De ce s-ar putea afla Dumitru Chiriță în stare de incompatibilitate, după ce a fost numit președinte la Electrica
Dumitru Chiriță, fostul deputat susținut de PSD în funcții de interes din domeniul energetic, este, începând din 12 februarie 2024, și președintele Consiliului de Administrație al Electrica, însă această numire l-ar putea aduce într-o stare de incompatibilitate. În prezent este și director general adjunct la Electrica Furnizare, companie din cadrul grupului Electrica. De asemenea, există și interpretări ale legislației în vigoare care ar interzice deținerii de funcții de conducere în companii energetice, timp de 5 ani de la expirarea mandatului de președinte al ANRE.
Reamintim că Dumitru Chiriță este fostul șef al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), înainte fiind, pe rând, electrician, sindicalist și apoi deputat PSD.
Acces și la distribuție, și la furnizare, în același timp
Regulile europene, transpuse în legislația românească, interzic cumularea de funcții la companii de furnizare și distribuție în energie, prin aplicarea așa-numitului „unbundling” al operatorilor de rețea din domeniul energiei. Grupul Electrica deține atât compania de distribuție Distribuție Energie Electrică Romania, cât și cea de furnizare Electrica Furnizare.
Ca șef al Consiliului de Administrație al Electrica poate avea acces la documente și informații legate de distribuție, în timp ce este director la Furnizare, ceea ce ar pune sub semnul întrebării independența operatorului de distribuție.
În plus, conform Legii 78/2000, art 11, paragrafele 1 și 2, pot fi interpretate în sensul interzicerii deținerii de funcții de conducere în companii energetice, timp de 5 ani de la expirarea mandatului de președinte al ANRE.
HotNews.ro a solicitat, în urmă cu câteva zile, un punct de vedere din partea Electrica pe această temă, însă nu a transmis, până în acest moment, niciun răspuns.
Ce prevede legislația europeană
Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energieelectrică: Articolul 35 – Separarea operatorilor de distribuție
(1) În cazul în care face parte dintr-o întreprindere integrată pe verticală, operatorul de distribuție este independent, cel puțin în ceea ce privește forma sa juridică, organizarea și procesul decizional, față de alte activități care nu au legătură cu distribuția. Normele respective nu creează obligația de a separa proprietatea activelor operatorului de distribuție de întreprinderea integrată pe verticală.
(2) Pe lângă cerințele prevăzute la alineatul (1), în cazul în care operatorul de distribuție face parte dintr-o întreprindere integrată pe verticală, acesta este independent în ceea ce privește organizarea și procesul decizional de celelalte activități care nu au legătură cu distribuția. Pentru a asigura această independență, se aplică următoarele criterii minime:
(a) persoanele cu funcție de conducere ale unui operator de distribuție nu pot face parte din structurile întreprinderii integrate din domeniul energiei electrice, care răspund, direct sau indirect, de gestionarea zilnică a activităților de producere, distribuție sau furnizare a energiei electrice;
(b) trebuie luate măsurile corespunzătoare pentru a asigura faptul că interesele profesionale ale persoanelor cu funcție de conducere ale operatorului de distribuție sunt luate în considerare astfel încât aceste persoane să aibă posibilitatea de a acționa independent;
Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012: Articolul 48 – Separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare
(1)În cazul în care operatorul de distribuţie face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să fie independent cel puţin în ceea ce priveşte forma sa juridică, organizarea şi procesul decizional, în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia. Această regulă nu creează obligaţia separării proprietăţii asupra activelor aparţinând operatorului de distribuţie faţă de operatorul economic integrat pe verticală.
(2) Suplimentar faţă de cerinţele prevăzute la alin. (1), în cazul în care operatorul de distribuţie face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să fie independent în ceea ce priveşte organizarea sa şi procesul decizional, în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia. În acest scop, trebuie aplicate următoarele criterii minimale:
a) persoanele responsabile pentru managementul operatorului de distribuţie nu pot participa în structurile operatorului economic integrat pe verticală responsabile direct sau indirect pentru operarea zilnică a activităţilor de producere, transport sau furnizare de energie electrică;
b) trebuie luate măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că interesele profesionale ale persoanelor responsabile pentru managementul operatorului de distribuţie sunt luate în considerare, într-o manieră de natură să asigure independenţa de acţiune a acestora.