Sari direct la conținut

UPDATE Reacția ministrului Educației, după propunerea de desființare a CNATDCU, instituția care verifică plagiatele / Ce spune USR

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că prevederile noii legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând să fie soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora. Precizările au loc în contextul în care, în plin scandal legat de plagiatul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar urma să fie desființat prin reorganizare și prin pierderea atribuțiilor, conform noului proiect de lege aflat în dezbatere publică.

Cîmpeanu susține că universitățile sunt cele care trebuie să își asume acordarea titlului de doctor și că „legislația actuală disipează asumarea răspunderii, putând genera situații grave”, iar „instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale”.

Ministrul Educației mai susține că prin noul proiect de lege, aflat în dezbatere publică până în 24 august, „Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului în lucrările de doctorat”, iar după constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor.

Redăm integral precizările ministrului Educației:

  • „Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului în lucrările de doctorat! După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor.
  • Prevederile noii Legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând a fi soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.
  • Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU) este definită în lege ca o instanță de apel supremă la nivel academic, o instituție care să trateze cu profesionalism orice sesizare, primită din orice sursă, cu privire la respectarea condițiilor de etică în dobândirea titlurilor universitare, inclusiv plângerile împotriva comisiilor de etică din universități. CNETU va deveni o instanță de apel puternic profesionalizată/specializată.
  • Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare poate și trebuie să preia cei mai buni specialiști CNATDCU.

Argumente pentru profesionalizarea structurilor și mecanismelor de prevenire și verificare a abaterilor de la etica universitară:

  • 1. CNETU va analiza orice solicitare și va constata plagiatele! Va fi o instanță de apel puternic specializată/profesionalizată care va avea responsabilitatea analizei tuturor sesizărilor/plângerilor, inclusiv împotriva deciziilor comisiilor de etică din universități.
  • 2. Universitățile sunt cele care acordă titlul de doctor în toate statele în care funcționează sisteme avansate/performante de educație. Acordarea titlului de doctor trebuie să fie o prerogativă a universității care acordă titlurile pe toate cele 3 cicluri de studii: Licență, Master și Doctorat.
  • 3. Universitățile sunt cele care organizează admiterea și înmatricularea studenților doctoranzi, care asigură procesul de pregătire doctorală, stabilește comisiile de susținere, asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor și, la finalul pregătirii doctorale, asigură și asumă susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să își asume și responsabilitatea acordării titlului de doctor.
  • 4. Legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave. În prezent, conducerile universităților știu ca dacă „apar erori din perspectiva științifică sau a eticii”, tezele de doctorat vor mai fi validate, în mod strict formal/birocratic, pe 3 paliere: comisia de specialitate CNATDCU, Consiliul General CNATDCU și prin ordin de ministru de atribuire a titlului de doctor, degrevând instituțiile de învățământ superior de asumarea răspunderii din perspectiva respectării normelor de etică universitară. Consiliul General CNATDCU nu citește/nu analizează NICIODATĂ conținutul științific al tezelor de doctorat: se votează strict formal, neexistând nicio situație de plagiat ex-ante acordării unui titlu de doctor identificată de membrii Consiliului CNATDCU. Consiliul General CNATDCU votează doar nume și titlturi de teze! Și asta deși HG 681/2011 prevede verificarea de către CNATDCU a conținutului știintific, inclusiv din perspectiva existenței plagiatului. Într-o singură ședință/sesiune a Consiliului General CNATDCU se validează sute de teze de doctorat care au sute de pagini fiecare, în peste 70 de domenii diferite.
  • 5. Instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.
  • 6. Odată cu participarea instituțiilor de învățământ superior românești în Alianțe de universități europene și introducerea programelor de studii doctorale de tip „joint degree” care se finalizează cu o diplomă comună, oare cum ar putea fi acordat titlul de doctor pentru o universitate occidentală de către rectorul/președintele universității, iar pentru o universitate românească să fie ministrul educației cel ce semnează și asumă acordarea titlului de doctor? Răspuns: Nicicum!
  • 7. În noul proiect al Legii învățământului superior Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar se pronunţă asupra litigiilor privind nerespectarea eticii în managementul universitar și asupra litigiilor referitoare la încălcarea răspunderii publice, iar Comisia Națională de Standardizare a Titlurilor și Gradelor Universitare (CNSTGU) va fi o altă structură puternic profesionlizată pentru elaborarea și respectarea standardelor științifice pentru acordarea titlurilor de doctor și a calificativelor pentru tezele de doctorat.
  • 8. Un pas important în prevenirea fraudelor universitare este reprezentat de reglementarea înființării Registrului Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS), gestionat de Ministerul Educației prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Invăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). RUNIDAS va gestiona integrat diplomele eliberate de unitățile de învățământ /instituțiile de învățământ superior și registrele matricole de la nivelul unităților de învățământ /instituțiilor de învățământ superior/Academiei Române.
  • 9. Proiectul noii Legi a învățământului superior consolidează perspectiva eticii prin includerea unor reglementări care definesc și clarifică normele de etică universitară și deontologie profesională, abaterile de la normele de etică universitară și deontologie profesională, situațiile de tip conflict de interese și procedurile de analiză a sesizărilor privind etica și deontologia profesională.
  • 10. Tot noul proiect al Legii învățământului superior include, pentru prima dată, obligativitatea introducerii cursurilor de etică universitară în planurile de învățământ ale tuturor programelor de licență.
  • În aceste condiții considerăm evidentă nevoia de coerență, de eficientizare și de profesionalizare a structurilor și mecanismelor care se ocupă de verificarea respectării normelor de etică universitară, un aspect esențial pentru o recredibilizare atât de necesară a universităților românești.
  • Odată cu asumarea răspunderii acordării titlului de doctor de către universități, sintagma „Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare” devine caducă și impune o reorganizare în spiritul unei puternice profesionalizări a Comisiei Naționale de Etică a Titlurilor Universitare care va trebui să-și concentreze toate resursele pe aspectele de etică universitară”.

CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică, a scris miercuri Edupedu.ro, citată de G4Media.ro.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Edupedu.ro amintește că șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat.

Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

Ce spune purtătorul de cuvânt al Guvernului întrebat dacă se simte rușinat de acuzațiile de plagiat ale premierului

HotNews.ro a solicitat explicații purtătorului de cuvânt al Guvernului pe tema informațiilor privind desființarea CNATDCU. În același timp, HotNews.ro l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului dacă nu se simte rușinat de faptul că avem un premier care a blocat în instanță acuzațiile privind plagiatul său și că sunt in dezbatere publică niște legi care desființează o instituție care ar putea analiza plagiatul său.

  • „Vreau să vă asigur că standardele pe care premierul și membrii Guvernului le promovează sunt venite să consolideze progresul pe care atât sistemul de educație cât și de cercetare trebuie să le atingă.
  • Legile Educației care au fost prezentate in extenso de ministrul Cimpeanu zilele trecute sunt lansate în dezbatare publică tocmai pentru a avea un feedback concret.
  • Iar în contextul la care vă referiți pot să vă asigur nu doar că dispare această instituție, dar ea se va consolida, pentru că modul în care sunt agregate la acest moment în legile Educației aceste mecanisme care să prevină apariția unor situații de plagiat sau de alte tipuri de nereguli care vizează încălcări ale eticii în domeniul universitar vor fi practic garantate prin funcționarea Comisiei Naționale de Etică a Titlurilor Universitare, incluzând aici în sens larg toate categoriile pe care Universitățile în acest context le vor emite.
  • Unul dintre argumente, dar cu siguranță ministerul de resort vă poate da o argumentație mult mai pe larg, este legat și de faptul că Universitățile își vor asuma mult mai apăsat responsabilitatea pentru titlurile universitare pe care le oferă și ca atare această Comisie națională care poate prelua inclusiv nu doar atribuții, dar și personal din CNATDCU, va fi capabilă și va avea această responsabilitate de a veghea ca aceste reguli să fie respectate. (..)
  • În privința situațiilor care sunt derulate în justiție știți foarte bine că la Guvern nu am comentat mersul unui proces.
  • Nu pot comenta de la Guvern un dosar aflat în instanță indiferent despre ce ar fi vorba și cred că înțelegeți că sunt două puteri ale statului care funcționează separat în orice țară democratică din această lume. Guvernul nu a atacat pe nimeni și ceea ce încerc să vă prezint acum vizează situațiile de a reglementa.”, a declarat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de guvern.

HotNews.ro a insistat: Cum e consolidată CNATDCU ? Teza de posibil plagiat ar scăpa de analiza CNATDCU și ar urma să fie analizată de Comisia de etică a universității care i-a acordat doctoratul. Nu va simțiti puțin rușinați de toată această situație?

  • „Nu aș vrea să comentez interpretarea dvoastră dar cu siguranță Ministerul Educației vă poate oferi toate argumentele tehnice de care aveți nevoie pentru a aprofunda și resorturile juridice dar și scopurile pentru care ministerul face acest nou cadru privind legile Educației.”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cătălin Drulă: „Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu”

USR a reacționat față de modificarea prevăzută în noul proiect de lege, Cătălin Drulă spunând că „instituțiile din subordinea lui Ciucă au intervenit slugarnic și rapid ca să prevină aflarea adevărului”:

  • „Întâi CNATDCU a fost blocat cu descindere de procurori, apoi sesizările au fost anulate în instanță cu metoda “Coperta” de un judecător recompensat de PNL.
  • Acum, ca să doarmă liniștit premierul, Cîmpeanu se oferă să radă cu totul instituția incomodă.
  • USR cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu. A spălat deja prea multe cadavre academice. Doi premieri cu pete sunt prea mult chiar și pentru un politruc.
  • Nicolae Ciucă a arătat deja din ce este făcut și trebuie să iși însoțească ministrul pe drumul de ieșire. România este democrație și interesul unui hoț nu poate fi mai presus de țară.
  • USR cere lui Iohannis, patronul acestor două marionete, să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât CNATDCU să își facă treaba în continuare. Un gest de minimă onoare, mai ales că ar veni de la un profesor.””.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro