Sari direct la conținut

Piedone, încă primar la două săptămâni după condamnare / A început procedura pentru vacantarea postului

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: AGERPRES
Cristian Popescu Piedone, Foto: AGERPRES

Cristian Popescu Piedone încă este primar al Sectorului 5, la două săptămâni după condamnarea la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv. Procedura pentru vacantarea postului de primar al Sectorului 5, ocupat de Cristian Popescu Piedone, a fost demarată.

Secretarul Primăriei Sectorului 5 a transmis Prefectului referatul cu motivele pentru care postul trebuie vacantat, respectiv condamnarea la 4 ani de închisoare.

Urmează ca prefectul Capitalei, Toni Greblă, să dea ordinul de vacantare.

”Secretarul Primăriei a transmis o adresă că a încetat mandatul. Eu trebuie să analizez și să constat prin Ordin. Încă nu am dat acest Ordin deoarece aștept să mi se transmită decizia instanței. Noi nu am fost parte în proces și nu o avem”, a explicat Toni Greblă pentru HotNews.ro.

Codul administrativ prevede că în termen de 90 de zile de la emiterea ordinului Prefectului privind vacantarea postului trebuie să se organizeze alegeri.

”După emiterea Ordinului, Prefectul face o solicitare pentru a fixa calendarul care va fi la baza hotărârii Hotărârii de Guvern pentru organizarea alegerilor”, a explicat pentru HotNews.ro Alexandru Dimitriu, avocat și consilier Local Sector 5 din partea USR.

După vacantarea postului și până la alegeri, interimatul va fi asigurat de viceprimarul Nicolaidis Mircea Horațiu, cel care are și acum delegate atribuțiile, delegarea fiind făcută de Piedone chiar înainte de sentința în dosarul Colectiv.

Nicolaidis este membru al Partidul Puterii Umaniste.

Ce prevede Codul Administrativ

  • Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri:

a) demisie;

b) constatarea și sancționarea, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, a unei stări de incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială;

d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei;

e) punerea sub interdicție judecătorească;

f) pierderea drepturilor electorale;

g) imposibilitatea exercitării funcției din cauza unei boli grave, certificate, sau a altor motive temeinice dovedite, care nu permit desfășurarea activității în bune condiții timp de 6 luni, pe parcursul unui an calendaristic;

h) pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales;

i) condamnarea prin hotărâre rămasă definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată și de modalitatea de individualizare a executării acesteia;

j) deces.

  • În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
  • Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro