Sari direct la conținut

Un test de sânge poate detecta cancerul de colon. Analiza pentru boala care afectează anual 150.000 de oameni, autorizată în SUA

HotNews.ro
Laborator de analize medicale, Foto: Nenovbrothers | Dreamstime.com
Laborator de analize medicale, Foto: Nenovbrothers | Dreamstime.com

Un simplu test de sânge a fost autorizat pentru detectarea cancerului colorectal, în condiţiile în care, în prezent, pentru depistarea acestei maladii sunt recomandate colonoscopiile, care pot fi invazive şi necesită anestezie, sau testul de scaun la domiciliu.

Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat luni un nou test de sânge pentru detectarea cancerului colorectal, notează News.ro.

Denumit Shield, acesta a fost disponibil ca test dezvoltat în laborator, încă din 2022, în Statele Unite, potrivit Reuters.

Autorizarea FDA îl duce cu un pas mai aproape de a deveni primul test pentru depistarea cancerului colorectal eligibil pentru a fi acoperit de sistemul de asigurări de Stat, Medicare, pentru adulţii americani.

Un comitet de experţi ai FDA a recomandat testul de sânge pentru detectarea cancerului colorectal, în luna mai, pentru depistarea în cazul adulţilor cu vârsta de peste 45 de ani.

Testul de screening pentru depistarea cancerului colorectal (CRC) a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Guardant Health, cu sediul în Palo Alto, California.

Este al doilea test bazat pe analize de sânge pentru diagnosticarea cancerului de colon în Statele Unite, după Epi proColon de la Epigenomics, care a fost aprobat în 2016.

Cancerul colorectal apare la aproximativ 150.000 de americani în fiecare an, fiind a doua cauză de deces în această ţară, unde se înregistrează anual 53.000 de decese.

În prezent, colonoscopia este considerată testul standard pentru cancerul de colon, dar cei care apelează la acest test nu sunt foarte numeroşi, întrucât este unul invaziv.

Alte metode includ testele de fecale, dar cele bazate pe sânge sunt considerate mai convenabile şi ar putea extinde opţiunile de screening pentru acest cancer.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro