Sari direct la conținut

6 mituri despre cifrele de aur ale alimentatiei sanatoase

HotNews.ro

Deja stii cifrele astea pe de rost: trebuie sa bei zilnic 8 pahare de apa, sa mananci fructe si legume de 5 ori pe zi, sa dormi 8 ore pe noapte si asa mai departe. Cand vine vorba de sanatate, exista o multime de „mantre” bazate pe cifre care, zice-se, te vor ajuta sa iti reglezi tensiunea, sa reduci oboseala si sa mai scapi de kilogramele in plus. Poti pune baza pe ele?

Bea 8 pahare de apa pe zi

Vedetele vor spune, mai mereu, ca prospetimea tenului lor are la baza cei doi litri de apa bauti zilnic (desigur, nu are nicio legatura cu Botoxul). „Asta-i o mare prostie”, spune Fiona Hunter, nutritionist. „Inainte de orice, trebuie sa stim ca orice aliment care contine apa te va hidrata. Spre exemplu, o bucata de friptura contine 60% apa, care va contribui la reglarea nivelului tau de hidratare”.

Cantitatea de lichid de care ai nevoie depinde de cate kilograme ai, de stilul de viata, de temperatura. „E posibil sa ai nevoie de doar cateva pahare de apa sau de mai mult de doi litri zilnic”, spune Hunter, conform The Telegraph. Asadar, cum ne dam seama de cata apa avem nevoie? „Corpul iti este cel mai bun ghid”, spune Hunter. „Atentie la semnele pe care le da un organism deshidratat: oboseala, putere scazuta de concentrare, dureri de cap, urina de culoare inchisa si constipatie”.

Nu bea mai mult de 3 cesti de cafea pe zi

Cafeaua si ceaiul te deshidrateaza, asa ca ar trebui sa reduci consumul acestor bauturi si, pentru fiecare ceasca bauta, sa bei si o ceasca de apa. „Este un mit”, spune dr. Chris Smith. „Aceste bauturi nu te deshidrateaza decat daca sunt foarte concentrate. O cafea slaba te va hidrata. Desigur, exista niste limite, dar am baut cafea si ceai zeci de ani, fara sa patesc nimic”, spune aceasta.

Fa 30 de minute de efort moderat, de 3 ori pe saptamana

Aceasta este litera de lege a tuturor sfaturilor medicale, doar ca „sfatul nu are nicio importanta”, spune Matt Roberts, antrenorul de fitness care a lucrat cu Sting si Naomi Campbell. „Se presupune ca toata lumea stie ce inseamna efort moderat. Pentru cei mai multi dintre noi, inseamna o plimbare sau treaba prin casa, dar asta nu-i de ajuns. Pe o scara de la 1 la 10, unde 1 inseamna somn, iar 10 inseamna un efort extenuant, ar trebui sa ajungi undeva la 9, alergand sau innotand pana nu mai poti. Iar asta, de trei ori pe saptamana”, spune acesta.

Mananca 5 fructe sau legume

„De fapt, regula aceasta difera de la tara la tara”, spune dr. Sarah Brewer. „In Marea Britanie se mentioneaza cifra 5 pentru ca aici oamenii nu mananca mai deloc fructe sau legume”. Japonezilor li se spune sa manance 17 fructe pe zi, iar un sondaj realizat recent de Universitatea Harvard sustine ca 8 fructe sau legume pe zi scad riscul unui infarct cu 30%. Asadar, cate ar trebui, de fapt, sa mancam? „Studiile arata ca legumele verzi te protejeaza mai mult impotriva bolilor coronariene”, spune dr. Brewer, „asadar, cum ar trebui sa sune sfatul? <>”.

Dormi 8 ore pe noapte

Pentru a functiona asa cum trebuie, ar fi nevoie sa respectam regula de aur care spune ca 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente. Chiar asa e? „E ca si cum ai spune ca toate femeile trebuie sa poarte rochii de aceeasi marime”, spune Jim Horne, profesor la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough. „Sfatul acesta este chiar periculos, pentru ca celor care le ajung 6-7 ore de somn li se spune ca nu e de ajuns, asadar se creeaza mii de insomniaci care cred ca au nevoie de tratament”. Cate ore sunt, deci, de ajuns? „Daca nu te simti obosit, inseamna ca dormi suficient”, spune acesta.

Stai la soare 15 minute pe zi

Organismul are nevoie de lumina soarelui pentru a produce vitamina D, insa partea cu „15 minute” prezinta multe neajunsuri. Depinde ce varsta ai, cat de inchis ai tenul si asa mai departe. De asemenea, depinde daca folosesti lotiune de plaja sau nu. Dupa cele 15 minute de stat la soare produci o cantitate foarte mica de vitamina D, dar daca folosesti o lotiune puternica de plaja, corpul tau nu o va produce deloc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro