Sari direct la conținut

Emmanuel Macron recunoaște că decizia convocării alegerilor anticipate a provocat „o furie care s-a întors împotriva mea” și le face francezilor o promisiune

HotNews.ro
Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, într-o scrisoare deschisă publicată în presa din Hexagon, că va „acționa până în mai 2027”, la sfârșitul celui de-al doilea mandat al său, indiferent cine va câștiga alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat, relatează AFP.
Emmanuel Macron recunoaște că decizia convocării alegerilor anticipate a provocat „o furie care s-a întors împotriva mea” și le face francezilor o promisiune
Președintele francez Emmanuel Macron vorbește în timpul festivalului anual de muzică „Fete de la musique”, în curtea Palatului Elysee din Paris, pe 21 iunie 2024. Sursa foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

„Viitorul guvern, care va reflecta în mod necesar votul dumneavoastră, va semăna, sper, cu diverșii republicani care vor fi dat dovadă de curajul de a se opune extremelor”, a adăugat Macron, în textul scrisorii.

Sondajele sugerează că Adunarea Națională, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, va ieși învingător în urma scrutinului anticipat al cărui prim tur este stabilit pe 30 iunie.

Marine Le Pen a declarat că demisia lui Macron ar putea fi singura soluție pentru a evita o criză politică de amploare în parlament, în următorii trei ani rămași din mandatul președintelui.

Macron a luat prin surprindere țara prin dizolvarea parlamentului după ce extrema-dreaptă a zdrobit partidul său centrist în alegerile pentru Parlamentul European, desfășurate anterior în cursul acestei începutul acestei luni.

„Puteți avea încredere în mine că voi acționa până în mai 2027 în calitate de președinte al vostru, protector în orice moment al republicii noastre, al valorilor noastre, cu respect față de pluralism și față de alegerile dumneavoastră, în serviciul dumneavoastră și al națiunii”, a mai declarat Macron în scrisoare.

El a insistat că următorul scrutin, care are al doilea tur programat pe 7 iulie, nu reprezintă „nici alegeri prezidențiale, nici o formă de vot de încredere în președintele republicii”, ci un răspuns la „o singură întrebare: cine ar trebui să guverneze Franța?”.

Sondajele de opinie sugerează că RN va obține cel mai bun scor din istorie în aceste alegeri legislative anticipate, ceea ce i-ar putea oferi o șansă de a deveni prim-ministru, cel mai probabil, tânărului șef al acestui partid, Jordan Bardella.

Macron a recunoscut că decizia sa de a convoca alegeri anticipate a generat pentru unii alegători „o furie care s-a întors împotriva mea”.

„Scopul nu poate fi acela de a continua așa cum au stat lucrurile. Am auzit că vreți schimbare”, a adăugat el, menționând în special „răspunsurile mult mai puternice și mai ferme” ale administrației sale cu privire la „insecuritate și impunitate”.

Partidul Adunarea Națională (Rassemblement National – RN) și aliații săi sunt văzuți în frunte în primul tur al alegerilor parlamentare din țară, cu 35,5% din voturi, potrivit unui nou sondaj publicat duminică.

Sondajul Ipsos – realizat pentru ziarul Le Parisien și Radio France în perioada 19-20 iunie – arată că alianța de stânga Noul Front Popular (FNP) se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.

Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron s-ar clasa de-abia pe locul al treilea, cu 19,5% din intențiile de vot.

Olaf Scholz, „îngrijorat” de perspectiva unei victorii a extremei-drepte în alegerile parlamentare din Franţa

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat „îngrijorat” de rezultatul cu care s-ar putea încheia viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Franţa, un partener important în Uniunea Europeană.

„Sunt îngrijorat de alegerile din Franţa”, a afirmat politicianul social-democrat, într-un interviu acordat duminică televiziunii publice ARD, potrivit agențiilor DPA și Agerpres.

El a explicat că speră că vor avea succes „partidele care nu sunt Le Pen”, referindu-se la formaţiunea RN a Marinei Le Pen, dar a subliniat: „Francezii vor decide acest lucru”.

Scholz a mai spus că va continua să se întâlnească, în calitatea sa oficială, cu Emmanuel Macron, întrucât preşedinţia acestuia nu este contestată, însă un parlament francez de extremă-dreapta ar constitui o provocare.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro