Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Guvernul a trimis FMI o scrisoare in care anunta ca a incheiat anul 2010 cu un deficit bugetar de 6,6%. Adrian Vasilescu (BNR): Acest an va fi mai greu decat 2010. Tinta pentru euro ramane 2015

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ialomitianu despre impozitarea averilor nedeclarate: Legea se aplica pentru veniturile care au fost obtinute dupa 1 ianuarie 2011/ Vom avea acces la informatii privind conturile bancare

Impozitarea averilor nedeclarate se aplica pentru veniturile care au fost obtinute dupa 1 ianuarie 2011. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile vor avea acces la informatii privind conturile bancare. Guvernul va beneficia de expertiza Bancii Mondiale in vederea elaborarii normelor de aplicare a legii, iar departamentul care se va ocupa de controlul veniturilor nedeclarate va fi format din 30-40 de persoane. Potrivit ministrului, departamentul va colabora cu institutii precum Agentia Nationala de Integritate, Parchetul si Politia. „Controalele nu se vor indrepta catre persoanele bogate care si-au declarat veniturile, ci asupra celor care au averi foarte mari, dar nu le-au declarat”, a precizat Gheorghe Ialomitianu. Acesta a anuntat ca o echipa de experti ai Bancii Mondiale va sosi in Romania pe 20 ianuarie, iar forma finala a normelor de aplicare va fi adoptata in luna februarie. Controlul veniturilor nedeclarate se va face pe baza a trei metode indirecte: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniului.

Guvernul a trimis FMI o scrisoare in care anunta ca a incheiat anul 2010 cu un deficit bugetar de 6,6%

Guvernul a transmis o scrisoare Fondului Monetar International (FMI) in care arata ca Romania si-a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut. In scrisoarea Executivului se precizeaza ca Romania a incheiat anul cu un deficit de 6,6% din Produsul Intern Brut, cu 1,27 de milioane de bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate. Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB in 2010 si sa-l reduca la 4,4% din PIB in acest an. Board-ul Fondului, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea celei de-a saptea transe din acordul cu Romania, in valoare de circa 900 milioane de euro.

Mugur Isarescu: Pentru a intra in euro, trebuie progresat in 2011

Pentru a intra in euro, Romania trebuie sa progreseze anul acesta. Reformele s-ar putea sa ne ia doi ani, astfel ca data adoptarii euro, anul 2015, s-ar putea sa se modifice. Avertismentul vine de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a declarat ca atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Potrivit guvernatorului, recentele dezbateri din Uniunea Europeana, accentuarea temerilor legate de euro si de zona euro au complicat lucrurile. „Exigentele vor fi mai mari, conditiile mai aspre. Dar ne-am obisnuit deja ca visul nostru european sa treaca prin examene extrem de riguroase si de dure”, a punctat Isarescu.

Adrian Vasilescu (BNR): Acest an va fi mai greu decat 2010. Tinta pentru euro ramane 2015

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca anul acesta va fi cel mai greu din punct de vedere economic. Potrivit acestuia, in 2011 batalia se da pe doua fronturi: iesirea din recesiune si echilibrarea bugetului. „Batalia principala se va da cu inflatia care trebuie sa fie injumatatita. Trebuie sa obtinem o inflatie la jumatatea celei din 2010”, a spus Vasilescu, precizand ca este necesara demararea masiva a restructurarilor economice. In ceea ce priveste cursul, acesta va ramane stabil anul acesta. In opinia sa, trecerea la euro ar putea produce echilibrari de preturi. „Avem preturi sub nivelul Uniunii Europene, dar si preturi peste. S-ar putea produce echilibrari. Asa vom ajunge la o medie rezonabila”, sustine Adrian Vasilescu.

Firefox, numarul unu in Europa. Pentru prima oara, navigatorul Mozilla detroneaza Internet Explorer pe o piata majora

Firefox, navigatorul internet realizat de Mozilla, a devenit numarul unu in Europa. Acesta a reusit sa detroneze, pentru prima oara pe o piata majora, Internet Explorer, potrivit societatii de masurare a audientelor StatCounter. In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%. In decembrie, cota de piata a Firefox a atins in Europa 38,1%, fata de 37,5% pentru Internet Explorer. Navigatorul Chrome al Google si-a majorat si el cota de piata la 14,6%, fata de nivelul de 5,1% inregistrat cu un an in urma. Pe plan mondial, Explorer ramane lider detasat cu peste 46% din piata, in timp ce Firefox are circa 30%, mai arata datele irlandezilor de la StatCounter.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro