Sari direct la conținut

6 tipuri de medicamente care afectează fertilitatea masculină și soluții pentru creșterea ei

HotNews.ro
Problemele de fertilitate masculină joacă un rol în până la 40% din cazurile de infertilitate, arată studiile, Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Problemele de fertilitate masculină joacă un rol în până la 40% din cazurile de infertilitate, arată studiile, Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Infertilitatea nu este o boală exclusiv feminină, așa cum s-a vehiculat multă vreme prin popor. 20-30% din cazurile de infertilitate sunt atribuite bărbaților, în condițiile în care 48,5 milioane de cupluri de pe mapamond au probleme cu fertilitatea la ora actuală. Stilul de viață și medicamentele pot influența negativ calitatea spermei, sănătatea și numărul spermatozoizilor, de aceea e bine să știi ce medicamente să eviți dacă vrei să devii părinte, dar și la ce metode să recurgi pentru a-ți crește fertilitatea.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că o persoană din șase de vârstă reproductivă din întreaga lume se confruntă cu infertilitate de-a lungul vieții. Însă când vine vorba despre ratele de infertilitate masculină, nu se poate spune cu exactitate care sunt acestea. Unii cercetători americani, care au întocmit un raport ce examinează regiunile majore ale lumii, au raportat ratele infertilității masculine pe baza datelor despre infertilitatea feminină și au precizat că 20-30% din cazurile de infertilitate se datorează numai factorilor masculini, iar 20-30% se datorează unei combinații de factori masculini și feminini. Alți oameni de știință sunt de părere că infertilitatea masculină la un anumit nivel joacă un rol în până la 40% din cazurile de infertilitate.

Din ce cauză sunt infertili bărbații

Infertilitatea masculină este cauzată cel mai frecvent de probleme întâmpinate la ejacularea spermei, dar pot fi și altele: absența sau nivelurile scăzute ale spermatozoizilor sau forma anormală (morfologia) și mișcarea (motilitatea) spermatozoizilor.

Obstrucția tractului reproducător masculin poate fi dată de un blocaj în tuburile care transportă materialul seminal (cum ar fi canalele ejaculatoare și veziculele seminale). Blocajele sunt, de obicei, cauzate de leziuni sau infecții ale tractului genital, dar și de tulburări hormonale care duc la anomalii ale hormonilor produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule. Iar hormonii sunt importanți, fiindcă reglează producția de spermatozoizi.

Există și diverse tulburări care duc la dezechilibru hormonal cum ar fi: cancerele pituitare sau testiculare. Varicocelul poate duce la incapacitatea testiculară de a produce spermatozoizi.

1. Terapiile cu steroizi și testosteron sunt dăunătoare pentru spermă

Anumite tratamente medicamentoase pot afecta spermatozoizii și calitatea spermei. Chimioterapia și steroizii anabolizanți pot influența calitatea spermei, dar și numărul și forma spermatozoizilor. Fertilitatea naturală poate reveni în 1 până la 5 ani după întreruperea tratamentului cu chimioterapie, după cum susține Societatea Americană de Cancer.

Testosteronul, în schimb, blochează complet producția de spermă. De fapt, testosteronul poate fi atât de dăunător pentru spermă, încât Jurnalul Mondial al Sănătății Bărbaților l-a numit „contraceptiv” și avertizează că nu ar trebui utilizat de către bărbații care doresc să fie fertili.

„Suplimentele de testosteron de orice formă vor duce la scăderea numărului spermatozoizilor la zero, indiferent dacă există puțin într-o vitamină pe care cineva o ia, în steroizi anabolizanți ilegali la sală sau în înlocuirea testosteronului pe bază de rețetă de la medic”, afirmă dr. Joshua M. Hurwitz, medic endocrinolog și partener al Asociației de Medicină Reproductivă din Connecticut.

2. Ibuprofenul, asociat cu fertilitatea scăzută

Chiar și medicamente la care poate că nu te-ai aștepta, și pe care le utilizezi mai des cum ar fi ibuprofenul, pot scădea numărul sau calitatea spermatozoizilor, afectând șansele de concepție. Un studiu din 2018 a constatat că bărbații care au luat 1.200 mg (600 mg de două ori pe zi) de ibuprofen pe zi au dezvoltat o afecțiune hormonală, legată de o fertilitate redusă. Cercetătorii din studiu au găsit dovezi ale scăderii fertilității începând de la 14 zile de la administrarea ibuprofenului.

Nu este clar dacă persoanele care iau doze mai mici de ibuprofen prezintă același risc sau dacă efectele sunt reversibile, atunci când medicamentul este utilizat pe perioade lungi de timp. Cercetătorii implicați în studiu au subliniat că efectele sunt reversibile atunci când medicamentul este luat pe termen scurt.

3. Atenție la medicamentele pentru hipertensiune arterială!

Vârsta medie a taților a crescut peste tot în lume. În SUA, rata natalității pentru tații cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani a crescut cu 18% din 2000 până în 2013, conform cifrelor furnizate de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC). Dar pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, aceștia sunt mai predispuși să dezvolte boli cronice.

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cronică raportată în rândul bărbaților din SUA, afectând 30% dintre bărbații adulți. Medicamentele pentru hipertensiunea arterială precum blocantele canalelor de calciu pot cauza scăderea libidoului și disfuncție erectilă și pot interfera cu capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza ovulul. Dr. Shona Murray, medic obstetrician-ginecolog și director al Departamentului de Medicină Reproductivă Avansată de la Universitatea din Colorado, susține că unele medicamente pentru hipertensiunea arterială au fost asociate cu scăderea volumului spermei, a concentrației spermatozoizilor și a motilității.

4. Opioidele și antidepresivele pot scădea producția de spermă

Opioidele sunt medicamente prescrise pentru a alina durerea, dar ele pot să provoace probleme de erecție și ejaculare și pot să scadă nivelul de testosteron și producția de spermă, potrivit dr. Joshua M. Hurwitz, medic endocrinolog.

În privința antidepresivelor- inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)- când sunt utilizate mai mult de o lună pot avea un efect negativ asupra producției de spermatozoizi, reducând mobilitatea și cantitatea. În plus, ISRS pot determina scăderea libidoului persoanei care urmează un tratament cu acestea.

5. Antibioticele pot influența calitatea spermei

Anumite antibiotice, deși sunt utile pentru tratarea infecțiilor bacteriene, ar putea interfera cu sperma, afectând calitatea acesteia. De exemplu, ketoconazolul, un antibiotic antifungic, interferează cu producția de testosteron și de spermă.

,,Și alte antibiotice pot avea un efect minor asupra funcției spermatozoizilor. Orice boală care provoacă febră și, prin urmare, supraîncălzește testiculele poate afecta negativ numărul spermatozoizilor timp de două luni”, e de părere dr. Murray.

6. Mai puțini spermatozoizi din cauza medicamentelor biologice

Medicamentele biologice sunt utilizate, de obicei, în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi artrita, lupusul și colita ulceroasă. Unele pot reduce numărul spermatozoizilor și pot provoca leziuni ale ADN-ului spermei. Cercetările privind impactul substanțelor biologice asupra spermatozoizilor și ADN-ului sunt încă în desfășurare, așa că dr. Hurwitz încurajează orice bărbat ia aceste medicamente să se consulte cu urologul sau specialistul în fertilitate înainte de a încerca să procreeze.

Unele medicamente pot fi extrem de importante pentru sănătatea generală, iar întreruperea tratamentului ar putea avea repercusiuni grave, de aceea este important să nu întrerupi niciun medicament fără a discuta mai întâi cu medicul despre acest aspect.

Cât timp durează până dispare efectul?

Un bărbat care a urmat un tratament cu medicamente care i-ar putea afecta fertilitatea nu ar trebui să se aștepte la vreo schimbare cel puțin 2-3 luni după întreruperea medicamentului, fiindcă spermatozoizilor le ia cam 90 de zile pentru a se forma și a se maturiza complet. În cazul unor medicamente, poate dura chiar mai mult timp. De exemplu, suplimentele cu testosteron pot avea un efect persistent sau chiar permanent. Suplimentele cu testosteron scad capacitatea organismului de a-și produce propriul testosteron, făcându-l incapabil să producă spermatozoizi, astfel că pot dura luni sau chiar ani înainte ca producția normală de spermă să se reia după utilizarea testosteronului.

„Ceea ce face un bărbat astăzi se va vedea în spermă peste două-trei luni de acum înainte. Cele mai comune medicamente fără prescripție medicală (OTC) dacă sunt luate în doze adecvate și utilizate conform intenției, nu ar trebui să reducă numărul spermatozoizilor”, a explicat dr. Mark Surrey, co-fondator și director medical al Centrului de Reproducere din California de Sud.

Stilul de viață care crește fertilitatea

Fertilitatea este influențată și nu neapărat în bine și de alți factori cum ar fi: greutatea corporală (supraponderalitatea sau obezitatea), fumatul, consumul excesiv de alcool, factorii genetici, mediul înconjurător, consumul de droguri recreative și starea de sănătate generală a partenerilor cuplului.

„În general, cu cât o persoană este mai sănătoasă, cu atât spermatozoizii vor fi mai sănătoși”, e de părere dr. Joshua M. Hurwitz.

Anumite modificări ale stilului de viață pot îmbunătăți fertilitatea. Menținerea unei greutăți corporale adecvate, a tensiunii arteriale în limite normale pot crește șansele de-a avea un copil. Somnul și odihna sunt necesare și cercetătorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca au asociat orele de culcare mai devreme cu o calitate îmbunătățită a spermei. Ei au descoperit că persoanele cu un somn suficient, între șapte și jumătate și opt ore pe noapte aveau o fertilitate îmbunătățită.

Renunță la obiceiuri nesănătoase

Fumatul poate afecta numărul și mișcările spermatozoizilor. Cu cât fumezi mai mult, cu atât vor fi mai puțini și mai lenți. Consumul de marijuana, cocaină și oricare dintre celelalte amfetamine tipice deteriorează sperma. Iar alcoolul reduce producția de spermă și provoacă anomalii ale spermatozoizilor. Nici cofeina nu face bine. Un studiu efectuat pe bărbați danezi a constatat că numărul spermatozoizilor și concentrația lor au fost ușor reduse la cei care consumau băuturi cu cofeină, motiv pentru care se recomandă limitarea consumului de cafea, ceai, ciocolată și băuturi energizante.

Alimente bogate în acid folic

O dietă bogată în alimente cu acid folic este necesară și înainte de-a obține o sarcină, astfel că ambii parteneri ar trebui să se concentreze pe includerea acidului folic în alimentație. Un studiu de la Universitatea din California Berkeley a descoperit că cei care aveau niveluri mai scăzute de acid folic în dieta lor aveau o rată mai mare de cromozomi anormali în spermatozoizi. Mai mult de jumătate dintre avorturile spontane din primul trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale ale embrionului.

Puți consuma alimente bogate în acid folic, cum ar fi fasolea, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, citricele și cerealele, pâinea și pastele îmbogățite cu acid folic.

Vitalitatea spermatozoizilor și consumul de nuci

Mănâncă mai multe nuci este îndemnul experților în fertilitate, care au constatat într-o cercetare că vitalitatea, motilitatea și morfologia spermei s-a datorat antioxidanților, micronutrienților și acidului alfa-linolenic (ALA) din nuci. Consumul de 75 de grame de nuci zilnic poate fi de ajutor viitorilor tați.

Vitamine și minerale pentru un plus de fertilitate

Bărbații pot să beneficieze și ei de un tratament cu suplimente prenatale. Medicul le recomandă cu șase luni înainte de concepție, pentru a a se asigura că sperma va fi puternică, sănătoasă, mobilă și în funcție de nevoile fiecărui bărbat va indica vitamine precum: B12, vitamina C, vitamina E, zinc și seleniu.

Zincul este util în menținerea nivelurilor normale de testosteron. S-a dovedit că seleniul reduce riscul de malformații congenitale și îmbunătățește un număr scăzut de spermatozoizi.

Stresul poate crește probabilitatea de-a avea spermatozoizii anormali și poate reduce concentrația acestora. Fă sport în mod regulat și alte activități care te pot ajuta să rămâi relaxat, dormi și mănâncă bine și nu uita să faci un control medical amănunțit înainte de a încerca să concepeți un copil.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro