Rezultatul discuțiilor de la Ankara: Rusia se spală pe mâini de problema grâului ucrainean
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că este răspunderea Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de grâu prin deminarea porturilor sale, relatează Reuters.
Lavrov susține că Rusia nu trebuie să ia nicio măsură fiindcă și-a luat deja angajamentele necesare.
„Noi afirmăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța vaselor ucrainene care părăsesc porturile Ucrainei și se îndreaptă spre golf (Bosfor), suntem pregătiți să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a declarat el după discuțiile avute la Ankara cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu.
„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să își lase navele afară din porturi, fie prin deminarea lor, fie prin marcarea unor coridoare sigure, nu este nevoie de nimic mai mult”, a adăugat Lavrov.
Rusia, războiul din Ucraina și riscul unei crize alimentare mondiale
Înainte de război Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, statele occidentale și instituțiile internaționale acuzând Rusia că creează riscul unei crize alimentare severe la nivel global prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Moscova neagă orice responsabilitate pentru criza alimentară internațională, afirmând că aceasta este efectul sancțiunilor occidentale împotriva sa, Rusia fiind la rândul ei un mare exportator de cereale.
Ministrul rus de Externe a mai declarat miercuri că principala problemă ar reprezenta-o „refuzul categoric” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a rezolva situația porturilor minate.
Serghei Lavrov spune că toată responsabilitatea este a ucrainenilor
„Dacă și-ar schimba acum poziția, atunci din partea noastră nu ar exista niciun fel de complicații”, a afirmat el într-o conferință de presă susținută la Ankara alături de ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.
Șeful diplomației ruse a mai spus că „operațiunea militară specială” din Ucraina decurge conform planurilor și că negocierile de pace cu Kievul trebuie reluate înainte de a exista orice posibilitate pentru discuții bilaterale directe între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.
La sfârșitul lunii mai Zelenski a declarat că Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu Putin, dar că trebuie să înfrunte realitatea necesității acestui lucru pentru a pune capăt războiului.
Urmărește ultimele evoluții din a 105-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.