Sari direct la conținut

„Cine a stat cinci ani la ruși, poate gândi chiar ca Bush”. Ion Iliescu: Nouă ne plac lozincile / Ce face acum fostul președinte

HotNews.ro
Ion Iliescu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Ion Iliescu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Ion Iliescu vorbește, în primul interviu acordat după mulți ani, și despre perioada în care a studiat la Moscova, fiind bursier, și despre criticile că ar fi fost rusofil.

Fostul președinte Ion Iliescu i-a acordat un interviu consilierului său Ionuț Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii și actual deputat, în care spune, printre altele, că Occidentul l-a văzut drept un „pro-american”, în timp ce criticii l-au numit „rusofil”.

  • „Cine a stat cinci ani la ruși, poate gândi chiar ca Bush. Nu o spun eu. Vă dau o voce diferită de a mea. Alfred Moses, fostul Ambasador al SUA în România, are o carte care depune mărturia tranziției noastre și mai ales a eforturilor de integrare în NATO: Jurnal de București: Drumul României de la întuneric la lumină.
  • Acolo veți găsi o descriere care pe mulți îi va șoca: „Ion Iliescu era pro-American!” Și asta în ciuda faptului că am avut un conflict de opinii cândva. M-am enervat teribil, la un moment dat și i-am spus: „Domnule Ambasador, nici măcar Brejnev nu a vorbit așa cum ne-ați vorbit dvs!” Nu e chiar o replică de rusofil, nu e așa? Desigur, Ambasadorul Moses a avut o replică pe măsură, care a dus la înțelepciunea din spatele prieteniei noastre, anume că e un prieten mai bun României decât a fost vreodată Brejnev”, afirmă Iliescu, vorbind și despre vizita făcută în România, în noiembrie 2002, de către fostul președinte american George W. Bush.
  • „De altfel, trebuie să vă spun că niciun președinte al României care nu ar fi gândit ca Bush nu ar fi mișcat țara aceasta spre NATO. Dar nouă ne plac lozincile”, a mai afirmat Iliescu.

„Societatea românească mai degrabă nu îmi place, decât să îmi placă”

Întrebat dacă îi place România de azi, Ion Iliescu a susținut că iubește țara de azi „cu greșelile și triumfurile ei”:

  • „Societatea românească mai degrabă nu îmi place, decât să îmi placă, dar nu vreau să pară că din pricina vârstei refuz anumite realități care sunt incompatibile cu felul în care mi-am trăit viața.
  • Nu am nostalgia timpului meu, dar am reticențe față de vremurile de acum. Nu trăim o lume rea, repet, din afară se vede cu totul altfel, mai optimist și mai corect, e o lume perfectibilă însă”.

Cu ce ocupă Iliescu acum?

Ion Iliescu spune că acum își petrece timpul citind, inclusiv ziare tipărite, uitându-se la filme documentare și urmărind competiții de snooker și tenis:

  • „Citesc foarte mult, am avut această igienă mentală de mic copil. Lectura a fost întotdeauna pentru mine o călătorie posibilă în orice moment, către orice destinație. Sunt selectiv în lecturi și nu îmi închipui o lume în care bibliotecile ar fi o piesă estetică.
  • Mă uit la destul de multe documentare – din acest punct de vedere, inginerul din mine a ales întotdeauna curiozitatea pentru ultimele descoperiri în domeniu. Am o slăbiciune pentru revoluțiile științifice, tehnologice, le devorez cu o reală plăcere.
  • Privesc lumea sportului cu același entuziasm și păstrez plăcerea de a vedea competițiile de snooker pentru care ai nevoie întotdeauna de o minte anticipativă și de o reacție calculată față de un set de posibilități și de alegeri circumstanțiale. M-am bucurat să îl întâlnesc pe Ronnie O’Sullivan. L-am văzut jucând pe Jimmy White.
  • La tenis mă uit des, am fost un mare admirator al lui Roger Federer. Am rămas legat de mulți mari campioni ai noștri. Am condus cândva Federația de Caiac Canoe. Am fost apropiat de Ivan Patzaichin de la începuturile carierei lui.
  • Citesc în continuare ziare pe hârtie. Îmi pare rău că nu mai merg la teatru și la concerte”.

Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Între timp, dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și instanța supremă, care în februarie 2023 a decis să trimită acest dosar Curții de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro