AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Excedent bugetar de 819 milioane lei dupa prima luna a anului, echivalentul a 0,15% din PIB. Sondaj: In fata inflatiei in crestere, BCE va inaspri tonul, dar nu va majora dobanda de politica monetara
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ce stat sufera cel mai mult din cauza crizei din Libia si cu ce scenarii se opereaza in zona
Revolta in Libia continua sa inflameze preturile petrolului si sa-i ingrijoreze din ce in ce mai mult pe oficialii guvernelor. In Romania, instabilitatea libiana s-ar putea traduce prin scumpirea la pompa a carburantilor, masura care va afecta tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei prin antrenarea cresterilor altor preturi. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca, din punct de vedere statistic, cei mai afectati de criza din Libia -prin prisma importurilor de petrol- sunt italienii, francezii si germanii. Ceea ce ingrijoreaza insa cel mai tare, in ciuda asigurarilor venite dinspre arabi, este incertitudinea din zona. Scenariile nu sunt deloc optimiste, iar recentul atentat de la cea mai mare rafinarie din Irak demonstreaza vulnerabilitatea zonei. Comisia Europeana a decis pe 25 februarie alocarea a 3 milioane de euro pentru nevoi umanitare in Libia si tarile vecine. Consiliul Drepturilor Omului al ONU a adoptat o rezolutie prin care cere suspendarea Libiei din randurile sale, precum si o ancheta independenta asupra represiunii violente exercitate de regimul lui Muammar Gaddafi.
Excedent bugetar de 819 milioane lei dupa prima luna a anului, echivalentul a 0,15% din PIB
Bugetul general consolidat a inregistrat in luna ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, adica 0,15% din Produsul Intern Brut. In aceeasi perioada a anului trecut, se inregistra un excedent de 15 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Soldul pozitiv s-a datorat unor incasari cu 500 milioane de lei mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce cheltuielile s-au diminuat cu 300 milioane de lei. Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 13,8 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 14,6 miliarde de lei. La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 28,3%, iar veniturile nefiscale cu 22,5%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna ianuarie 2010, evolutie ce ar putea sa marcheze o modificare a trendului descendent inregistrat in anul precedent. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in luna ianuarie in suma de 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,3% din PIB.
Sondaj: In fata inflatiei in crestere, BCE va inaspri tonul, dar nu va majora dobanda de politica monetara
Banca Centrala Europeana ar trebui sa adopte un ton mai ferm in fata inflatiei, spun analistii agentiei Frannce Presse, care precizeaza insa ca nu se asteapta la o crestere iminenta a dobanzii de politica monetara. Economistul sef al Bancii Centrale Europene a oferit asigurari ca institutia monetara va actiona „rapid si de o maniera decisiva” daca obiectivul de a mentine o inflatie apropiata, dar inferioara cifrei de 2% pe termen mediu este pus in pericol. Inflatia in Zona Euro a atins nivelul de 2,4% in ianuarie, dupa 2,2% in decembrie, in special din cauza cresterii preturilor la energie. Cifra pentru luna februarie este asteptata astazi. Declaratia economistului sef a alimentat speculatiile legate de o majorare a dobanzii de politica monetara – care stationeaza la 1% din mai 2009 – in cadrul reuniunii Consiliului guvernatorilor care va avea loc joi la sediul din Frankfurt, determinand astfel o crestere a euro. Dar daca presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, ar urma sa adopte „un ton mai belicos (…) el nu urmeaza sa pregateasca terenul pentru o crestere iminenta a ratei” care ar risca sa readuca recesiunea in cele mai fragile tari din regiune, sustin analistii. Chiar daca majorarea activitatii private in Zona Euro si-a continuat cresterea in februarie, atingand cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, ea ramane inca inegala in randul tarilor membre. Trichet ar putea in schimb anunta schimbari in politica de imprumuturi nelimitate pentru banci, dintre care unele au devenit dependente de Banca Centrala Europeana, solicitand garantii mai mari sau excluzand altele, sustin specialistii.
Spania va reduce limita maxima de viteza pe autostrazi pentru a diminua consumul de combustibil
Spania va adopta o serie de masuri pentru a reduce consumul de combustibil, pe fondul cresterii pretului petrolului datorita revoltelor din Libia, au anuntat vineri oficiali guvernamentali citati de El Pais. Astfel, autoritatile de la Madrid au propus reducerea limitei de viteza pe autostrazi la 110 km/h, ieftinirea biletelor de tren si cresterea consumului de biocombustibil.
Vicepremierul spaniol a declarat dupa sedinta de Guvern ca aprovizionarea Spaniei cu energie nu este in pericol, in ciuda inchiderii companiilor care opereaza in Libia, insa factura de energie la nivel national va creste semnificativ din cauza cresterii preturilor la petrol. El a spus ca majorarea barilului de petrol cu zece euro va costa Spania aproximativ 500 milioane de euro in plus pe luna. „Vom merge putin mai incet, insa vom consuma mai putina benzina si, prin urmare, vom plati mai putini bani”, a spus oficialul. El a precizat ca o masina va consuma cu 15% mai putina benzina daca va rula cu 110 km/h in loc de 120 km/h. De asemenea, Guvernul va reduce cu 5% tarifele pentru trenurile de navetisti si pentru cele care circula pe distante medii in sistemul feroviar de stat. Circa 13% din petrolul consumat in Spania provine din Libia, insa revoltele liderului libian Muammar Gaddafi au redus drastic exporturile de petrol ale acestei tari.