Sari direct la conținut

Blinken s-a întâlnit cu omologul chinez şi și-au împărțit reproşuri. În disputa prilejuită de o reuniune ASEAN intervine şi Lavrov

HotNews.ro
Blinken s-a întâlnit cu omologul chinez şi și-au împărțit reproşuri. În disputa prilejuită de o reuniune ASEAN intervine şi Lavrov
Secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său chinez Wang Yi, la Forumul regional ASEAN (Foto: Achmad Ibrahim / AP / Profimedia)

Antony Blinken a început sâmbătă un turneu în Asia, în cursul căruia intenţionează să reafirme leadership-ul SUA în faţa influenţei crescânde a Chinei. Aceasta este cea de-a 18-a vizită în Asia a secretarului de stat american de la preluarea mandatului, în urmă cu mai bine de trei ani, reflectând competiţia acerbă dintre Statele Unite şi China în regiune, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de News.ro.

Washingtonul şi-a stabilit ca prioritate promovarea „unei regiuni Indo-Pacific libere, deschise şi prospere”, expresie utilizată în Statele Unite pentru a desemna o zonă Asia-Pacific lipsită de influenţă, un mod voalat de a critica China şi ambiţiile ei economice, teritoriale şi strategice în regiune.

Vizita lui Blinken în Asia de Sud-Est are loc într-un moment de tensiuni sporite în Marea Chinei de Sud, unde în ultimele luni au avut loc o serie de ciocniri între nave filipineze şi chineze pe recife disputate.

Secretarul de stat american Antony Blinken a participat sâmbătă la Forumul regional ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), axat pe securitate, alături de diplomaţi ai marilor puteri, inclusiv Rusia, India, China, Australia, Japonia şi UE, pe agendă fiind discuţii despre conflictele din Gaza şi Ucraina, ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

Cu această ocazie a avut şi o întâlnire bilaterală cu omologul său chinez, Wang Yi. Cei doi au vorbit timp de o oră şi 20 de minute sâmbătă după-amiază, aceasta fiind cea de-a şasea lor întâlnire în 18 luni. Potrivit Washingtonului, discuţiile au fost sincere şi constructive, dar cei doi şefi ai diplomaţiilor nu au ezitat să-şi facă reproşuri diplomatice.

Ce și-au reproșat Blinken și Wang

Secretarul de stat Antony Blinken şi şeful diplomaţiei chineze Wang Yi au avut „discuţii deschise şi constructive pe teme bilaterale, regionale şi globale” în cadrul întâlnirii pe care au avut-o sâmbătă la Vientiane, în Laos, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „acţiunile provocatoare” ale Chinei în jurul Taiwanului în timpul acestei întâlniri bilaterale, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentuluide Stat. Şeful diplomaţiei americane a transmis „îngrijorarea SUA cu privire la recentele acţiuni provocatoare ale Chinei, inclusiv o blocadă simulată în momentul învestirii” preşedintelui taiwanez Lai Ching-te, a declarat oficialul american de rang înalt.

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său şi, în ultimii ani, şi-a intensificat acţiunile de intimidare a insulei guvernate democratic. După învestirea noului preşedinte Lai Ching-te, în luna mai, China a înconjurat Taiwanul cu nave de război şi avioane militare în cadrul unor exerciţii militare. Aceste manevre au urmat unui discurs de învestitură pe care China l-a denunţat drept o „recunoaştere a independenţei”.

SUA ar trebui „să se abţină de la aţâţarea focului, de la stârnirea de probleme şi periclitarea stabilităţii pe mare”, a comentat Wang Yi la întâlnire, potrivit unei declaraţii a ministerului său. „Riscurile şi provocările la adresa relaţiilor dintre China şi SUA sunt în creştere”, a avertizat el.

Blinken a ridicat, de asemenea, problema drepturilor omului în Tibet şi Hong Kong, precum şi sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina. El „a ridicat şi problema persoanelor încarcerate pe nedrept în China şi necesitatea de a face progrese în această privinţă”, a mai declarat oficialul american.

În legătură cu Rusia, Blinken s-a referit la sprijinul Beijingului pentru baza industrială de apărare a Rusiei şi a avertizat că SUA vor impune noi sancţiuni împotriva firmelor chineze. Nu a primit însă niciun angajament din partea lui Wang. În schimb, Wang i-a spus lui Blinken că, deşi au fost menţinute comunicaţiile între China şi Statele Unite, Washingtonul nu a încetat demersurile de izolare şi blocare a Beijingului, ba chiar le-a intensificat.

„Riscurile cu care se confruntă relaţiile sino-americane continuă să se acumuleze, iar provocările sunt în creştere, iar legăturile se află într-un moment critic de oprire a declinului lor şi de realizare a stabilităţii”, a subliniat Wang, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe de la Beijing.

Cu puţin timp înainte de începerea întâlnirii sale cu Wang Yi, Blinken a denunţat „acţiunile escalatorii şi ilegale” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, în timpul reuniuniI cu cele zece ţări membre ale ASEAN.

Miniştrii ASEAN au subliniat importanţa „securităţii, stabilităţii, siguranţei şi libertăţii de navigaţie şi survol a Mării Chinei de Sud” într-un comunicat comun publicat sâmbătă. Unii dintre ei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la „incidentele grave din regiune (…) care au subminat încrederea şi au crescut tensiunile”, se arată în comunicat, fără a oferi detalii.

Blinken a scos în evidenţă China pentru acţiunile ostile ale gărzilor sale de coastă împotriva Filipinelor în Marea Chinei de Sud. Dar el a lăudat, de asemenea, cele două ţări pentru diplomaţia lor după ce Manila a finalizat o misiune de realimentare, sâmbătă, a trupelor pe care le are pe un ţărm disputat, fără a fi împiedicată de China. Mica prezenţă a trupelor filipineze pe o fostă navă a marinei americane eşuată la reciful Second Thomas Shoal înfurie China de ani de zile. Ţările au fost implicate în altercaţii repetate, provocând îngrijorare în regiune cu privire la o escaladare care ar putea duce la intervenţia SUA. Dar cele două părţi au ajuns săptămâna aceasta la un acord cu privire la modul de desfăşurare a acestor misiuni.

Rusia dă vina pe SUA că alimentează anxietatea în zonă

Şi în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a criticat acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud, în disputa de la ASEAN a intervenit şi omologul său rus, care a reproşat Washingtonului că a alimentat anxietatea în regiune cu planul său de descurajare nucleară pe care l-a făcut împreună cu aliatul Coreea de Sud pentru peninsula coreeană.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în marja forumului, că instrucţiunile referitoare la funcţionarea activelor nucleare ale SUA în peninsula coreeană, care vizează în mod oficial stabilirea unei descurajări integrate faţă de ameninţările nord-coreene, sporesc preocupările privind securitatea regională.

„Până în prezent, nu putem obţine nici măcar o explicaţie a ceea ce înseamnă acest lucru, dar nu există nicio îndoială că provoacă anxietate suplimentară”, a declarat Lavrov, citat de agenţia rusă de stat RIA. „Ei inflamează în mod activ atmosfera din jurul peninsulei coreene, militarizându-şi prezenţa acolo şi efectuând exerciţii care vizează în mod sincer să fie pregătiţi pentru o acţiune militară”, a mai spus el, potrivit Interfax.

Serghei Lavrov, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia
Serghei Lavrov, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Secretarul de stat american a aterizat sâmbătă seara la Hanoi, în Vietnam, pentru a prezenta condoleanţe liderilor vietnamezi în urma decesului secretarului general Nguyen Phu Trong. Joe Biden a efectuat o călătorie istorică în această ţară, la care şi China se uită cu interes, în toamna anului trecut.

Antony Blinken se va deplasa apoi în Japonia, Filipine, Singapore şi Mongolia.

INTERVIURILE HotNews.ro