200 de persoane au protestat pentru salvarea Parcului Emil Garleanu din Bucuresti
Circa 200 de bucuresteni, locatari ai blocurilor din zona, au protestat duminica pentru salvarea parcului Emil Garleanu. Spatiul verde, in suprafata de circa 3000 mp, a fost retrocedat anul trecut de Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, dupa ce proprietarul a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care a obligat municipalitatea sa-l puna in posesie. Acum, proprietarul cere Primariei sectorului 3, administratorul parcului, sa desfiinteze spatiul verde.
Locatarii blocurilor din jurul parcului sunt disperati deoarece acesta este singurul parc din zona. Spatiul verde a fost deja amputat, pe o bucata de teren fiind autorizata construirea unei biserici.
„Am venit la protest pentru ca am un baietel de sase ani si acesta este singurul loc unde se poate juca. Daca se desfiinteaza parcul, unde se mai duce? Ce o sa se intample cu acesti copii ai generatiei asfaltului? Nu inteleg de ce nu i-au dat teren in alta parte, mai ales ca, din ce am inteles eu, proprietarul avea teren mai incolo”, ne-a spus Radu Mateescu, locatar.
“Parcul trebuie sa ramana parc. De asta ne-am strans aici. Si ar fi trebuit sa vina mai multa lume. Primarul are o obligatie fata de comunitate. Nu ar fi trebuit sa retrocedeze parcul. E dreptul fostului proprietar, dar putea sa-i dea in alta parte”, a spus Marian Stefan, un alt locatar prezent la protest.
La protest a venit si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care le-a promis celor prezenti ca va incerca sa pastreze parcul. „Am fost obligat de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sa retrocedez acest teren. Trebuia sa respect legea. In plus, in 2002 cand terenul a fost notificat pe Legea 10, aici nici nu era parc. Foarte bine ca s-a facut parc. I-am scris domnului primar Negoita, sa incercam impreuna sa gasim un teren echivalent ca sa-i dam proprietarului la schimb. Va promit ca voi face tot posibilul sa ramana parc. Mai putin partea pe care se va construi biserica. Acolo este data deja o autorizatie de construire si nu am ce face”, a declarat Oprescu.
Protest in Parcul Emil Girleanu Foto: HotNews.ro |
Dupa declaratiile lui Oprescu, beneficiarii parcului s-au mai linistit, dar neincrederea inca nu li s-a risipit. „Domnul Oprescu ne-a promis ca va negocia cu proprietarul parcului, sa-i dea teren in alta parte. Sa vedem daca ajung la vreo intelegere. Indiferent cine este proprietarul si ce intentii are, trebuie sa inteleaga si sa se impace cu gandul ca destinatia parcului nu poate fi schimbata, cel putin atata timp cat legea mediului ramane in vigoare. Cu biserica suntem in proces. Avem termen pe 5 mai. Preotul ne-a zis ca va incepe lucrarile. Noi ii spunem ca biserici avem destule, parcuri doar unul”, ne-a declarat Tanta Zinati, reprezentanta locatarilor din zona.
Reprezentanul Fundatiei Ecocivica, Dan Trifu, spune ca legislatia ii avantajeaza pe locatari. „Noi i-am ajutat pe cetateni la organizarea mitingului si ii vom ajuta in continuare. In momentul de fata, cred ca proprietarul va fi interesat sa faca schimb de terenuri cu primaria fiindca aici nu poate construi nimic. Legea interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Ne bucuram ca domnul Oprescu a venit sa lamureasca situatia. Speram ca parcul va ramane parc fiindca s-au investit foarte multi bani in amenajarea lui”, spune acesta.