AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Rezerva valutara BNR a scazut cu 621 milioane de euro. Primele de asigurare vor fi egale pentru barbati si femei, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Rezerva valutara BNR a scazut cu 621 milioane de euro
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in februarie cu 621 de milioane de euro. Rezervele ating acum 32 de miliarde de euro, iar scaderea este una conjuncturala, o rezerva prea mare nefiind in mod obligatoriu un semn de sanatate, sustine BNR. Rezerva de aur s-a mentinut la aproximativ 103 tone. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat anterior ca, daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. „S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp”, a spus Isarescu.
Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. Acesta a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste. In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39 de tone, Letonia are o rezerva de aur de aproape 8 tone, Lituania – de 6 tone, Polonia – 103 tone, iar Slovacia – 31 de tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone. Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra. Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman, asigurarea credibilitatii tarii, fluidizarea imprumuturilor externe sau limitarea vulnerabilitatii externe.
Gheorghe Ialomitianu si Radu Ghetea, la unison: CEC Bank trebuie capitalizata, nu privatizata
Guvernul sustine varianta capitalizarii profitului CEC Bank pe 2010, si nu un plan de privatizare. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la conferinta de presa in care s-au anuntat rezultatele CEC Bank. Nici presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, nu ia in calcul privatizarea bancii. Acesta a declarat ca ar fi o greseala reluarea discutiilor privind vinderea CEC Bank, intrucat pretul de acum este mai mic decat cel din 2006. Ministrul Gheorghe Ialomitianu a declarat ca va „discuta la Comisia Europeana pentru a vedea ce trebuie sa faca statul roman pentru a putea participa la majorarea capitalului CEC”. Referitor la o eventuala privatizare a bancii, Ialomitianu a aratat ca acest lucru ar fi o greseala, subliniind ca autoritatile se concentreaza momentan sa caute mijloace de consolidare a bancii. CEC Bank a obtinut anul trecut un profit inainte de impozitare de peste 65 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul trecut. Radu Ghetea a anuntat ca activele bancii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei, banca ocupand locul patru in topul BNR in functie de cota de piata.
Primele de asigurare vor fi egale pentru barbati si femei, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie
Curtea Europeana de Justitie a decis ca asiguratorii nu mai pot lua in calcul sexul unei persoane atunci cand stabilesc o prima de asigurare, intrucat aceasta clauza este discriminatorie. Curtea s-a pronuntat in urma contestatiei depusa de un grup belgian de consumatori. „A lua in considerare sexul individului asigurat ca factor de risc in contractele de asigurare constituie discriminare,” motiveaza Curtea Europeana de Justitie. Obligativitatea pentru primele de asigurare si beneficii unisex va intra in vigoare de la 21 decembrie 2012, pentru a da timp industriei europene a asigurarilor si guvernelor nationale sa se adapteze.
Dacia va scoate Logan VAN din productie, dar va construi in Maroc o utilitara de la inceputul lui 2012
Dacia va scoate din productie Logan furgon la anul, dar compania va produce de la inceputul lui 2012 un vehicul utilitar. Anuntul a fost facut de seful gamei Entry la Renault, Vincent Carre. Acesta a declarat la salonul auto de la Geneva ca uzina de la Pitesti a ajuns la capacitate maxima si se va concentra pe modelele care se vand cel mai bine, cum ar fi Duster. Oficialul a precizat ca se analizeaza posibilitatea producerii unui pick-up bazat pe Duster, insa nu s-a decis inca. In primele luni din 2012, Renault incepe productia intr-o noua uzina, la Tanger in Maroc, iar acolo vor fi construite doua noi modele: un monovolum si o utilitara. Carre spune ca, dat fiind ca uzina de la Pitesti a ajuns la capacitate maxima, Renault va face noi modele Dacia in Maroc si poate muta o parte din productia unor modele de la Pitesti, la uzina africana.