Sari direct la conținut

VIDEO Putin i-a întâmpinat personal la aeroport pe ruşii care s-au întors la Moscova după schimbul de deţinuţi cu Occidentul: „Patria nu v-a uitat” / Cine sunt cei opt deţinuţi 

HotNews.ro
O captură de ecran dintr-un videoclip publicat de Biroul de presă al Kremlinului îl arată pe președintele rus Vladimir Putin întâmpinând prizonierii eliberați în schimbul istoric dintre Rusia și Occident pe Aeroportul Internațional Vnukovo din Moscova, Rusia, la 1 august 2024. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
O captură de ecran dintr-un videoclip publicat de Biroul de presă al Kremlinului îl arată pe președintele rus Vladimir Putin întâmpinând prizonierii eliberați în schimbul istoric dintre Rusia și Occident pe Aeroportul Internațional Vnukovo din Moscova, Rusia, la 1 august 2024. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Joi, pe aeroportul Vnukovo din Moscova, președintele rus Vladimir Putin i-a întâmpinat și le-a mulțumit celor opt cetățeni ruși eliberați în cadrul unui important schimb de prizonieri între Moscova și Occident, potrivit AFP.

„Aș dori să vă felicit, vă mulțumesc foarte mult”, a spus el după ce i-a îmbrățișat pe câțiva dintre ei pe pistă, potrivit imaginilor televiziunii ruse. El le-a mulțumit în special celor care servesc în armata rusă „pentru loialitatea lor”.

Cei opt repatriaţi vor primi distincţii de stat, a anunţat Putin. Liderul de la Kremlin le-a spus că patria lor „nu i-a uitat, nici măcar pentru un minut”, potrivit News.ro.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, la întâlnirea cu repatriaţii au mai participat şeful serviciului de informaţii FSB, Aleksandr Bortnikov, şeful serviciului de informaţii externe SVR, Serghei Narîşkin, şi ministrul apărării, Andrei Belousov.

Potrivit The Guardian, cei opt deţinuţi care s-au întors în Rusia sunt:

  • Vadim Krasikov. Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi. Acesta a fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe exilatul cecen Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.
  • Artem Dulţev şi Anna Dulţeva: Cei doi erau spioni ruşi sub acoperire pretindeau că sunt un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor, de unde se crede că au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă.
  • Mihail Mikuşin: A fost arestat în oraşul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, angajat, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride.
  • Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul, Kliuşin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.
  • Roman Selezniov: Fiul unui deputat din Duma rusă, Selezniov a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.
  • Vadim Konoşcenok: A fost arestat pentru o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia sa din Ucraina.
  • Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în martie 2022 şi de atunci era deţinut în închisoare în Polonia, fiind acuzat de spionaj în profitul Moscovei.

Avionul care i-a transportat pe cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul schimbului de deţinuţi a sosit la Moscova de la Ankara. CNN a relatat anterior că în total şapte aeronave au fost implicate în schimbul de deţinuţi, conform datelor de urmărire a zborurilor. Şase dintre zboruri sunt avioane înregistrate în SUA, iar datele de urmărire arată că acestea se îndreptau spre nord-est din capitala turcă şi zburau prin Europa.

Vadim Krasikov, cel mai controversat nume de pe listă, a fost condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui disident cecen la Berlin.

Eliberarea unui presupus agent FSB condamnat pentru crimă în Germania, ca parte a vastului schimb de prizonieri anunțat joi, a atras critici din partea Amnesty International și a familiei victimei crimei, potrivit AFP.

Într-o declarație, filiala germană a Amnesty a condamnat „un pas către extinderea impunității judiciare”.

„Un criminal și alți criminali condamnați într-un proces echitabil au fost acum eliberați în schimbul unor persoane care doar și-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a deplâns Christian Mihr, secretar general adjunct al Amnesty Germania, într-un comunicat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro