Sari direct la conținut

4 lucruri pe care le poți face ca să economisești mai mult / Unul dintre ele: să nu mergi cu copiii la cumpărături

HotNews.ro
Adrian Caruceru, Foto: Hotnews
Adrian Caruceru, Foto: Hotnews

Având în vedere creșterile mari de prețuri, trebuie să ne gândim la economisire. Să nu cheltuim bani pe lucruri de care nu avem nevoie și, mai ales, să încercăm să evităm risipa alimentară.

HotNews.ro l-a avut recent invitat „La cafea în studioul mic” pe Adrian Căruceru, trainer în gestionarea banilor. El nu dă sfaturi, ci prezintă câteva idei pe care, poate, ar trebui să le luăm în considerare.

Ce spune Adrian Căruceru:

1. O listă înainte de a merge la cumpărături

Poate fi enervant să faci o listă, să mergi cu ea, să o respecți. Între două produse cu calitate similară probabil aleg prețul mai mic, dacă diferențiatorul este doar legat de preț. Prețul este un element decisiv în alegerea mea.

Am un istoric de comportament și ce se termină, înlocuiesc. Am grijă, pe cât posibil, să evit risipa alimentară. Ăsta e un element atât de întâlnit în ziua de azi.

Încerc să o evit făcând lista asta și cumpărând atât cât am nevoie, în măsura în care e posibil. Mai sunt și mici derapaje, nu pot să nu admit asta pentru că suntem oameni cu toții și este un anumit impuls.

2. Plata la timp a impozitelor și facturilor la utilități

Dacă-ți plătești la timp datoriile, impozitele, facturile la utilități și, în general, orice obligații de plată care au un termen scadent, atunci faci niște economii fără să-ți dai seama prin faptul că nu mai ești nevoit să plătești dobânzi penalizatoare, majorări de întârziere sau, în cazul unora dintre furnizorii de utilități, acele taxe de rebranșare în situația în care nu ți-ai achitat obligația la timp.

Unii consideră importantă plata facturilor la scadență, alții nu au nicio problemă dacă mai întârzie câteva zile, dar acolo se contabilizează niște sume. Dacă se perpetuează comportamentul ăsta de la o lună la alta, la un moment dat e posibil ca sumele respective să reprezinte ceva.

3. Nu merge la cumpărături dacă ți-e foame

O măsură care poate fi luată în considerare e tot universul ăsta al cumpărăturilor. Apropo de ceea ce vorbeam cu lista de cumpărături, cu a merge la cumpărături atunci când nu ți-e foame.

Senzația de foame accentuează comportamentul mai profund, mai puternic, mai pronunțat către a cumpăra lucruri mai multe, în special alimente, unde e și risipa cea mai mare.

4. Să nu mergi cu copiii la cumpărături

Oricât ar părea nedrept pentru unii, să nu mergi cu copiii la cumpărături, mai ales dacă sunt mici. Copiii văd multe, vor și mai multe decât văd și atunci este imposibil să le reziști în multe situații.

Dacă începem să ne gândim la lucrurile astea, poate ajungem undeva.

HotNews.ro a avut un material în august despre cum ne ferim de propria recesiune, inspirat dintr-un material din presa economică străină, în care mai ofeream câteva idei. Două dintre ele sunt:

Economii la abonamente la diverse servicii

Este posibil să ai abonamente la servicii de streaming precum Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, Hulu etc.

Poate ar trebui să te gândești dacă merită să pierzi timp și bani cu aceste servicii. În schimb, de la bibliotecă poți împrumuta cărți gratis, multe au rafturi cu noutăți, dacă vrei literatură nouă.

De asemenea, dacă nu te uiți la televizor, poate ar trebui să te gândești dacă merită să mai ții abonamentul. Dacă totuși vrei să-l păstrezi, verifică dacă poți face un contract mai bun. Dacă ți-a expirat, atunci poți obține, poate, o ofertă mai bună.

Cheltuielile cu benzina și motorina

Dacă ai posibilitatea să ajungi la birou și fără mașina personală, o bună idee pentru a economisi niște bani ar fi și transportul în comun. Adică să economisești banii de carburant (benzină, motorină).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro