Sari direct la conținut

96% din localitățile României au sub 15.000 de locuitori. Ciolacu susține că vor fi „curățate” de păcănele

HotNews.ro
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit datelor celui mai recent Recensământ, 95,9% din localitățile țării au sub 15.000 de locuitori, acestea fiind vizate de noua lege privind interzicerea păcănelelor, de care vorbea premierul Ciolacu.

Printre aceste localități întâlnim însă municipii care au doar o treime din minimul necesar pentru a putea deveni municipiu, cazul Orșovei, cu 8500 de locuitori, legea spunând că un municipiu ar trebui să aibă minim 25.000 de locuitori.

Alte municipii care nu au nici jumătate din numărul de locuitori care să le califice drept municipii sunt Beiuș sau Vatra Dornei.

De altfel, circa 40 de orașe și tot atâtea municipii nu mai îndeplinesc din punct de vedere formal condițiile pentru a mai fi astfel denumite.

Potrivit Legii 351/2001, pentru a te putea denumi oraș, e nevoie de următoarele criterii care să fie îndeplinite:

Deși ar trebui să aibă peste 5.000 de locuitori, orașe ca Nucet (Bihor) sau Băile Tușnad (Harghita) au mult sub 2000 de locuitori.

Alte orașe cu mai puțin de 5000 de locuitori sunt :VAȘCĂU, BĂILE GOVORA, BORSEC, SOLCA, BEREȘTI, FĂUREI, BAIA DE ARIEȘ, SULINA, OCNELE MARI, DRAGOMIREȘTI, ANINOASA, OCNA SIBIULUI, MIERCUREA SIBIULUI, BĂILE OLĂNEȘTI, BĂILE HERCULANE, AZUGA, SLĂNIC-MOLDOVA, PREDEAL, CAVNIC, BECHET, ABRUD și altele. Lista completă o aveți aici.

În cazul municipiilor, avem astfel de localități care nu au nici 10.000 de locuitori, deși ar trebui să aibă minim 25.000. Este cazul Orșovei sau al Beiușului. Pe lângă acestea, avem peste 30 de municipii care nu respectă criteriul populației: Vatra Dornei, Urziceni, Calafat, Adjud și altele. Lista completă o aveți aici.

Dar nu doar despre populație e vorba

Dacă ne uităm la celelalte criterii din lege, avem alte zeci de localități care sunt declarate orașe sau municipii, având o populație care să le permită această denumire, dar care arată mai degrabă a sat sau comună, nicidecum a municipiu/oraș. În sensul că nu au doctori, nu au rețea de canalizare, nu au străzi modernizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro