ANALIZĂ Radiografia spitalelor private din România. Ce servicii oferă și de ce le aleg românii
Sistemul privat de sănătate este o parte importantă a sistemului medical românesc și este accesat de milioane de oameni care își doresc servicii medicale de calitate. Pacienții aleg spitalele private cu încrederea că aparatura utilizată este de ultimă generație și timpul de așteptare este mai scurt. Analiza de față își propune să realizeze o radiografie a spitalelor private din România, luând în calcul și sprijinul acordat sistemului de sănătate public în gestionarea complicatei perioade a pandemiei de coronavirus.
“Sistemul privat de sănătate completează serviciile oferite în unitățile publice, iar colaborarea dintre stat și privat este esențială pentru a răspunde nevoilor în creștere ale populației”, spune Cristian Hotoboc, Președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Spitalele private din România s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani, datorită schimbării de mentalitate a pacienților, care devin din ce în ce mai bine informați și solicită servicii medicale integrate și personalizate. În același timp, spitalele private s-au adaptat pentru a face față provocărilor actuale din domeniul sănătății: îmbătrânirea populației și prevalența crescută a bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, artrita, cancerul și bolile cardiovasculare.
Speranța de viață în România a crescut cu peste patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei de COVID-19. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer, conform raportului UE Starea sănătății din România.
Spitalele private în cifre
În România, în anul 2020, au funcţionat peste 63 mii de unități sanitare, an în care spitalele au tratat un număr de 2,6 milioane cazuri în regim de spitalizare continuă.
685 de spitale și unități asimilate spitalelor au dispus de 134,7 mii paturi pentru internare continuă şi de 9,6 mii paturi de spital pentru internare de zi. Dintre acestea, 307 de unități sunt private. Spitalele private au tratat, în 2020, 211.886 cazuri cu internare continuă și 322.408 de cazuri în regim de spitalizare de zi.
“Datele disponibile sunt în măsură să confirme creșterea accesibilității în unitățile private, atât în ceea ce privește spitalizarea continuă, cât și în ambulatoriu. Discutăm atât de un număr mai mare de pacienți și de servicii accesate, cât și de o evoluție în creștere a pieței private de sănătate în ansamblu”, spune Cristian Hotoboc.
Ce servicii oferă spitalele private din România
Tehnicile și tehnologiile disponibile, concomitent cu un interes crescut al medicilor de a activa în mediul privat fac ca intervențiile chirurgicale să fie tot mai numeroase, complexe, cu multiple premiere și operații realizate pentru prima dată în România.
Chirurgia cardiovasculară, chirurgia oncologică și nașterile sunt printre cele mai solicitate servicii care presupun spitalizare continuă.
“Există o adresabilitate crescută și în unitățile cu spitalizare de zi, în mod special pentru tratamentul pacientului cu cancer – chimioterapie, radioterapie – și dializă. O parte dintre furnizori dețin acreditări oferite de organisme internaționale (SRC – Surgical Review Corporation, JCI – Joint Commission Internațional), care atestă normele de siguranță, nivelul de complexitate și de calitate a actului medical, precum și calitatea îngrijirii pacientului”, spune Cristian Hotoboc.
Numărul medicilor din sistemul privat a fost de 23.065 în 2020, conform datelor INS. Numărul personalului sanitar mediu a fost de 54.540.
Investiții în aparatură medicală și tehnologie
România înregistrează decalaje semnificative față de Uniunea Europeană în ceea ce privește vârsta medie de la care încep să apară problemele de sănătate și numărul de examinări RMN, CT și PET. De exemplu, aparatele RMN raportate în România, în anul 2020, au fost în număr de 227, determinând o rată de asigurare a populației cu aparate RMN de 11,8‰ ooo locuitori. Cele mai multe aparate RMN în anul 2020 au fost în unitățile private 134 (7,0‰ ooo), în unitățile publice au fost 93 (4,8‰ ooo).
“Investițiile din segmentul privat de sănătate s-au dublat în perioada 2010-2020, ajungând să reprezinte 0,2% din PIB. Raportat la nivel național, investițiile din segmentul privat de sănătate reprezentau 2%, în 2020. Mai exact, dacă între anii 2010 și 2018, media documentată a investițiilor este de 255 milioane de Euro, în 2019 și 2020 s-au investit 507, respectiv 456 milioane de Euro”, spune Cristian Hotoboc.
Investițiile au vizat atât modernizarea infrastructurii deja existente, pentru a oferi permanent servicii competitive și la standarde europene, cât și deschiderea de noi unități medicale tip spital, centre pentru tratamentul cancerului, centre de dializă, de investigații imagistice, laboratoare pentru analize medicale.
Avantajele spitalelor private
Timp de așteptare redus
Timpul de așteptare pentru o operație este mai mic, ceea ce înseamnă că ești diagnosticat și tratat mai repede. După o consultație inițială, este posibil să fii programat pentru o intervenție chirurgicală chiar în aceeași săptămână.
Dotări de ultimă oră
Spitalele private achiziționează cele mai noi echipamente medicale, oferă cele mai recente medicamente și proceduri de tratament, ceea ce înseamnă că ai putea avea un tratament mult mai eficient și un timp de recuperare mai mic.
Acces mai rapid la specialiști
Spitalele private oferă pacienților acces rapid la specialiști de top și tratamente personalizate.
Îngrijire personalizată
Alegerea unui spital privat înseamnă îngrijire personalizată, fie că este vorba de urmărirea sarcinii, naștere și îngrijire postpartum, fie că ai nevoie de o intervenție chirurgicală electivă. Medicii petrec mai mult timp cu pacienții lor, făcându-și timp pentru a răspunde la întrebări și pentru a-i cunoaște.
Confort sporit
Camerele private influențează sănătatea și satisfacția pacientului, conform unui studiu publicat de Cambridge University Press. Pacienții sunt mai deschiși și onești, se recuperează mai repede și durata spitalizării este redusă.
De ce aleg românii spitalele private?
În primul rând, consideră că sectorul privat oferă mai multă siguranță în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, conform unui studiu publicat în European Proceedings. În al doilea rând, participanții la studiu sunt mulțumiți de modul în care sunt transmise informațiile și de faptul că programările lor sunt respectate și enumeră o serie de avantaje: dotări conform standardelor actuale, microclimat optim, igienă și tratament și timpul redus de obținere a rezultatelor analizelor și investigațiilor.
Infecțiile dobândite în spital, în timpul șederii, de la infecții ale tractului urinar, la pneumonie și meningită, afectează 1 din 10 pacienți. Astfel de infecții înseamnă un timp crescut de recuperare după operație, motiv pentru care pacienții aleg serviciile unui spital privat. Operațiile efectuate sunt de obicei elective – ceea ce înseamnă că sunt planificate în avans, medicii au mai mult timp pentru pregătirea și planificarea corectă a procedurii, evitând, astfel, potențialele complicații ulterioare.
Cum au sprijinit spitalele private sistemul public de sănătate în pandemie
În 2020 spitalele private au avut disponibile 9.518 paturi cu internare continuă. Pentru a sprijini sistemul de sănătate de stat, spitalele private au preluat pacienții cronici, care nu puteau fi tratați în sistemul de sănătate de stat din cauza contextului pandemic, punând la dispoziție 4.199 de paturi. În același timp, anumite spitale private au fost transformate în spitale suport COVID, pentru a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
“Acestor situații, unele absolut dramatice, adăugăm asigurarea medicinei preventive fie prin decontare ori plată directă, fie prin abonamente medicale. Stimularea dezvoltării unui sistem medical alternativ bazat pe abonamente medicale duce la reducerea presiunii din sistemul public prin creșterea nivelului de educație medicală, cu accent prioritar pe partea de prevenire și reducere a numărului de afecțiuni cronice, creșterea nivelului general de sănătate a populației, în special a celei active, decongestionarea operațională a spitalelor publice care asigură tratarea celor mai multor afecțiuni prin posibilitatea abonatului de a accesa servicii medicale de bază, incluse necondiționat în abonamentele de sănătate, reducerea costurilor suportate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu serviciile medicale incluse în abonamentele de sănătate, adaugă Cristian Hotoboc.
Spitalele MedLife
–
MedLife deține cea mai complexă rețea de spitale private din România, cu 15 unități spitalicești care asigură spitalizare continuă și de zi, în București și în țară, 32 săli de operații și 15 specialități chirurgicale și 1.750 angajați și colaboratori (medici, asistenți, infirmiere, personal auxiliar).
În spitalele MedLife au fost tratați peste 400.000 de pacienți în ultimii 5 ani.
––
Acest articol face parte din demersul RoMâine, inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se construiește cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. Valori care se regăsesc și în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranța prinde glas și se naște un mâine mai bun ca azi.
Intră pe www.medlife.ro/romaine/ și află mai multe detalii.
#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine