Strategie de campanie: Democrații spun că Trump este „bătrân și ciudat”, un atac care îl enervează pe republican
Donald Trump este „ciudat” și, de când democrații au folosit acest pentru a-și ironiza contracandidatul, el revine mereu în discuție. Aceștia din urmă, outsideri în cursa pentru Casa Albă, speră chiar să facă din acesta cuvântul anului 2024 și să recâștige astfel avantajul, scrie AFP.
„Trump este bătrân și destul de ciudat”, se arată într-o declarație recentă a echipei de campanie a Kamalei Harris. „Pur și simplu bizar”, a adăugat vicepreședinta și candidatul democrat pentru alegerile din 5 noiembrie.
Cuvântul poate părea nesemnificativ, mai ales pentru Donald Trump, care și-a construit cariera politică pe batjocorirea tuturor, de la adversarii săi până la propriul său personal. Nici nu a ezitat vreodată să folosească insulte rasiste sau sexiste.
Dar să vadă situația întoarsă pe dos și să fie ținta glumelor îl înfurie. „Nu-mi place să se facă mișto de mine”, a spus el la un miting la începutul acestei luni.
Dar în interviuri, în mesaje online, pe rețelele sociale, cuvântul a fost peste tot în ultimele câteva zile.
Este vorba despre o schimbare marcantă de stil din partea democraților de când Kamala Harris a intrat în cursă, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, ca urmare a retragerii lui Joe Biden.
Au dispărut discursurile formale ale președintelui, care și-a concentrat atacurile pe condamnarea lui Donald Trump sau a amenințării pe care acesta ar reprezenta-o pentru democrație.
Echipa Kamalei Harris a ales să adauge un unghi mai personal: „în general, arată ca cineva lângă care nu ai vrea să stai într-un restaurant, darămite să-l ai ca președinte al țării”.
Și când vine vorba de partenerul de campanie al lui Donald Trump, J.D. Vance, batjocura este și mai intensă.
Potrivit a doi senatori democrați, comentariile recente ale lui Vance despre „bătrâne pisicuțe fără copii” îl plasează în categoria „super ciudat”.
„Dacă liderilor republicani nu le place să fie numiți ciudați, dubioși sau manipulativi, ar putea încerca să nu fie ciudați, dubioși sau manipulativi”, a glumit Hillary Clinton.
„Destabilizarea”
Această strategie le permite democraților să o prezinte pe „doamna Harris drept un candidat normal, spre deosebire de domnul Trump, care se bucură de haosul actual pe care el însuși l-a creat”, a declarat pentru AFP Katherine Jellison, profesor la Universitatea Ohio.
Și „până acum, a juca cartea «ciudat» pare să funcționeze pentru democrați”, a adăugat ea.
„A-l descrie ca fiind „bizar” atinge un punct sensibil. Cele mai bune strategii de comunicare destabilizează adversarii și îi determină să facă greșeli”, afirmă David Karpf, profesor de comunicare la Universitatea George Washington.
Campania lui Donald Trump a fost complet dată peste cap, tocmai când credea că se bazează pe impulsul creat după convenția republicană și tentativa de asasinat.
El, care credea că va avea de înfruntat un președinte în exercițiu în vârstă de 81 de ani, se trezește în fața unui adversar mult mai tânăr și mai energic, care a reușit în câteva zile să remobilizeze baza democrată și să ajungă umăr la umăr cu Trump – sau chiar înaintea acestuia – în ultimele sondaje.
Așadar, Trump face ceea ce a făcut întotdeauna: distribuie insulte și încearcă să găsească unul care să rămână: „idioată”, „nebună”, „Kamala mincinoasă”.
„Este nebună, este nebună”, a repetat el la nesfârșit, criticând în special bilanțul vicepreședintei în materie de imigrație.