Sari direct la conținut

Germania nu va aloca nici în 2025 bugetul pentru apărare pe care îl promite de doi ani / Ministrul de resort se declară „enervat”

HotNews.ro
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în fața unui tanc de luptă Leopard 2, la centrul de mentenanță al serviciilor de apărare lituaniene, Jonava, Lituania, 18 decembrie 2023., Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în fața unui tanc de luptă Leopard 2, la centrul de mentenanță al serviciilor de apărare lituaniene, Jonava, Lituania, 18 decembrie 2023., Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Ministrul german al apărării Boris Pistorius s-a plâns luni că a primit „semnificativ mai puțini” bani decât a cerut pentru bugetul ministerului său pentru anul 2025 și că este „enervat” de situație, relatează Reuters.

Pistorius a cerut creșterea anuală a cheltuielilor cu apărarea cu 6,7 miliarde de euro în bugetul pentru anul viitor.

Deși nici el, nici ministerul german al finanțelor sau cancelarul Olaf Scholz nu au precizat cât va fi bugetul pe care Germania îl va avea pentru cheltuieli militare anul viitor, Pistorius s-a plâns că el va fi insuficient pentru proiecte importante.

„Acest lucru este enervant pentru mine deoarece nu pot iniția anumite lucruri pe atât de rapid pe cât necesită ‘Zeitenwende’ și situația de securitate”, a spus el.

Cancelarul Scholz a promis un „punct de cotitură” pentru forțele armate germane

La doar câteva zile după începerea invaziei rusești în Ucraina în februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat într-un discurs susținut în fața parlamentului de la Berlin un „punct de cotitură” istoric pentru Germania în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea și crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor armate ale țării.

Această schimbare de paradigmă avea să devină cunoscută în Germania drept „Zeitenwende”, după termenul folosit de Scholz în discursul său.

Însă la scurt timp după ce și-a preluat mandatul în ianuarie 2023, Boris Pistorius a avertizat că fondul de 100 de miliarde de euro nu va fi suficient pentru modernizarea armatei germane, după ani de zile de subinvestiții în ceea ce privește forțele armate.

În plus, planurile de a crește investițiile militare s-au lovit de mai multe obstacole, presa germană scriind în august anul trecut inclusiv că guvernul lui Scholz s-a răzgândit în privința obiectivului de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Guvernul a negat însă acest lucru.

Comentând situația privind bugetul pentru anul următor, Boris Pistorius a declarat luni că „voi fi nevoit să mă adaptez și să mă descurc cât pot mai bine”.

Coaliția de guvernare formată din 3 partide a promis însă că acordul privind bugetul la care s-a ajuns vinerea trecută va respecta angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare și că până în 2028 alte 30 de miliarde de euro vor fi alocate separat pentru a respecta ținta odată cu epuizarea fondului special anunțat de Scholz cu doi ani în urmă.

În pofida nemulțumirilor exprimate, Boris Pistorius a declarat că, pe termen mediu, Germania va cheltui până în 2028 „mai mult decât oricând” în istoria țării pe înarmare.

Germania, criticată ani de zile din cauza cheltuielilor sale militare

Aliații din NATO au criticat ani la rând Berlinul că nu respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării în condițiile în care Germania este cea mai mare putere economică din Uniunea Europeană.

Executivul german a răspuns acestor critici afirmând că în termeni absoluți oricum cheltuie mai mult pe armată decât alte state din UE, tocmai datorită dimensiunii economiei țării.

Din 2011 și până în 2021 Germania a alocat anual între 1,14% și 1,39% din PIB pentru cheltuieli militare, potrivit site-ului Statista.

Un raport clasificat obținut în decembrie 2022 de săptămânalul Der Spiegel afirma că armata germană (Bundeswehr) are carenţe logistice care o împiedică în prezent să-şi îndeplinească misiunile încredinţate în cadrul NATO.

La Summitul din Ţara Galilor din septembrie 2014, liderii statelor NATO au convenit ca în termen de 10 ani ţările membre ale Alianţei să atingă obiectivul alocării a 2% din PIB pentru bugetul apărării.

Acea decizie a fost o reacţie la ceea ce fusese percepută drept o deteriorare a situaţiei securităţii în Europa, la câteva luni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro