Sari direct la conținut

15 noi specii ameninţate cu dispariţia, în Australia. Ultimul pe lunga listă, micul wallaby Parma

HotNews.ro

Australia a listat marţi 15 specii noi pe cale de dispariţie, prin care un mic wallaby, luându-şi în acelaşi timp angajamentul de a stopa dispariţia speciilor de animale şi plante, conform AFP.

Guvernul condus de premierul Anthony Albanese a anunţat un nou plan pe zece ani în încercarea de a stopa dispariţia a 110 „specii prioritare” şi de a proteja de la degradare 20 de „zone prioritare”.

Scopul este de a preveni orice extincţie ulterioară a speciilor de plante sau animale, conservând în acelaşi timp cel puţin 30% din suprafaţa terestră a Australiei.

Ultimele specii adăugate pe listă

Printre cele 15 specii recent listate ca fiind ameninţate se numără micul wallaby Parma – ameninţat de incendii şi prădători -, şarpele gri veninos de Queensland şi o lăcustă fără aripi numită Key’s Matchstick Grasshopper (Keyacris scurra), vulnerabilă în faţa secetei şi a incendiilor de vegetaţie frecvente.

Existenţa a numeroase specii endemice în Australia este pusă în pericol pe măsură ce habitatele lor se micşorează ca urmare a activităţilor umane şi a evenimentelor extreme, cum ar fi incendiile de vegetaţie din 2019-2020, conform organizaţiilor pentru conservarea biodiversităţii.

Aceste incendii devastatoare au mistuit 5,8 milioane de hectare în estul Australiei şi au provocat moartea sau strămutarea unui număr cuprins între 1 miliard şi 3 miliarde de animale.

„Incendiile de vegetaţie (2019-2020), în special, au avut consecinţe devastatoare pentru numeroase specii. Suntem hotărâţi să oferim animalelor sălbatice o şansă mai bună. Clasificarea speciilor ca fiind pe cale de dispariţie în lege (…) reprezintă un pas crucial în protejarea speciilor şi a animalelor din zonă care au nevoie de asistenţă de urgenţă”, a declarat ministrul Mediului, Tanya Plibersek.

Listarea unei specii ca fiind pe cale de dispariţie îi oferă protecţie, în conformitate cu legea australiană în domeniul conservării mediului.

Organizațiile pentru protecţia animalelor sălbatice au salutat angajamentul guvernului de a preveni dispariţia unor noi specii de animale şi plante.

Obiectivul „este ambiţios, dar esenţial pentru a oferi posibilitatea viitoarelor generaţii de australieni să (cunoască) animale precum koala, oposum de munte (mountain brushtail possum), veveriţe mari zburătoare (sugar glider) şi papagalul cu cap roşu (gang-gang cockatoo)”, a declarat Basha Stasak de la Australian Conservation Foundation.

„Stoparea distrugerii habitatelor faunei sălbatice reprezintă cheia pentru atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ea.

Cercetătorii au estimat costul luptei contra extincţiei speciilor în Australia la un miliard de dolari pe an, a precizat Basha Stasak. (Sursa: Agerpres)

(foto articol:©Lukas Blazek|Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro