Restricții de Revelion în majoritatea țărilor europene
Socializarea de sărbători și noua variantă Omicron: întreaga Europă se confruntă cu o creștere record a infecțiilor zilnice cu virusul COVID-19. În Franța 208.000 de cazuri noi miercuri, în Spania peste 100.000 de cazuri într-o singură zi, pentru prima dată. Și în Italia sunt 98.000 de infectați, cu o rată de pozitivare de 9,52%, potrivit Rador care citează Euronews.
Prin urmare, atenție ridicată în vederea viitoarelor petreceri de Revelion. Germania, de exemplu, a anulat petrecerile mari și a stabilit o limită de 10 persoane pentru întâlnirile private.
Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, face apel la bun simț: „Așadar, fac apel la populație să fie foarte precaută în zilele de la sfârșitul anului, pentru a nu facilita lanțurile de infectare și a încerca să le oprească. Vă rugăm să sărbătoriți în grupuri foarte mici și să nu vă puneți în pericol reciproc, pentru că odată cu incidența actuală a cazurilor raportate subestimăm pericolul în care ne aflăm”.
Germanii nu se arată prea optimişti în pragul noului an, doar puţin peste 15% declarându-se încrezători că pandemia de coronavirus se va încheia complet sau în cea mai mare parte în cursul lui 2022, indică rezultatele unui sondaj realizat de YouGov citat joi de DPA și Agerpres.
În Austria, Filarmonica din Viena a confirmat că celebrul său Concert de Anul Nou nu va renunța pentru a doua oară la publicul în sală, chiar dacă vor fi numai 1.000 de spectatori.
Daniel Barenboim, dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Viena este nevoit să se mulțumească cu această situație: „Cred că suntem foarte norocoși că reușim să ținem concertul cu 1.000 de persoane, pentru că muzica trebuie să fie ascultată live. Faptul că avem 92 de țări care vizionează, este un gest minunat față de orchestră și muzică. Dar, practic, trebuie să fie publicul, publicul pe viu. Și cred că acest lucru este deja și va fi foarte special în aceste vremuri dificile”.
Pe scurt, nu este scenariul ideal potrivit maestrului, pentru care însă cel mai important lucru este că muzica continuă să răsune în celebra sală de aur vieneză.
Ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, le-a cerut miercuri concetăţenilor săi să se abţină de la a trece graniţa în Germania sau Belgia pentru a face shopping, în condiţiile în care Olanda este în lockdown.
Magazinele, restaurantele, şcolile, sălile de spectacol şi de sport din Olanda sunt din nou închise până cel puţin pe 14 ianuariedin cauza coronavirusului, excepţie făcând doar supermarketurile şi farmaciile, amintesc agențiile DPA și Agerpres