Ultimatumurile lui Ciucă la PNRR, apă de ploaie: Ce bani s-au încasat, ce întârzieri sunt și cât de grav e
Premierul Nicolae Ciucă a constatat marți, că o parte din țintele și jaloanele din PNRR nu vor fi îndeplinite până la data de 15 septembrie, cum a dispus anterior, așa că a dat un nou ultimatum miniștrilor: 21 septembrie. Sigur nu vor fi îndeplinite nici atunci, că alocarea licențelor 5G, unul din jaloane, nu poate fi făcută atât de repede. Cât de grave sunt aceste întârzieri și ce bani s-au încasat până acum?
De ce ultimatumurile lui Ciucă nu pot fi luate în serios: Jaloane imposibil de atins când vrea premierul
România are de atins 24 de jaloane și ținte aferente trimestrului 3 din acest an, care se încheie la finele lunii septembrie, iar lista exactă a fost transmisă recent HotNews.ro de către Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene (MIPE).
O privire pe această listă arată întârzieri serioase. Cu siguranță unele dintre aceste jaloane nu vor fi îndeplinite nici până la 21 septembrie, noul termen dat de Ciucă. De ce?
Pentru că este imposibil tehnic să atribui așa numitele licențe 5G (unul dintre jaloane) până atunci, în condițiile în care Guvernul abia a adoptat prețurile de pornire ale licitației.
Oficialii ANCOM se așteaptă ca depunerea ofertelor inițiale să fie pe 27 octombrie, iar finalizarea licitației și intrarea primilor bani la buget ar putea fi undeva în perioada noiembrie-decembrie 2022.
Nici Ministerul Dezvoltării nu pare să fi realizat încă platforma națională integrată eVelo și o aplicație pentru telefoane inteligente, un alt jalon care ar fi trebuit îndeplinit în acest trimestru.
- HotNews.ro a solicitat explicații legate de stadiul implementării acestui jalon încă de acum 3 zile Ministerului Dezvoltării, condus de Attila Cseke, dar până acum nu am primit răspunsuri.
Cât de grave sunt aceste întârzieri? Explicațiile MIPE
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, a explicat cumva, într-un răspuns anterior către HotNews.ro, de ce sunt încă permise astfel de întârzieri la PNRR, în ciuda ultimatumurilor date de premierul Ciucă.
- „Pentru țintele și jaloanele de îndeplinit în luna septembrie, cererea de plată va fi depusă în primul trimestru din 2023.
- În cazul în care nu ar fi îndeplinite în mod satisfăcător toate jaloanele și țintele asociate unei cereri de plată, Comisia Europeană ar putea dispune efectuarea unei plăți parțiale, diferența aferentă țintelor și jaloanelor neîndeplinite fiind suspendată.
- În această situație, statul membru în cauză are la dispoziție șase luni pentru a lua măsurile necesare pentru a asigura îndeplinirea jaloanelor/țintelor considerate inițial neîndeplinite.”, a precizat pentru HotNews.ro MIPE.
Cu alte cuvinte, câtă vreme cererea de plată pentru îndeplinirea acestor jaloane va fi abia în primul trimestru din 2023, miniștrii își permit să mai întârzie.
Cristian Ghinea: Problema reală va fi atunci când vom vrea să cerem banii
Contactat joi de HotNews.ro, Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene care a negociat PNRR cu Executivul European, a explicat care este mecanismul cererilor de plată din PNRR și ce probleme sunt în prezent.
- „Jaloanele trebuie să fie gata când e termenul oficial pentru ca România să poată face cererea de plată. de facto, întârziem cu cererile de plată. Deci problema reală apare atunci când vom vrea să cerem banii”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.
Într-un clip video explicativ, acesta explică faptul că atunci când statul membru consideră că a îndeplinit jaloanele și termenele asumate pentru un anumit trimestru, face cererea de plată către Comisia Europeană. Executivul European are 2 luni să analizeze și să răspundă, iar dacă răspunsul este pozitiv, banii intră în țară.
Ce bani a primit România din PNRR până acum și ce întârzieri avem
Pentru implementarea PNRR, primii bani primiți de România, respectiv prefinanțarea de 13% din bugetul alocat, au fost pentru adoptarea acestui plan de către Comisia Europeană.
Mai exact, România a încasat două tranșe de prefinanțare, în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde de euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.
Atâția bani din PNRR are și acum România în conturile Trezorieriei.
Mai departe a trebuit să îndeplinim jaloanele și țintele asumate în PNRR, după care să facem cereri de plată.
I. Prima cerere de plată din PNRR a fost făcută de România la finele lunii mai 2022 și aceasta este aferentă jaloanelor și țintelor care ar fi trebuit implementate până la 31 decembrie 2021.
Ministerul Investițiilor condus de Marcel Boloș spune că această cerere de plată analizată cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles în perioada 10-12 mai, include atât sprijin nerambursabil în valoare de 2.037.146.414 euro, cât și sprijin sub formă de împrumut în valoare de 907.669.494 euro.
De cealaltă parte, Cristian Ghinea susține că este vorba doar de peste 2,6 miliarde de euro, pentru că din suma anunțată de MIPE ar trebui să se scadă și 13% – prefinanțarea primită deja de România.
- Acești bani nu i-am primit încă.
Executivul European a comunicat pentru G4Media.ro că prima cerere de plată depusă de România pentru PNRR nu va fi aprobată la finalul lunii iulie, evaluarea fiind prelungită până în septembrie.
„În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită”, se arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană.
De urmărit prin urmare, când vor intra în țară acești bani aferenți primei cereri de plată din PNRR.
II. A doua cerere de plată din PNRR ar urma să fie făcută de MIPE în cursul lunii octombrie din acest an și este aferentă jaloanelor și țintele care au termen de realizare trimestrele I și II din 2022.
Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile și peste 1 miliard finanțare sub formă de împrumuturi, potrivit MIPE.
III. A treia cerere de plată din PNRR ar urma să fie făcută abia în primul trimestru din 2023 și presupune realizarea jaloanelor și țintelor din acest trimestru, pentru care premierul Ciucă tot dă ultimatumuri.
Fostul ministru Cristian Ghinea a precizat pentru HotNews.ro că Executivul European ar urma să adopte astăzi prima cerere de plată făcută în PNRR.
- „Prima cerere de plată din PNRR va fi adoptată azi de Comisia Europeană, iar banii vor fi veni în octombrie 2022. Cam acesta este delay-ul. Dar nu e ca și cum guvernanții se pot culca pe o ureche, că întârzierile se acumulează și devin mai grave. Că acum sunt chestii serioase complicat de făcut tehnic (metrou) sau politic (pensii speciale)”, a mai declarat pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.
Din cauza tuturor acestor întârzieri între momentul la care Guvernul anunță că a implementat jaloanele, momentul la care face cererea de plată către Bruxelles, timpul pe care-l are la dispoziție Comisia Europeană la dispoziție pentru a analiza modul de implementare a jaloanelor și virarea efectivă a banilor este de la sine înțeles că ultimaturile date de premier nu pot fi luate cu adevărat în serios, fiind mai degrabă un joc de imagine.