Presa greacă: Turcia dezvoltă programe secrete de armament – Planuri pentru a deveni o putere nucleară?
Turcia dezvoltă programe secrete de armament, potrivit dezvăluirilor făcute de un înalt oficial al industriei de apărare a țării. „Pot spune clar că vom avea pe câmpul de luptă elemente care vor avea efect de surpriză și care vor înfrunta și vor neutraliza capabilitățile adversarilor, oricare ar fi ei”, a spus Ismail Demir, șeful Președinției Industriei de Apărare, într-un interviu, citat de To Vima.
„Subliniez că avem multă muncă de făcut și avem un drum lung de parcurs, dar când ne uităm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cei care cred că Turcia este o țintă ușoară vor regreta”, a adăugat el.
Comentariile lui Demir au fost interpretate de jurnalistul care a făcut interviul astfel: cum că Turcia proiectează și dezvoltă mai multe programe secrete de armament și apărare decât anunță public, iar oficialul turc nu a respins acest comentariu.
Ce are în plan Erdogan?
Potrivit site-ului de investigații NordicMonitor, nu este clar care sunt aceste planuri secrete, dar este evident că Turcia a alocat resurse și fonduri importante, a angajat mai mulți ingineri și a semnat multe contracte cu industria autohtonă pentru a-și consolida capabilitățile militare în ultimii ani.
Comentariile oficialului turc cu privire la planurile până acum necunoscute pe care Turcia le are și este gata să le folosească în cazul unui conflict vizează probabil tehnologia rachetelor pe care a încercat să o dezvolte în ultimul deceniu.
Demir a mai spus în interviu că Turcia dezvoltă un program de rachete cu rază lungă de acțiune. El a adăugat că sunt necesare mai multe teste pentru a se asigura că sistemul va funcționa fără disfuncționalități atunci când va fi predat forțelor armate turce.
Întrebat despre raza de acțiune a rachetelor, Demir a refuzat să răspundă.
Guvernul turc a fost luat în vizor în ultimii ani în legătură cu programele avansate de tehnologie a rachetelor, mulți întrebându-se dacă Turcia deține arme secrete de distrugere în masă (WMD), inclusiv un dispozitiv nuclear.
Controversa s-a amplificat și mai mult atunci când Erdogan a contestat public angajamentul Turciei față de Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), pe care Turcia l-a semnat. În martie 2018, Erdogan a promis că va achiziționa echipament militar avansat, inclusiv rachete nucleare, comparând capabilitățile militare ale Turciei cu cele ale Statelor Unite.
În luna aprilie a aceluiși an, Erdogan l-a criticat prim-ministrul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, numind Israelul drept „stat terorist” și avertizând că Netanyahu nu ar trebui să se laude că are arme nucleare în arsenalul său întrucât acestea se vor dovedi ineficiente când va sosi momentul.
Cea mai șocantă declarație, desigur, a fost făcută pe 4 septembrie 2019, când Erdogan a spus: Unele țări au rachete cu focoase nucleare și nu doar una sau două. Dar ne spun că nu putem avea și noi. Nu voi accepta niciodată asta.” (RADOR)