Instanța a anulat definitiv Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 5, care permitea betonarea a zeci de hectare de spațiu verde
Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 5, aprobat în 2020 de Consiliul General al Capitalei, când PSD avea majoritate. Planul urbanistic permitea betonarea mai multor spații verzi și creștea regimul de înălțime în zonele de case. Procesul a fost intentat de doi consilieri USR, Alexandru Gâdiuță și Constantin-Vladimir Naciu.
”Curtea de Apel București a anulat, printr-o decizie definitivă, și PUZ sector 5. Se confirmă, dacă mai era necesar, că urbanismul ultimilor ani a însemnat, în toate sectoarele Capitalei, o dezvoltare haotică și ilegală. Aceste Planuri Urbanistice Zonale, extrem de nocive pentru București, au permis distrugerea spațiilor verzi, supraaglomerarea traficului care a dus la creșterea poluării și au destabilizat piața de investiții”, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.
Din cele 5 PUZ-uri de sector aprobate de administrația Firea, trei sunt anulate definitiv de instanță (PUZ-urile sectoarelor 3,5 și 6), iar celelalte două sunt suspendate (PUZ sector 2 și 4).
Înainte de anulare, PUZ-ul Sectorului 5 a fost suspendat. La propunerea primarului general, Nicușor Dan, pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.
Motivele pentru care primarul Nicușor Dan a cerut în februarie 2020 suspendarea PUZ-ului Sectorului 5 au fost:
- PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 ha la 219,77 ha.
- PUZ SECTOR 5 reduce suprafața fondului forestier național, operațiune care se poate face doar prin Hotărâre de Guvern. Amplasamentul de 103 ha (reprezentând peste 3,33% din suprafața sectorului 5), încadrat conform PUG în UTR V6 -pădure de agrement, își schimbă funcțiunea fie în V1a, V3b (funcțiune de spații verzi), fie în L sau M (funcțiuni construibile).
- PUZ Sector 5 modifică pentru anumite UTR-uri coeficientul de utilizare a terenului (CUT), mărindu-l pe acesta cu mai mult de 20% cât permite art. 32 alin (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritorială și urbanismul.
Apoi, înainte ca suspendarea instituită de Consiliul General să expire, Asociația Ecopolis a obținut în instanță o nouă suspendare, pentru toate PUZ-urile de Sector, până la judecarea proceselor de anulare.
PUZ-ul Coordonator al Sectorului 5 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 242/2020.