Sari direct la conținut

1,7 milioane de romani  din Spania si Italia vor alege doar un senator si doi deputati

HotNews.ro

Comisia de Cod Electoral a decis ca diaspora romaneasca din Europa va fi reprezentata de 2 deputati si un senator ceea ce, spun analistii, va dezavantaja PD-L. Comisia de Cod electoral a calculat ca diaspora romaneasca are 160 000 de persoane cu drept de vot. Reprezentantii comisiei sustin ca s-au bazat pe numarul romanilor prezenti la referendumul din 2007 si alegerile pentru Parlamentul European si pe unele statistici ale MAE, dar recunosc ca datele sunt uneori inexacte. Reprezentantii romanilor din Italia sustin ca numarul de deputati si senatori este insuficient fata de numarul mare de romani din diaspora.

  • Estimarile arata insa ca numai in Italia si Spania traiesc 1,7 milioane de romani; daca ei ar fi in tara, ar fi reprezentati de 10 senatori si 24 de deputati
  • Reprezentantii romanilor din Italia sustin insa ca numai in Italia numarul romanilor cu drept de vot ar fi 800 000
  • Intre timp PSD a inceput deja campania pentru voturile din diaspora si a promis romanilor din Italia doua locuri de deputati
  • Potrivit analistilor, PD-L este dezavantajat de numarul mic de senatori si deputati care vor reprezenta romanii din diaspora

Potrivit legii votului uninominal, Comisia de Cod Electoral trebuie sa realizeze un decupaj al colegiilor electorale pentru alegerile parlamentare din toamna. Aceste colegii reprezinta practic zona propriu-zisa in care va candida un senator sau un deputat si numara intre 70.000 si 140.000 de cetateni cu drept de vot.

Presedintele comisiei Mihai Voicu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, a precizat ca harta cu decupajele colegiilor electorale va fi prezentata pana la inceputul lunii august. Comisia de Cod Electoral a stabilit impartirea de principiu a colegiilor electoarale pentru comunitatea romana din diaspora. Potrivit legii votului uninominal romanii din intreaga diaspora vor fi reprezentati de 4 deputati si doi senatori.

Iordache (PSD): In Europa sunt 100.000 de romani cu drept de vot

Comisia de Cod Electoral a stabilit ca romanii din Europa vor fi reprezentati de doi deputati si un senator. “Aceasta delimitare se bazeaza pe faptul ca in Europa sunt putin peste 100 000 de romani cu drept de vot”, a explicat deputatul Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al comisie de Cod Electoral.

In cifre, imparteala comisiei arata ca cei doi deputati vor reprezenta 140 000 de romani cu drept de vot din Europa (un deputat reprezinta 70 000 de persoane), iar senatorul ales de diaspora va reprezenta 160 000 de persoane (cele doua cifre 140 mii si 160 mii nu pot fi adunate deoarece voturile pentru deputati si senatori se suprapun).

Unii dintre membrii comisiei sustin ca situatia nu este normala, dar se scuza acuzand legea votului uninominal. “Problema este ca numarul a fost limitat de legea votului uninominal. Ce sa facem, eu am spus mereu ca legea e proasta”, a declarat Marton Arpad UDMR, membru al comisiei de cod electoral.

1,7 milioane de romani in Spania si Italia

Statisticile arata insa ca in Europa numarul romanilor ar ajunge la 1,7 milioane. Daca acestia ar fi in tara, potrivit legii votului uninominal, ar fi reprezentati in Parlament de 10 senatori si 24 de deputati.

Cele mai mari comunitati sunt cele din Spania si Italia. Potrivit unei statistici realizate de autoritatile din Spania, comunitatea romana cuprinde peste 700 000 de persoane.

  • Potrivit Ministerului Afacerilor Externe in 2007 au fost 317 000 de romani inregistrati legal in Spania.
  • In Italia, potrivit statisticilor, ar fi peste 1 milion de romani.
  • Potrivit Partidului Romanilor din Italia, dintre acestia cel putin 800 000 au drept de vot.
  • Luand in calcul doar cifra inaintat de MAE, adica cei 317 mii de romani din Spania, acestia ar trebui sa fie reprezentati de 4 deputati si 2 senatori.

Conteaza doar cei cu drept de vot

In opinia presedintelui Comisiei de Cod electoral nu are nici o relevanta daca la votul din toamna se vor prezenta 100 000 sau 1 milion de romani din diaspora. “Nu este nici o ilegalitate daca un deputat va reprezentat mai mult de 70 000 de persoane, pot sa vin la vot oricati, legea prevede 4 depuati si doi senatori pentru diaspora”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Voicu. Presedintele comisiei crede insa ca la alegerile din toamna nu se vor prezenta mai multi alegatori decat la referendumul sau alegerile europene din 2007.

Deputatul Florin Iordache a explicat ca numarul de deputati si implicit decupajul colegiilor uninominale au fost stabilite in functie de datele primite de la Institutul National de Statistica si de la Ministerul Afacerilor Externe. “Nu conteaza ca sunt 500 000 sau 1 milion in Spania sau Italia, conteaza doar cei care au acte si au drept de vot. Potrivit cifrelor de la MAE am ajuns la o astfel de delimitare a colegiilor uninominale”, a declarat deputatul PSD.

Pe de alta parte, deputatul Valentin Iliescu (PDL) sustine ca datele statistice nu sunt la zi si ca nu sunt corelate cu realitatea. “De exemplu, pentru coelgiile electorale din tara s-au luat in calcul datele statistice de la recensamantul din 2002 insa lucrurile s-au schimbat. La fel se intampla si in diaspora; ne bazam pe cifre inexacte”, spune Valentin Iliescu.

Parvulescu: “4 deputati si 2 senatori sunt suficienti”

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, asociatie care a participat la lucrarile Comisiei, a explicat cum s-a ajuns la cifra de 4 deputati si doi senatori pentru romanii din diaspora.

“In primul rand, ca reper s-a luat participarea la referendumul din 2007 unde au fost in jur de 80 000. Astfel, este suficient ca 80 000 de persoane sa fie reprezentate de 4 deputati si doi senatori. O problema este ca nu sunt mijloace pentru a identifica numarul exact de romani din diaspora”, a explicat Cristian Parvulescu.

Presedintele Pro-Democratia a mai explicat ca o mare problema este faptul ca procesul de vot in diaspora este ingreunat. “Se voteaza doar la ambasade si consulate. Astfel, romanilor din diaspora le este greu sa isi exprime votul”, a mai explicat Parvulescu.

Pe de alta parte, el a dezvaluit ca membrii Comisiei de Cod electoral au refuzat orice discutie pe marginea schimbarii modalitatii de vot pentru diaspora. “Aici a fost unanimitate, adica au refuzat toti. Una din cele mai bune solutii pentru diaspora ar fi votul prin corespondenta sau votul electronic”, a declarat Parvulescu.

Romani din Italia vor mai multi deputati si senatori

In opinia presedintelui Partidului Romanilor din Italia (PRI), Giancarlo Germani, statul roman ar trebui sa urmeze exemplul Italiei, care are nu mai putin de 16 deputati, care reprezinta interesele diasporei.

“In Italia sunt peste un milion de romani, deci cel putin 800 000 cu drept de vot, excluzand minorii. Deci ar trebui ca romanii din diaspora sa fie reprezentati in Parlament, fiind unica minoritate care nu este reprezentata. Un milion de cetateni europeni au dreptul de a fi reprezentati sau cel putin sa incerce sa fie reprezentati”, a declarat pentru HotNews.ro Giancarlo Germani. In opinia sa, pentru alegerile parlamentare viitoare ar fi normal sa existe cel putin un post de deputat exclusiv pentru Italia.

PSD negociaza cu romanii din Italia

Presedintele PRI a dezvaluit faptul ca presedintele PSD Mircea Geoana s-a intalnit marti cu reprezentantii diasporei din Italia si ca a promis ca va oferi doua locuri de deputati pentru reprezentantii romanilor din Italia. “Chiar ieri la Roma i-am pus o intrebare precisa lui Mircea Geoana, care mi-a raspuns ca PSD e gata sa ofere 2 locuri pe liste ca independenti pentru eventuali reprezentanti ai diasporei italiene la urmatoarele alegeri din toamna”, a mai declarat Giancarlo.

Cine pierde

  • Numarul deputatilor si senatorilor din diaspora reprezinta o tema de disputa intre partide. “Dezavantajat de aceata situatie este evident PD-L, asta luand in calcul rezultatele de la referendumul de anul trecut si de la alegerile europene”, a explicat Cristian Parvulescu. La alegerile pentru Parlamentul European, romanii din diaspora au votat cu PD-L in proportie de 39,5%.
  • La referendumul din mai 2007 pentru demiterea presedintelui proportia a fost si mai mare; 93% dintre romanii din diaspora au votat impotriva suspendarii presedintelui, votul fiind asociat cu simpatia romanilor din diaspora fata de PD-L.
  • Votul romanilor din diaspora devine cu atat mai important cu cat PSD si PD-L au obtinut la locale scor egal, astfel ca voturile romanilor din Spania si Italia ar fi putut inclina balanta in cazul in care ar fi fost reprezentati de mai multi senatori sau deputati. 
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro