Sari direct la conținut

750 milioane euro, incasari din turism

Evenimentul Zilei

Numarul turistilor pe litoralul romanesc aproape ca s-a dublat fata de anul trecutSezonul estival 2004 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii ani, spun hotelierii si asociatiile de turism. Numarul turistilor care au ales sa-si petreaca vacanta pe litoralul romanesc a crescut cu peste 40a, iar cel al strainilor care au venit anul acesta in special la Mamaia a crescut cu 30a.

Agentiile de turism care au vindut preponderent bilete pentru piata interna au avut incasari aproape duble fata de anul trecut.

“Evolutia litoralului romanesc din acest an a fost cu mult peste asteptarile noastre. Fata de anul trecut, numarul celor care si-au petrecut concediul pe litoralul romanesc a crescut cu peste 40a”, spune Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). In acest an, pe litoral, in perioada 1 mai-15 august, au fost inregistrate 750.

088 de persoane, arata datele furnizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Din estimarile facute de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism (date la care inca se lucreaza), Romania va incasa in 2004 peste 750 milioane euro din turismul intern. “Nu a mai mers de mult asa de bine.

La nivel de agentie, am avut vinzari duble fata de anul trecut pe litoral”, declara directorul Eximtur. Numarul turistilor straini a crescut cu 30,7a, ajungind la circa 95.000 de persoane.

“Cresterea incomingului (a numarului de turisti straini care au venit in concediu in Romania) a fost cea mai mare surpriza a sezonu-lui estival, numarul acestora marindu-se cu aproape 35a”, sustine Cornel Gaina, directorul agentiei Simpa Turism. Daca anul trecut numarul strainilor veniti pe litoral a fost de 68.

000, majoritatea nemti, italieni si francezi, statisticile arata ca in 2004 in jur de 90.000 de straini au preferat sa petreaca un sejur in Romania in locul unei vacante in Bulgaria sau Croatia. Cererea-tip pentru un concediu la mare in 2004 a sunat cam asa: hotel de trei stele, in Mamaia, in sezonul de virf, demipensiune, eventual cu plaja privata, potrivit agentiilor de turism.

“Este vorba de dezvoltarea unei paturi mijlocii, care nu isi permite un concediu in strainatate sau la un hotel foarte scump, dar nici fara aer conditionat si conditii decente nu sta la mare”, precizeaza Florentina Boariu, de la Centrul de Informare Turistica din Constanta.

Este motivul pentru care hotelurile de trei stele au fost rezervate pentru tot sezonul de virf, mai ales in Mamaia, statiune care a avut cel mai mare grad de ocupare pe toata durata sezonului estival. “Mamaia a mers excelent. Si nu numai Mamaia, ci tot sezonul estival a fost mult peste asteptarile noastre”, spune si Alin Burcea, directorul agentiei Paralela 45.

Dupa ce ani la rind Neptun-Olimp a fost statiunea de virf a litoralului, in acest sezon hotelierii de aici s-au confruntat cu o lipsa acuta de turisti, avind printre cele mai mici grade de ocupare.

La celalalt pol se afla Mamaia, unde peste 95a din locuri au fost rezervate din prima parte a verii pentru sezonul de virf si unde, in weekend-uri, gradul de ocupare a fost constant 100a.

Gradele de ocupare pe sezonul estival, in medie, sint mai mici decit s-a vazut in sezonul de virf deoarece vremea in mai si iunie a fost capricioasa si putine statiuni (printre care Eforie) s-au tinut de cuvint si au avut tarife aproape egale cu anul trecut, explica agentiile de turism.

Statiuni de top

Statiune / grad de ocupare (medie)

Mamaia 85%

Eforie Nord 75%

Eforie Sud 75%

Saturn 70%

Costinesti 70%

Statiuni in dizgratie

statiune grad de ocupare (medie)

Venus 20%

Mangalia 30%

Neptun-Olimp 33%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro