Sari direct la conținut

Țintele europene privind energia verde – misiune imposibilă pentru România / Un oficial al Ministerului Energiei: Trebuie să fim realiști

HotNews.ro
Parc eolian, Foto: AGERPRES
Parc eolian, Foto: AGERPRES

​Forma finală a planului național privind energia și clima, pentru care România a fost dur criticată de către Comisia Europeană, nu va fi gata până pe 30 iunie 2024, așa cum solicită autoritățile europene, a recunoscut, joi, Elena Popescu, director în cadrul Ministerului Energiei. Oficialul din Ministerul Energiei mai spune că este puțin probabil ca România să ajungă la țintele cerute de Comisia Europeană în ceea ce privește energia regenerabilă.

Planurile Comisiei nu se potrivesc cu cele românești

Context:

  • Autoritățile române au fost criticate la sfârșitul anului trecut, de către Comisia Europeană, pentru modul în care arată proiectul de Plan Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030 – PNIESC (forma revizuită).
  • Comisia nu e mulțumită de obiectivele prezentate de România, cum ar fi cele privind energia regenerabilă, constantând și lipsa unor politici și măsuri necesare tranziției verzi.
  • În documentul trimis inițial la Comisia Europeană se arăta că România vrea să ajungă la 34% surse regenerabile în consumul final brut de energie până în 2030. Această țintă nu este pe placul Comisiei care cere „creșterea ambiției privind ponderea surselor de energie regenerabilă la cel puțin 41%”. Aceasta în condițiile în care obiectivul obligatoriu al Uniunii Europene în materie de energie regenerabilă este de cel puțin 42,5% în 2030, cu efortul colectiv de a-l crește chiar până la 45%.
  • România a fost acuzată și că a depus proiectul pe 31 octombrie 2023, cu trei luni întârziere, motiv pentru care autoritățile de la Bruxelles „au avut timp limitat pentru a-și întocmi evaluarea” și a face recomandări.

Oficialul Ministerului Energiei: Este puțin probabil să ajungem la 41% regenerabile

Oficialul Ministerului Energiei nu crede că România ar putea îndeplini țintele cerute de Comisia Europeană. Autoritățile de la Bruxelles cer cel puțin 41% regenerabile, iar România se gândește la 36,2%.

„Dacă ne referim la ţinta pe regenerabile, care este cea mai discutată, la noi în PNIESC este 36,2% şi încercăm să o creştem prin această remodelare pe care o facem pe baza consultărilor şi recomandărilor Comisiei. Vă spun cu toată sinceritatea că este puţin probabil să ajungem la 41% cât iese din acea formulă mult-discutată, anexă la Directivă”, a spus Elena Popescu,în cadrul conferinței Energy Forum, organizate de Freedom House România.

Aceasta a explicat că România este o țară cu mix energetic echilibrat și va merge către decarbonare, însă fiind luat în calcul și gazul natural. „Gazul ştim că este o componentă care este în mari discuţii la acest moment. Noi susţinem, fiind şi un stat care are sursă proprie de gaze naturale, pe care se bazează şi statele din vecinătatea noastră, că va face parte în continuare din acest proces de decarbonare şi mai ales în procesul de înlocuire a capacităţilor de cărbune”, a spus Popescu.

Reamintim că în timp mai multe țări europene încearcă să reducă tot mai mult consumul de gaze, România se va baza mulți ani de acum înainte pe această resursă, mai ales că din 2027 va începe exploatarea gazelor din perimetrul Neptun, Marea Neagră.

Planul pentru climă și energie nu va fi finalizat la timp: „Trebuie să fim realiști”

Planul Naţional Energie Schimbări Climatice nu va fi revizuit până la 30 iunie, așa cum cere Comisia Europeană, a recunoscut Elena Popescu. Aceasta a cerut ca până pe 30 iunie 2024, PNIESC trebuie să ajungă la forma finală, timp în care autoritățile române, în special Ministerul Energiei, trebuie să clarifice aspectele cerute de Comisia Europeană și să țină cont de recomandări.

„Am primit recomandările Comisiei Europene în care întotdeauna se susţine că nu suntem suficient de ambiţioşi, deci pune presiune şi încercăm să revizuim şi să facem o remodelare a Planului Naţional Integrat Energie, Schimbări Climatice. Ne dorim ca, până spre sfârşitul lunii aprilie, să avem un text revizuit al Planului. Trebuie să fim realişti şi să comunicăm exact cum stau lucrurile: nu vom avea la 30 iunie un PNIESC adoptat prin Hotărâre de Guvern, aşa cum prevede Regulamentul de guvernanţă al Uniunii Energetice că ar trebui să îl predăm”, a spus Elena Popescu.

Oficialul Ministerului Energiei a precizat că până la acea dată ar putea fi finalizat un text final aflat într-o etapă avansată de evaluare strategică de mediu. „După cum ştiţi, procedura de evaluare strategică de mediu e o procedură de durată. Trece prin toate procedurile de dezbateri, de analize din partea consultanţilor care lucrează în Ministerul Mediului. Când vom avea avizul de mediu abia atunci vom putea adopta PNIESC revizuit prin Hotărâre de Guvern”, a mai spus Elena Popescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro