Sari direct la conținut

10 sfaturi pentru întreținerea corectă a aparatului de aer condiționat

HotNews.ro
10 sfaturi pentru întreținerea corectă a aparatului de aer condiționat
Un instalator repară aparatul de aer condiționt / Sursa foto: Radoslav Radev | Dreamstime.com

Suntem în plină vară și ANM a emis avertizări de caniculă pentru toată țara, așadar unul dintre cei mai importanți aliați în această perioadă este aerul condiționat. Însă, pentru a putea beneficia din plin de acest dispozitiv, fără a consuma inutil electricitate, este necesar să îl întreținem corect.

Chiar noi putem face acasă, singuri, câteva lucruri pentru ca aerul condiționat să funcționeze optim, arată platforma despre-energie.ro, lansată de E.ON și Delgaz.

Atenție! În primul și în primul rând, pentru a nu ne accidenta, înainte de a face toate aceste lucruri să nu uităm să scoatem din priză aparatul de aer condiționat.

Sfaturi de urmat:

  1. Masca se scoate ușor și trebuie curățată foarte bine, mai întâi de praf, cu aspiratorul și apoi cu soluția de curățare pe care o ai la îndemână.

Curăță unitatea interioară cu o lavetă îmbibată cu spray sau cu un dezinfectant dedicat pentru curățarea aparatelor de aer condiționat.

Dacă nu ai aceste substanțe, poți rezolva la fel de eficient cu un amestec de apă, oțet (proporție 50%-50%) și puțin bicarbonat de sodiu (o linguriță).

Se pune înapoi numai după ce ne-am asigurat că totul s-a uscat perfect.

  1. Îndepărtează praful depus pe filtrele de aer cu aceleași substanțe folosite și pentru unitatea interioară.

Apoi clătim bine cu apă și lăsăm filtrele la uscat.

Filtrele se scot prin rabatarea măștii frontale a unității interne și tragerea acestora în jos. Un filtru curat împiedică murdărirea rapidă a bateriei de evaporare.

Se recomandă curățarea filtrelor măcar o dată la cel puțin două săptămâni în timpul sezonului de utilizare, în special vara.

  1. Curăță bateria evaporatorului cu ajutorul periei înguste de la aspirator. Depunerile de pe baterie pot reduce fluxul de aer și izolează bateria, reducându-i capacitatea de a reține căldura.
  2. Îndreaptă aripioarele îndoite de la bateria evaporatorului și astfel vom avea un schimb mai eficient de aer și totodată îndepărtăm și posibilele depuneri existente.

Pentru următoarele operațiuni de întreținere a unității exterioare, respectiv pașii de mai jos, solicită ajutorul unui specialist deoarece acestea trebuie să fie executate conform unor specificații tehnice și necesită o pregătire adecvată în acest sens.

  1. Verificarea componentelor și mecanismelor electrice: integritatea cablurilor de alimentare, eficacitatea siguranțelor de protecție, a tensiunii de alimentare, a puterii absorbite, starea racordurilor electrice și frigorifice și a contactoarelor compresorului.
  2. Verificarea și curățarea evacuării apei din unitatea interioară.

Aparatele de aer condiționat produc apă în timpul procesului de răcire. Asigură-te că linia de evacuare a apei este curată și fără blocaje. Dacă apa nu este drenată corect, poate apărea umiditate excesivă sau chiar deteriorarea aparatului.

  1. Verificarea cantității de freon și completarea acestuia, după caz, depistarea eventualelor scăpări și sigilarea lor, asigurarea presiunii conform cu instrucțiunile din manualul de utilizare.

Se recomandă ca acest lucru sa fie realizat măcar o dată pe an, freonul fiind esențial pentru buna funcționare a aparatului.

  1. Verificarea presiunii de funcționare a compresorului, subrăcirea şi supraîncălzirea, respectiv, eficacitatea rezistențelor de carter și nivelul uleiului în carter.
  2. Verificarea admisiei și refulării aerului, în special dacă aparatul de aer condiționat nu a fost utilizat o perioadă mai lungă de timp.
  3. Verificarea generală a unității exterioare și, după caz, strângerea șuruburilor de fixare, verificarea amortizoarelor și a consolelor de fixare.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că aceasta este curată și nu este obstrucționată de vegetație, deșeuri sau alte obiecte.

Pentru folosirea în siguranță, aparatul de aer condiționat trebuie verificat periodic de către o persoană specializată.

Dacă este folosită doar funcția de răcire, ideal este ca aparatul să fie verificat de două ori pe an, primăvara și după finalul verii, când cu siguranță a fost folosit intens, având în vedere ce temperaturi ridicate se înregistrează în ultimii ani în sezonul estival.

Chiar dacă întreținerea presupune costuri, acestea sunt mult mai mici decât cele de reparație sau chiar de înlocuire prin achiziționare a unui aparat nou, din cauza utilizării necorespunzătoare.

În plus, un aparat de aer condiționat care nu funcționează optim duce și la un consum mai mare de electricitate, prin urmare facturile noastre vor crește.

Citește mai multe pe despre-energie.ro.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro