Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: Preconizam o reluare a dezinflatiei chiar din primul trimestru al acestui an. UE: Toate autoturismele noi vor trebui echipate cu faruri de zi

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Preconizam o reluare a dezinflatiei chiar din primul trimestru al acestui an. Inflatia va scadea sub 7% in luna ianuarie

Rata anuala a inflatiei va scadea in luna ianuarie sub 7%, pentru ca in cel de-al treilea trimestru sa inregistreze o reducere mult mai importanta. Declaratia a fost facuta de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului asupra inflatiei. Acesta a explicat ca o contributie pozitiva la procesul de deflatie o are faptul ca nu se mai intrevad majorari de accize la podusele din tutun. BNR si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,6%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,4%. „Nu suntem deloc de partea celor care au lansat prognoze alarmiste in ceea ce priveste preturile la alimente”, a anuntat guvernatorul, precizand ca „avem un declin al cererii de produse alimentare”, iar „asteptarile producatorilor sunt mai degraba de scadere decat de crestere”. Dinamica pretului petrolului ramane o sursa inflationista, insa aceste presiuni vor ramane tolerabile, a continuat Isarescu. Pe partea financiara, seful BNR sustine ca se va inregistra o intarire a sectorului financiar. „Vom imbunatati accesul bancilor la lichiditate, inclusiv prin operatiuni de refinantare a BNR”, a precizat Isarescu.

Ministerul Economiei: Trei mine vor intra in conservare, iar din 2014-2015 vom putea vorbi chiar de inchidere

Tragedia de la Uricani a readus in atentia opiniei publice problema restructurarii minelor din Valea Jiului. Reprezentantii Ministerului Economiei se vor intalni, joi, cu sindicatele si cu directorii celor sapte mine pentru a stabili un astfel proiect, au declarat pentru HotNews.ro oficiali din cadrul ministerului. Potrivit acestora, trei mine vor intra in conservare, urmand sa fie inchise pana in 2018 sau chiar mai devreme. „Vom putea vorbi despre inchidere incepand chiar cu 2014-2015”, au precizat sursele citate. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, cele trei mine sunt Uricani, Petrila si Paroseni. Ministerul Economiei a propus Fondului Monetar International un program de salvare a patru mine viabile, in vederea continuarii activitatii miniere, se arata intr-o informare a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro, in noiembrie anul trecut. Cele patru mine care vor fi pastrate sunt Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni. Acestea ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, Compania Nationala a Huilei inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro.

UE: Toate autoturismele noi vor trebui echipate cu faruri de zi

Autoturismele si utilitarele usoare noi care vor fi vandute in Uniunea Europeana trebuie sa fie echipate de acum inainte cu ‘faruri de zi’, aprinse in permanenta. Scopul acestei masuri il reprezinta reducerea accidentelor cauzate de vizibilitatea redusa. Camioanele si autobuzele trebuie sa se conformeze acestor reglementari din august 2012, precizeaza Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa. Executivul european sustine ca, prin utilizarea luminilor de zi, numarul accidentelor se reduce cu 5 pana la 15%.

In Turkmenistan un abonament lunar cu trafic nelimitat la internet se apropie de 7.000 de dolari

In izolatul stat Turkmenistan din Asia centrala, internet-ul este un lux. Un abonament lunar cu trafic nelimitat costa aproape 7.000 de dolari la operatorul monopolist TurkmenTelekom. Tara este de doua ori mai intinsa decat Romania, insa populatia abia trece de cinci milioane de locuitori. Turkmenistanul este insa una dintre tarile unde internet-ul este strict monitorizat, operatorul TurkmenTelekom fiind controlat de stat. Primul internet cafe deschis aici a aparut in 2007. Persoanele fizice au primit permisiunea de a-si pune internet acasa in 2008, dar tarifele raman prohibitive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro