Sari direct la conținut

Moara lui Assan, "sătănia" care îi speria la început pe bucureșteni. Povestea unui monument în ruină pe care autoritățile promit acum că-l vor salva

HotNews.ro
Elemente din acoperis si un perete de la Moara lui Assan, din zona Obor a Capitalei, Foto: Agerpres
Elemente din acoperis si un perete de la Moara lui Assan, din zona Obor a Capitalei, Foto: Agerpres

Moara lui Assan este prima moară cu abur din România, o construcție formidabilă de la care a pornit, de fapt, industrializarea Bucureștiului.

Imensul coș de fum a fost scurtat de Primăria Capitalei, pe motiv că nu poate fi lăsat „să ajungă până la cer”, iar la început brutarii se fereau ea, că li se părea un fel de fumegândă lucrare a diavolului.

Moara e acum o ruină. Una care apare, totuși, în documentele Ministerului Culturii drept monument de importanță națională.

Povestea ei începe pe la mijlocului secolului 19 și se leagă de numele a doi afaceriști dintre cei mai mari și pricepuți ai Bucureștiului acelor vremuri. Este vorba despre George Assan și Ioan Martinovici, vestiți în oraș pentru băcănia pe care o aveau pe strada Lipscani, și care era la mare căutare pentru bunătățile de lux sau exotice pe care le vindea.

În 1853, au hotărât că e momentul să se dezvolte și să inoveze. Assan avea un teren aflat pe drumul spre Târgul Moși (Piața Obor de astăzi), unde ridicase două afaceri micuțe, care nu prea aduceau câți bani ar fi trebuit comparativ cu eforturile depuse, și anume o moară cu cai și o fabrică manuală de presat și produs ulei. Și a mai observat ceva: că populația orașului e tot mai mare. Că nevoia de făină o să fie, și ea, tot mai mare, iar morile vremurilor – cele acționate de cai sau de apele Dâmboviței – nu vor mai fi de-ajuns.

Citește, pe B365.ro, despre drumul lui Assan și-al partenerului său de afaceri de la idee la Moara Lui Assan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro