Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Jeffrey Franks: Romania, fost "elev mediocru", a castigat increderea FMI in 2010. Summit european la Bruxelles: cei 27 pun la punct un mecanism permanent de sprijin a tarilor afectate de criza

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Jeffrey Franks: Romania, fost „elev mediocru”, a castigat increderea FMI in 2010

Romania si-a schimbat imaginea de „elev mediocru” si a castigat increderea Fondului Monetar International in 2010. Declaratia vine de la seful misiunii FMI in tara noastra, Jeffrey Franks, care a precizat ca Guvernul de la Bucuresti a reusit sa supravietuiasca motiunilor si protestelor pentru a respecta cerintele Fondului privind reducerile de cheltuieli si de personal. Intr-un interviu pentru Bloomberg, Franks a declarat ca Romania va finaliza probabil in luna aprilie 2011 actualul acord cu FMI, de 13 miliarde de euro, pentru a putea incheia apoi un nou acord cu Fondul, de tip preventiv. „Romania avea reputatia de a fi un elev destul de mediocru in ceea ce priveste finalizarea reformelor, iar acest program cu FMI a schimbat cu siguranta aceasta imagine. Acum este vazuta ca o tara care, in pofida dezavantajelor, a facut eforturi enorme pentru a duce la capat reforme dificile, dar necesare”, a declarat Jeffrey Franks. Legea Pensiilor, aprobata de Parlament pe 7 decembrie si promulgata miercuri de seful statului, este un nou pas pozitiv, spune oficialul FMI. Board-ul Fondului este programat sa se reuneasca la inceputul lunii ianuarie pentru a evalua progresele Romaniei. „O intarziere de o saptamana sau doua nu va avea un efect semnificativ asupra noului acord. Intentionam in continuare sa venim sa negociem un nou acord, in prelungirea celui existent, in ideea ca acesta sa intre in vigoare in luna aprilie”, a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Posta Romana, amendata cu peste 24 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta

Posta Romana a fost amendata cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca amenda de 7,2% din cifra de afaceri a anului trecut a fost aplicata de Consiliul Concurentei in urma unei investigatii deschise in 2005. Autoritatea de concurenta era obligata sa ia o decizie in acest an, in urma unei hotarari obtinute in instanta chiar de una dintre firmele care a facut plangere la Consiliul Concurentei impotriva Postei Romane, au mai precizat sursele citate. Investigatia a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres. Consiliul Concurentei a anuntat inca de saptamana trecuta ca raportul de investigatie a fost finalizat si se recomanda amenda impotriva Postei pentru abuz de pozitie dominanta. Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei Romane au precizat ca vor actiona in consecinta dupa ce se va lua o decizie de Consiliul Concurentei si vor fi informati oficial. Decizia Consiliului Concuretei poate fi contestata in instanta. Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (ce detine 75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la Ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o pierdere neta de peste 180 de milioane lei.

Ministerul Finantelor a atras 500 milioane lei prin certificate de trezorerie la 3 ani, la o dobanda de 7,17%

Ministerul Finantelor Publice a atras, joi, 500 de milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 25 iulie 2013, pentru care plateste o dobanda medie de 7,17% pe an. Aceasta este o redeschidere a emisiunii din 22 martie. La licitatia anterioara, din 4 noiembrie, Ministerul de Finante a vandut obligatiuni tip benchmark cu maturitate la 3 ani in valoare de 120 milioane de lei, la un randament mediu de 7,10%. Valoarea anuntata initial a emisiunii era de 500 milioane de lei, iar bancile au depus joi cereri de cumparare de 1,58 miliarde de lei. In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

Summit european la Bruxelles: cei 27 pun la punct un mecanism permanent de sprijin a tarilor afectate de criza

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana s-au reunit la Bruxelles, la ultimul summit din acest an. Pe agenda discutiilor figureaza probleme economice, urmand ca „cei 27” sa aprobe o serie de modificari aduse Tratatului Uniunii, pentru a fi pus la punct un mecanism permanent de ajutorare a tarilor care s-ar afla in criza la un moment dat. La aceste discutii participa si presedintele Traian Basescu. Liderii europeni spera ca vor ajunge la un acord pe un text pregatit deja de presedintele Consiliului European, caruia i-a fost incredintata aceasta sarcina la summitul de la sfarsitul lunii octombrie. Orice semn de slabiciune si de lipsa de unitate poate fi speculat de pietele financiare, care, dupa Grecia si Irlanda, isi indreapta acum atentia spre Spania, Portugalia si, mai nou, spre Belgia, sustin analistii. Potrivit oficialilor europeni, modificarile aduse Tratatului trebuie sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, fapt ce ar face ca mecanismul permanent pentru gestionarea crizelor sa intre in functiune in iunie 2013. Mecanismul permanent va fi creat pe modelul celui temporar aprobat in luna mai pentru Grecia si il va inlocui pe acesta, care va expira la jumatatea anului 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro