500 milioane de euro pentru concediatii din sectoarele cu probleme
Tarile UE pot solicita finantari de cateva milioane de euro pentru proiecte in sprijinul lucratorilor disponibilizati, ca urmare a declinului unor sectoare sau relocarii companiilor in afara spatiului Uniunii. Germania, pentru concedierile din industria de telefonie mobila (compania Benq) si Franta, pentru industria auto (Peugeot si Renault) sunt printre putinele cazuri finantate in 2007.
Anul trecut, Comisia Europeana a acordat finantari de numai 18,4 milioane de euro pentru patru proiecte provenind din Franta (doua proiecte), Germania si Portugalia. In total, Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) are alocati 500 de milioane de euro anual pentru proiecte menite sa atenueze efectele disponibilizarilor. Guvernele statelor membre pot primi finantare pentru un astfel de proiect daca se incadreaza in una din urmatoarele situatii:
- cel putin 1 000 de disponibilizari pe o perioada de 4 luni intr-o intreprindere dintr-un stat membru, incluzand si lucratorii disponibilizati de catre furnizorii sau distribuitori, sau
- cel putin 1 000 de disponibilizari pe o perioada de 9 luni, in special in intreprinderi mici si mijlocii, intr-un sector economic dintr-o singura regiune sau din doua regiuni invecinate la nivel NUTS II;
- in cazul pietelor muncii de mici dimensiuni sau in situatii exceptionale, temeinic justificate de statele membre respective, atunci cand disponibilizarile au un impact semnificativ asupra ocuparii si a economiei locale, poate fi considerata admisibila o solicitare pentru o contributie din FEAG, chiar daca conditiile mentionate nu sunt complet indeplinite.
Ministerul Muncii: „In Romania nu exista deocamdata astfel de probleme”
In Romania, institutia care coordoneaza Fondul este Autoritatea de Management pentru Programul Operational „Dezvoltarea Resurselor Umane”, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
Clarisa Drumus, consilier la aceasta institutie a explicat ca „in Romania nu s-a sesizat pana acum nici o situatie care sa intruneasca conditiile stipulate in Regulament pentru a primi finantare din FEAG” si ca, in prezent, se afla in curs de infiintare o retea formate din reprezentanti ai autoritatilor de resort, in scop de a furniza informatii, acolo unde este necesar, privind posibilitatile de finantare.
Industria de telefonie mobila din Germania si Finlanda: finantari de 14,8 milioane de euro
Comisia Europeana a anuntat, in decembrie 2007, ca a aprobat o finantare de 12,8 milioane de euro pentru Germania, ca sa ajute pe cei 3.300 de lucratori concediati din trei locatii de productie ale companiei Benq. Alte 2,3 milioane de euro s-au indreptat catre 1.000 de muncitori finlandezi, concediati de producatorul de subansamble pentru telefone mobile Perlos.
Franta: cazul Peugeot
Autoritatile franceze au transmis o solicitare referitor la 1345 muncitori concediati la furnizorii Peugeot (18 companii, din 38 de locatii diferite, din 11 regiuni ale tarii). Potrivit motivatiei transmise Comisie, contextul tine de cresterea dramatica a competitiei pe piata europeana a automobilelor, in special provocata de producatorii japonezi si coreeni. Astfel, se arata in document, activitatea Peugeot in Franta a scazut cu 14,3% in 2006 si cateva mii de contracte de munca au fost desfacute de companiile furnizoare.
Proiecte de circa 45 de milioane de euro, in curs de analiza la Bruxelles
Pentru 2007, trei proiecte din Italia, unul din Malta si unul din Portugalia, insumand aproape 45 de milioane de euro, au fost transmise Comisiei si sunt in diferite stadii de aprobare. In anul 2008 au fost depuse doar doua proiecte care sunt analizate, in prezent, de executivul de la Bruxelles.