Stația Spațială, nevoită să-și modifice orbita pentru a evita resturile unui satelit sovietic de spionaj, în care rușii au tras cu o armă antisatelit
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să îşi modifice joi orbita de zbor pentru a evita coliziunea cu rămăşiţele unui fost satelit sovietic de spionaj care a fost distrus de armata rusă cu ajutorul unei controversate arme antisatelit în urmă cu şapte luni, informează DPA, preluată de Agerpres.
Motoarele unui lansator spaţial de tip cargo din gama Progress, care este andocat în prezent la ISS, au fost pornite pentru a modifica traiectoria de zbor a staţiei cu scopul de a evita deşeurile orbitale rezultate în urma distrugerii satelitului Cosmos 1408, a anunţat pe Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos, prin intermediul unui mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram.
Armata rusă a doborât acest satelit scos din uz, care face parte din clasa de sateliţi „Tselina-D”, cu ocazia testării unei arme antisatelit pe 15 noiembrie 2021.
Statele Unite au criticat vehement acel test, avertizând că fragmentele desprinse din fostul satelit sovietic ar putea periclita funcţionarea ISS şi echipajul internaţional de astronauţi care lucrează la bordul avanpostului orbital.
Atunci când ISS a trecut pentru prima dată prin câmpul de deşeuri orbitale, astronauţii au primit ordinul de a-şi pune costumele spaţiale şi de a intra în capsulele de salvare aflate la bordul staţiei pentru propria siguranţă.
Armata rusă a negat însă că ar fi existat vreun pericol pentru ISS şi echipajul său.
Satelitul sovietic de recunoaştere Cosmos 1408 a fost lansat în anul 1982 pe o orbită joasă a Pământului, unde a operat timp de doi ani şi unde a rămas după încheierea perioadei sale de funcţionare.
Trei cosmonauţi ruşi, trei astronauţi americani şi unul italian se află în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.