AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Emil Boc: Nu avem niciun motiv sa renuntam la obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015. Astazi intra in vigoare noul Cod al Muncii
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Astazi intra in vigoare noul Cod al Muncii
Astazi intra in vigoare noul Cod al Muncii. Autoritatile, dar si mediul privat se asteapta ca aplicarea actului normativ sa duca la flexibilizarea pietei muncii si la infiintarea de noi locuri de munca. „Practic nu este o publicare a unui nou Cod al Muncii, ci o modificare destul de extinsa insotita de abrogarea mai multor prevederi din vechiul act normativ. Avand in vedere amploarea dezbaterilor produse de acest act normativ, speram sa fie de bun augur si sa aduca efecte benefice”, au explicat consultantii fiscali chestionati de HotNews.ro. Printre cele mai importante modificari aduse legii fundamentale a pietei muncii se numara faptul ca perioada de proba este acum de maximum 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere. De asemenea, primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. O alta schimbare prevede ca perioada de preaviz este de acum de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de vina salariatului si tot atat pentru demisie. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
Autostrada Transilvania nu va fi gata pana la sfarsitul lui 2012
Mediafax scrie ca Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Autostrazi au initiat negocieri cu Bechtel pentru a decide un nou grafic al lucrarilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depasi luna decembrie 2012, data limita luata in calcul pana in prezent pentru finalizarea proiectului. Noul termen va fi stabilit la finalul negocierilor dintre parti. Sursele au declarat ca din cauza constrangerilor bugetare si intarzierilor inregistrate in plata lucrarilor efectuate in anul 2010, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrarilor si efectivele desfasurate pe santier. Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov – Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Autostrada Transilvania este proiectata pe o lungime totala de 415 kilometri, dar portiunea construita pana in prezent cu finantarea statului, la aproape sapte ani de la lansarea proiectului, a depasit cu putin 10% din traseul total.
Emil Boc: Nu avem niciun motiv sa renuntam la obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015
Romania isi mentine obiectivul 2015 de adoptare a monedei euro. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc dupa consultari politice, dar si cu seful BNR Mugur Isarescu si presedintele Traian Basescu. „Nu avem niciun motiv sa renuntam la acest obiectiv. Prin ceea ce facem astazi facem ce trebuie ca Romania sa adere in 2015 la zona euro”, a precizat premierul. Guvernul a aprobat totodata si programul de convergenta la moneda unica. Potrivit premierului, moneda euro va contribui la diminuarea dobanzilor pe care romanii le platesc si nu va avea legatura cu o eventuala crestere a preturilor la bunuri si servicii. Data exacta de aderare va fi stabilita insa in urma discutiilor cu partenerii europeni, urmand a fi aleasa impreuna cu acestia data de pe parcursul anului 2015 cand Romania va intra in zona euro, a explicat Emil Boc.
Japonia este deschisa pentru afaceri si turism
A declarat ministrul nipon de externe. Seful diplomatiei de la Tokyo sustine ca firmele din tara sa se refac „cu o viteza surprinzatoare”, dupa cutremurul si valul tsunami care au devastat o parte a Japoniei pe 11 martie. „Va promitem la toti ca Japonia se va reconfigura intr-o tara mai dinamica”, depasind dezastrul produs in urma cu aproape doua luni, a mai aratat oficialul. Autoritatile din mai multe tari au emis avertismente de calatorie si au interzis importurile de alimente din Japonia, dupa ce seismul si valul tsunami din 11 martie au afectat grav centrala nucleara de la Fukushima, determinand scurgeri radioactive. Nivelul de radiatii in Tokio nu a atins niciodata o cota periculoasa pentru sanatate, a declarat ministrul japonez care a incheiat spunand ca exporturile de alimente „sunt sigure”, dupa ce Japonia a luat masuri care au impiedicat orice transport de produse contaminate. Productia industriala a Japoniei a inregistrat o scadere de 15,3% in luna martie fata de luna precedenta, cea mai mare scadere din 1953 incoace.