Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Companiile de utilitati din energie: Preturile la energie sunt mentinute artificial la un nivel scazut. Reprezentantii Frantei la Bucuresti propun zece solutii de relansare a sectorului energetic in Romania

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Companiile de utilitati din energie: Preturile la energie sunt mentinute artificial la un nivel scazut

Companiile de utilitati din energie sustin ca preturile la energie sunt mentinute artificial la un nivel scazut. Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie acuza Autoritatea de Reglementare ca nu aplica nici actuala metodologie in vigoare, generand operatorilor de pe piata costuri neacoperite de sute de milioane de euro. Printre membrii Asociatiei se afla E.ON, ENEL, CEZ, GDF Suez Energy, RWE si Electrica. Comisia Europeana a avertizat recent Romania ca, daca nu aplica in termen de doua luni obligatiile care ii revin privind reglementarea preturilor la energie, poate deferi cauza Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Eliminarea preturilor reglementate ar putea determina scumpirea energiei la consumatorul casnic. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

Reprezentantii Frantei la Bucuresti propun zece solutii de relansare a sectorului energetic in Romania

Franta propune, prin reprezentantii sai la Bucuresti, un parteneriat cu autoritatile romane pentru relansarea sectorului energetic. Masurile sunt grupate intr-o Carte Alba a Energiei. Reprezentantii Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania sustin ca expertii romani si francezi au lucrat timp de un an la elaborarea celor 10 solutii. Garantarea accesului transparent pentru operatori la gazele din productie interna si actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi sunt doar doua din cele zece propuneri ale reprezentantilor Frantei. Propunerile se refera la garantarea accesului transparent pentru operatori la gazele din productie interna sau la actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi. Printre solutii se numara si stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei la nivelul cladirilor, acordarea unei vizibilitati pe termen lung investitorilor prin angajamente ferme si de durata din partea autoritatilor publice, reunirea autoritatilor de reglementare a sistemelor de incalzire intr-o singura entitate si elaborarea si implementarea normelor de aplicare referitoare la energia regenerabila in primul semestru al anului 2011.

Dacia va opri asamblarea de vehicule intre 22 aprilie si 2 mai

Automobile Dacia va opri asamblarea de vehicule in intervalul 22 aprilie – 2 mai din cauza unor furnizori care nu pot livra la timp componente. Reprezentantii companiei sustin ca oprirea de patru zile lucratoare nu are nicio legatura cu criza din Japonia. Intreruperea nu va afecta intreaga platforma de la Mioveni, ci doar asamblarea de vehicule. Uzina de motoare va functiona, la fel si centrul logistic. Reprezentantii Dacia spun ca mai multi furnizori au probleme care s-au acutizat in ultima vreme si ca va exista un deficit la partea de motoare, la unele piese de Duster si la chedere. Aceasta perioada le va da timp sa refaca stocurile si sa revina la livrari normale, a explicat pentru HotNews.ro seful de comunicare al Groupe Renault in Romania, Anca Oreviceanu.

Cum sta Romania pe plan mondial la internet si telefonie. Comparatii cu liderii, dar si cu codasii

Romania are printre cele mai mici facturi la internet pe plan mondial, o acoperire buna a telefoniei mobile si o rata de adoptie mare. Suntem deficitari insa la numarul de utilizatori de internet raportat la populatie si la numarul gospodariilor in care exista un PC. Concluziile apartin unui raport al World Economic Forum, care a intocmit clasamentul tarilor in functie de cat de eficient utilizeaza tehnologia pentru a-si dezvolta economia. In topul care cuprinde 138 de tari, Romania ocupa locul 65, iar Suedia este lider. In ce priveste rata pirateriei software, Romania ocupa locul 58 intr-un clasament in care conduc Statele Unite ale Americii, iar codase sunt Georgia si Zimbabwe. Potrivit datelor Bancii Mondiale, suntem in randul celor 60 de tari unde nivelul de competitie in furnizarea serviciilor de internet si telefonie mobila este maxim. Referitor la acoperirea retelelor de telefonie mobila, in tara 99,9% din populatie are acces la retelele de telefonie mobila, iar asta ne plaseaza in primele 25 de locuri in lume. La rata utilizarii internetului, in Romania, 36% dintre locuitori sunt utilizatori de internet, ceea ce ne plaseaza pe locul 64 in clasamentul in care Islanda, Suedia si Norvegia au o rata de peste 90%.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro