativ va fi, de acum inainte, mult mai dinamic, iar negocierile din consiliile locale si judetene vor deveni precum cele din Parlamentul European, acolo unde nu conteaza cine are majoritatea, important fiind ca ambele parti sa fie multumite.

Consider ca presedintele Basescu va retrimite lege in Senat, facand anumite observatii referitoare la aceasta, pentru ca el este foarte interesat de ce spune presa si in general opinia publica referitor la aceasta lege. Totusi, cand e vorba de Basescu, nu putem fi niciodata siguri”, a declarat Dancu.

Vremea migratiei

Gheorghe Funar, senator de Cluj al Partidului Romania Mare, considera ca aceasta lege deschide calea spre democratizarea clasei politice. „Din nefericire aceasta lege a venit cu intarziere de 15 ani, la care mai adaugam si cele 45 de zile lasate gratie pentru tradatori.

In aceasta perioada de 45 de zile de la promulgare, vor migra in masa o multime de alesi locali, in special de la PSD, care se vor indrepta inspre PD. Am aflat ca PD si-a deschis portile pentru tradatorii din PSD, chiar daca Boc nu recunoaste.

Dar sa revenim la legea in sine. Per ansamblu, legea este buna, totusi acele prevederi referitoare la pierderea calitatii de consilier local sau judetean si in cazul demiterii din partid mi se par abuzive.

Daca aceste prevederi vor fi promulgate de catre presedinte vom asista la o situatie deloc placuta, in care puterea politica la nivel local se va centraliza in mana liderilor partidelor, care vor conduce precum dictatorii. Chiar daca aceasta lege este buna, ea nu este completa.

Eu consider ca ar fi trebuit adaugate si prevederi referitoare la parlamentari?”, a declarat fostul primar al municipiului Cluj-Napoca.

Noi am fi curiosi pe cand va apare o lege care sa interzica migratia politica in Parlament. Nu de alta, dar in prezent in Camera Deputatilor si in Senat au aparut o serie de parlamentari „independenti”.

Adica politicieni alesi pe listele unui partid anume, care insa dupa o perioada de timp si-au dat demisia din partidul respectiv si fie au ramas „pe dinafara”, fie au imbratisat alta doctrina.

Or, acest lucru nu este normal, intrucat ei au fost alesi in Parlament ca reprezentanti ai unui partid anume si nicidecum ca persoane independente, uninominal.

Iata insa „maidanezii” din Parlament (13 deputati si 5 senatori): Corneliu Ciontu (ales pe listele PRM, circumscriptia Bucuresti), Olguta Cocrea (PRM Bacau), Mircia Girgiu (PRM Cluj), Cozmin Horea Gusa (PNL PD Bucuresti), Daniel Ionescu (PRM Vrancea), Leonida Lari – Iorga (PRM Suceava), Petru Lificiu (PSD PUR Galati ), Nati

Meir (PRM Tulcea), Dan Constantin Mocanescu Coloros (PRM Contanta), Costel Ovidenie (PRM Ilfov), Aurelian Pavelescu (Olt, PNL PD), Dumitru Puzdrea (PRM Neamt), Ion Stoica (PRM Gorj), Marcela Lavinia Valcov – Sandru (PNL PD Mures) precum si senatorii Stefan-Mihail Antonie (PNL PD Mures), Neculai Apostol (PSD PUR Iasi), Viorel Senior Duca (PRM Hunedoara), Dorel-Constantin Onaca (PRM Constanta) si Ioan Talpes (PSD PUR Caras Severin).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro