Sari direct la conținut

Medicii de la un spital din Fâșia Gaza au reușit să salveze un băiețel din pântecele mamei sale moarte / Femeia, ucisă de o rachetă israeliană care a lovit o tabără de refugiați

HotNews.ro
Medicii de la un spital din Fâșia Gaza au reușit să salveze un băiețel din pântecele mamei sale moarte / Femeia, ucisă de o rachetă israeliană care a lovit o tabără de refugiați
Bebelușul Malek, născut prin cezariană după ce mama sa însărcinată în 9 luni a murit din cauza rănilor suferite în timpul unui atac israelian nocturn asupra orașului Nusseirat din centrul Fâșiei Gaza. Spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah, 20 iulie 2024. Sursa foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia

Un spital din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă că a salvat un băiețel din pântecele mamei sale, după ce aceasta a murit din cauza rănilor suferite în urma unui atac israelian, informează AFP.

Ola Adnan Harb al-Kurd, care era însărcinată în nouă luni, abia reușise să supraviețuiască unei nopți cumplite de bombardamente de rachete care, potrivit serviciilor de salvare de pe teritoriul palestinian condus de gruparea islamistă Hamas, au ucis peste 24 de persoane, inclusiv șase membri ai aceleiași familii.

Însă, în momentul în care Kurd a ajuns la spitalul Al-Awda, femeia era „aproape moartă”, potrivit chirurgului Akram Hussein.

Medicii nu au putut să o salveze pe mamă, dar au efectuat o ecografie care a detectat bătăile inimii bebelușului.

Ei au făcut rapid o cezariană de urgență „și au extras fătul”, a precizat chirurgul pentru agenția franceză de presă.

Nou-născutul a fost inițial în stare critică, dar după ce a primit oxigen și îngrijiri medicale a fost stabilizat, a declarat Raed al-Saudi, șeful departamentului de obstetrică și ginecologie al spitalului.

Bebelușul a fost plasat într-un incubator și transferat ulterior la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

Ola Adnan Harb al-Kurd se numără printre cele trei femei și un copil uciși de o rachetă israeliană lansată asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, potrivit unui oficial medical de la spitalul Al-Awda. Soțul ei a fost, de asemenea, rănit în atacul asupra casei familiei.

Israelul nu a confirmat aceste atacuri punctuale, dar un comunicat al armatei precizează că trupele „efectuează raiduri țintite asupra siturilor de infrastructură teroristă” din centrul enclavei palestiniene.

Israelul și-a intensificat ofensiva în mai multe părți ale teritoriului, în conformitate cu ordinul prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a crește presiunea asupra Hamas în urma asaltului militanților palestinieni asupra sudului Israelului din 7 octombrie anul trecut.

Un bărbat a fost ucis de o dronă în timp ce mergea pe bicicletă pe o stradă din apropierea orașului Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, a anunțat Semiluna Roșie palestiniană.

Agenția locală de apărare civilă și paramedicii spun că bombardamentele aeriene asupra a două case din orașul Gaza, situat în nordul enclavei, s-au soldat, fiecare, cu șase morți.

Comunicatul armatei israeliene mai afirmă că „trupele au eliminat un număr de teroriști în mai multe confruntări diferite” și că acestea au lansat o operațiune în tabăra de refugiați Tal al-Sultan din apropierea orașului Rafah, din sudul Fâșiei.

Războiul din Gaza a făcut ca nașterile să fie din ce în ce mai periculoase, femeile însărcinate confruntându-se nu numai cu atacurile aproape zilnice care împiedică accesul la facilitățile medicale, ci și cu insecuritatea alimentară generalizată, condițiile sanitare degradante și lipsa apei, notează AFP.

Potrivit organizațiilor umanitare, puținele spitale care încă funcționează sunt deja solicitate la maximum.

Numărul nașterilor înainte de termen și al complicațiilor la naștere, inclusiv eclampsia, hemoragia și sepsisul, au crescut, a anunțat săptămâna aceasta organizația Medici fără Frontiere (Doctors Without Borders).

INTERVIURILE HotNews.ro