Cum ajunge tehnologia militară în Rusia încălcând controalele la export ale SUA
Ilias Sabirov, un om de afaceri din Moscova, a furnizat armatei ruse cipuri de calculatoare de înaltă performanță fabricate în Statele Unite timp de ani de zile. Apoi, în 2014, Rusia a cucerit peninsula ucraineană Crimeea, iar guvernul SUA a început să impună Rusiei o serie de noi sancțiuni și controale la export, inclusiv restricționarea severă a vânzărilor de astfel de cipuri.
Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Sabirov să obțină mai multe produse, potrivit autorităților americane și unei investigații Reuters bazată pe înregistrările vamale rusești.
În primăvara anului 2015, un colet care conținea peste 100 de cipuri de memorie speciale pentru a rezista la radiații și temperaturi extreme – componente critice pentru rachete și sateliți militari – a sosit la adresa sediului lui Sabirov din Moscova, potrivit înregistrărilor vamale rusești și a unui act de acuzare federal american.
Procurorii americani susțin că cipurile „rezistente la radiații” provin de la o companie din Austin, Texas, numită Silicon Space Technology Corp, sau SST, dar au fost expediate în Rusia prin intermediul unei firme din Bulgaria pentru a eluda legislația americană privind exporturile.
După ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie, Statele Unite și alte peste 30 de națiuni au reacționat cu un baraj fără precedent de sancțiuni suplimentare și restricții la export.
Dar povestea modului în care cipurile americane au ajuns din Texas la Moscova în 2015 arată cum tehnologia occidentală sensibilă poate ajunge în continuare în Rusia, în ciuda controalelor stricte ale exporturilor din SUA.
Această relatare a cazului penal împotriva lui Sabirov și a doi oameni de afaceri bulgari, care rămâne deschis, conține noi detalii din interviuri cu oficiali americani și cu mai mulți dintre actorii principali, inclusiv doi fugari.
De asemenea, subliniază provocările pe care le presupune impunerea unui regim riguros de control al exporturilor, în special în cazul așa-numitelor componente cu dublă utilizare, care pot servi atât în scopuri civile, cât și militare.
Schema din Texas și alte cazuri penale din SUA care implică tehnologie sensibilă care a ajuns în Rusia, analizate de Reuters, dezvăluie un lanț de furnizori voluntari, companii de fațadă și declarații false pe formularele de export conform cărora componentele occidentale specializate erau destinate uzului civil și nu celui militar. Piesele căutate au inclus microelectronică și instrumente de precizie pentru armata rusă.
În timpul războiului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului american al Apărării, Sue Gough, cipurile joacă un rol esențial pentru comunicații, informații și supraveghere.
„Achiziționarea de tehnologie rezistentă la radiații de către state agresive cu capacitate nucleară, precum Rusia, le-ar putea încuraja, sporind destabilizarea securității internaționale”, a declarat Gough. „Prin urmare, protecția acestor cipuri este extrem de importantă pentru securitatea națională a SUA”, a adăugat ea.
În prezent, eforturile Rusiei de a eluda restricțiile americane privind tehnologia militară și alte tehnologii sensibile sunt în creștere, potrivit oficialilor de la Homeland Security Investigations din SUA.
O unitate specializată formată din 25 de analiști americani în domeniul contra-proliferării, al cărei obiectiv este de a detecta transporturile suspecte, și-a mutat singurul obiectiv de la China la Rusia la sfârșitul lunii februarie, au declarat oficialii HSI.
„China nu mai domină atenția noastră așa cum o făcea înainte, iar Rusia este țara în care am înregistrat cea mai mare creștere în ultima vreme”, a declarat Greg Slavens, care s-a pensionat recent după 30 de ani ca supervizor HSI pentru combaterea proliferării.
„Rușii și-au intensificat în mod constant încercările de a obține cipuri pentru tehnologia rachetelor și spațială”, spune el.
Kremlinul nu a răspuns la întrebările referitoare la acuzațiile SUA potrivit cărora folosește scheme înșelătoare pentru a ocoli sancțiunile și restricțiile comerciale occidentale. Rusia a catalogat anterior sancțiunile occidentale ca fiind un act ostil.
Complicarea situației pentru forțele de ordine americane: Din 2018, Rusia nu mai autorizează ofițerii de control al exporturilor din SUA să efectueze verificări pe teren pentru a se asigura că bunurile sensibile sunt folosite în scopurile declarate oficial, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.
Chiar și atunci când sunt identificați suspecți, cazurile pot dura ani de zile pentru a fi investigate și judecate, în timp ce cetățenii ruși acuzați rămân dincolo de brațul legii americane. În cazul Texasului, a fost nevoie de aproximativ cinci ani pentru ca autoritățile americane să formuleze acuzații penale și să impună o sancțiune.
Sabirov, precum și cei doi oameni de afaceri bulgari, Dimitar și Milan Dimitrov, au fost puși sub acuzare în 2020 sub acuzația de export ilegal de cipuri rad-hard în Rusia și de spălare de bani.
Iar SST, care și-a schimbat numele în Vorago Technologies în 2015, a fost amendată anul trecut cu 497.000 de dolari de către Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA, într-o acțiune separată. Biroul supraveghează licențele de export pentru bunurile care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare.
Compania texană, care fusese avertizată în repetate rânduri de propriii avocați că nu poate expedia astfel de cipuri în Rusia fără licență, a recunoscut că, din 2014 până în 2019, a conspirat cu cei trei bărbați pentru a face exact acest lucru.
Reuters nu a putut stabili dacă cipurile au fost folosite în cele din urmă în scopuri militare. Biroul procurorului american din districtul vestic al Texasului a refuzat să comenteze.
––