AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Ucraina, una din tarile cele mai afectate de criza in auto. Tata Motors ar putea lasa si alte companii sa produca masinuta Nano ce va fi vanduta sub un alt nume
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Mihai Tanasescu: „Bugetul a fost calculat in varianta aprobarii legilor depuse la Curtea Constitutionala”
Proiectul de buget pe anul viitor a fost calculat in varianta in care legile depuse la Curtea Constitutionala vor fi aprobate. Declaratia a fost facuta de reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta a declarat ca bugetul pe 2010 a fost realizat pornindu-se de la ipoteza ca Legea salarizarii unitare, Legea privind reformarea administratiei locale si Cea a educatiei vor trece de judecatorii Curtii. Amintim ca de aprobarea celor trei legi depinde eliberarea urmatoarei transe din imprumutul FMI. In cazul in care Curtea le va respinge, este nevoie de un Plan B, sustine Mihai Tanasescu. Legile, care au un impact consistent asupra cheltuielilor bugetare, sunt in acest moment blocate la Curtea Constitutionala.
AnunturiParticulari.ro: Preturile cerute de proprietari pe apartamentele din Bucuresti, in stagnare de sase luni
Preturile apartamentelor din Bucuresti au stagnat, in ultimele sase luni. Este vorba despre o stabilizare a preturilor, sustin analistii imobiliari, care anunta totodata ca numarul locuintelor scoase la vanzare a scazut cu 18% fata de luna anterioara. Potrivit unui portal specializat in anunturi imobliare, in momentul de fata pretul unei garsoniere din Capitala este cu o treime mai mic decat in urma cu un an. Astfel, luna trecuta, pretul mediu cerut pentru o garsoniera a fost de aproape 45.000 de euro, pentru un apartament de doua camere – 70.000 de euro, iar pentru un apartament de trei camere pretul mediu solicitat a fost de 94.000 de euro. In acelasi timp, numarul locuintelor scoase la vanzare a fost luna trecuta cu 40% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ucraina, una din tarile cele mai afectate de criza in auto – productia a scazut cu 84%
Productia auto a scazut anul acesta in aproape toate tarile. Si daca Islanda este exemplul tipic pentru prabusirea vanzarilor de masini, Ucraina este exemplul edificator pentru declinul rasunator al productiei auto: 84% in primele noua luni. Aproape ca nu mai cumpara nimeni masini in tara vecina, iar exporturile sunt si ele la pamant. Anul trecut, producatorii din Ucraina au facut peste 400.000 de vehicule, in timp ce anul acesta – abia 100.000. Productia celui mai mare constructor auto local, ZAZ, a scazut cu 83 de procente. Insa producatorul cel mai grav lovit de criza este Eurocar, cu uzina la cativa kilometri de granita cu Romania.
Tata Motors ar putea lasa si alte companii sa produca masinuta Nano ce va fi vanduta sub un alt nume
Ramanem tot in industria auto, unde firma indiana Tata Motors a anuntat ca ar putea lăsa si alte companii sa produca autoturismul Nano – cea mai ieftina masina din lume. Tema a fost pusa in discutie dupa ce compania a inregistrat o productie mult sub cerere. Tata Motors a pus in vanzare inca din iulie autovehiculul, dar a putut livra doar 7.500 de unitati. In conditiile in care are peste 100.000 de cereri. Capacitatea de productie este foarte mica, iar uzina proiectata sa construiasca 250.000 de masini anual va fi gata peste un an. In acest context, presa din India scrie despre posibilitatea ca si alti constructori auto din tara sa produca Nano, chiar sub un alt nume. Nano este in prezent disponibila in trei versiuni de echipare, cu preturi intre 2.700 si 4.100 de dolari. Prima versiune de echipare nu are dotari suplimentare, dar este ieftina, a doua are incalzire, aer conditionat, iar clientii pot alege intre cinci variante de culori. La varianta cu dotari maxime, geamurile din faţă sunt actionate electric, inchiderea este centralizata si exista un punct pentru incarcarea telefonului mobil.
La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:
* Delegatia Fondului Monetar International si a Comisiei Europene discuta cu reprezentantii sindicatelor, in cadrul vizitei in Romania.
* Noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei se intruneste, in prima sa sedinta. Analistii estimeaza ca BNR va decide reducerea cu doar 0,25 de puncte procentuale a dobanzii de politica monetara – in ultima sedinta din 2009.