Sari direct la conținut

Japonia nu va ține cont de rezultatele referendumului cu privire la relocarea bazei militare SUA din Okinawa

HotNews.ro
Insula Okinawa, Foto: Wikipedia
Insula Okinawa, Foto: Wikipedia

Majoritatea votanților prezenți la referendumul organizat pentru a decide soarta bazei militare SUA din sudul Japoniei s-au opus propunerii de relocare a acesteia. În ciuda acestui fapt, guvernul central a transmis luni că nu va renunța la planurile de construcție, informează Reuters, potrivit Euronews.

Peste 70% dintre cetățenii prezenți la vot s-au opus relocării bazei militare Futenma din Okinawa. Rezultatul referendumului este, însă, neconstrângător pentru autorități.

Okinawa este gazda forțelor militare SUA din Japonia, iar alianța cu Washingtonul este fundamentală pentru asigurarea siguranței acesteia. Mai mulți rezidenți din Okinawa asociază baza militară cu crime, poluare și accidente nefericite.

Înțelegerea dintre SUA și Japonia presupune mutarea bazei militare, care este înconjurată de școli, spitale și magazine, într-o zonă mai puțin populată, numită Henoko, în partea de nord a Okinawa.

Cu toate acestea, mai mulți rezidenți își doresc ca baza militară să fie mutată cu totul de pe insulă.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a transmis luni că guvernul ia în serios rezultatele referendumului și că va depune eforturi pentru a obține înțelegerea locuitorilor din Okinawa. Cu toate acestea, Abe a anunțat că planurile de a muta baza militară tot pe insulă nu vor fi afectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro