Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Comisia Europeana a fost data in judecata pe probleme de biocombustibili. Generatia Y nu se mai inchina la automobil!

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana a fost data in judecata pe probleme de biocombustibili

Biocombustibilii sunt departe de a fi inofensivi pentru mediu. Comisia Europeana a fost data in judecata, in urma publicarii datelor de impact asupra mediului. Specialistii sustin ca politica europeana privind biocombustibilii ar putea avea efecte secundare echivalente cu emisia a 1,5 miliarde de tone de gaze cu efect de sera. Adica aproximativ cat sunt emisiile anuale din Rusia sau India. Ceea ce inseamna ca biocombustibilii ar putea produce emisii de carbon mai mari decat benzina, intr-un interval de timp de 20 de ani. Acestea sunt rezultatele evaluarii impactului utilizarii biocombustibililor. Concluziile studiului au fost publicate in aceeasi zi in care mai multe organizatii de mediu au dat in judecata Comisia Europeana. Acestea acuza Executivul european ca nu a pus la dispozitia publicului o alta serie de date asupra consecintelor negative pe care combustibilii obtinuti din culturi de porumb, grau sau din ulei de palmier le pot produce. „Eforturile noastre de a intelege si influenta politica Uniunii Europene in ce priveste biocombustibilii au fost in mod repetat impiedicate de incercarile de a restrictiona accesul la documente”, a declarat avocatul activistilor, atunci cand a lansat actiunea in instanta.

Generatia Y nu se mai inchina la automobil!

Producatorii occidentali de automobile se confrunta cu situatia in care le este tot mai dificil sa vanda masini tinerilor sub 30 de ani. Adica acelor persoane care fac parte din Generatia Y. Spre deosebire de parintii lor, ei vad masina mai curand ca o sursa de poluare si nu ca pe un simbol de putere sau al unui statut social inalt. Statisticile sunt elocvente. Tinerii cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani au condus doar 14% din distanta totala parcursa de soferii americani, in scadere semnificativa fata de 21 de procente inregistrate in 1995. Tinerii sunt mult mai dispusi sa foloseasca mijloacele de transport in comun atunci cand merg la munca sau sa apeleze la servicii de “car sharing”, respectiv inchirierea punctuala de masini, la tarife mici. Tendinta nu pare sa fie inca ingrijoratoare pentru producatorii de automobile, insa acest lucru nu are cum sa nu-i puna pe ganduri, mai ales ca pana acum pentru americani masina reprezenta o necesitate. Generatia Y are un imens potential de piata. Este apreciata la 80 de milioane de tineri, ceea ce reprezinta cea mai mare generatie din istoria Statelor Unite.

China devine eficienta energetic prin deconectare

China devine eficienta energetic prin deconectare. Unele orase recurg la masuri extreme, pentru a indeplini planul de economie de electricitate. Mai exact, administratiile opresc livrarile de curent electric. Masura este una radicala si arata obstinatia Chinei de a ramane un important actor economic pe scena mondiala. Asa ca oamenii sunt obligati sa se descurce fara televizor, internet, aparate de aer conditionat sau semafoare. Cam aceasta este situatia la fiecare trei zile in unele orase chinezesti, unde curentul este oprit 22 de ore pe zi. Autoritatile locale incearca astfel sa realizeze obiectivele stabilite de regimul comunist privind cresterea eficientei energetice. In februarie anul viitor se incheie planul cincinal in baza caruia economia ar trebui sa devina cu 20 la suta mai eficienta energetic.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro