Sari direct la conținut

Cum a pregătit Ucraina cea mai mare incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

HotNews.ro
Cum a pregătit Ucraina cea mai mare incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial
Președintele Volodimir Zelenski alături de generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, FOTO: Pool -Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a învățat o lecție importantă după eșecul ofensivei din vara anului trecut și a pregătit în cel mai mare secret incursiunea care se desfășoară acum în regiunea Kursk a Rusiei. Militarii care urmau să participe la operațiune au fost informați doar în ziua de dinaintea declanșării atacului, relatează cotidianul The New York Times, citat de Meduza.

Comandantul adjunct al uneia dintre brigăzile ucrainene, locotenent-colonelul Artem (NYT nu îi dezvăluie numele de familie) le-a declarat reporterilor americani că doar un cerc restrâns de comandanți știau despre planurile ofensivei.

Ofițerilor superiori li s-a spus despre invazia iminentă cu doar trei zile înainte de începerea acesteia, iar militarii de rând au aflat despre atac cu doar o zi înainte de declanșarea acestuia.

În cadrul pregătirilor, vehiculele blindate au fost ascunse în păduri, mișcările trupelor au fost mascate ca exerciții și instruire, iar soldații au fost nevoiți să petreacă noaptea în case părăsite din satele de graniță.

Strategia forțelor armate ucrainene a fost să străpungă rapid graniţa şi apoi să avanseze pe drumuri şi să blocheze contraatacurile ruseşti, profitând de geografia locului. În regiunea Kursk, câmpurile sunt presărate cu lacuri și mlaștini care, conform planurilor redactate de Statul Major ucrainean, aveau să limiteze capacitatea trupelor ruse de a se deplasa în afara drumurilor.

Ucraina nu a repetat marea greșeală de anul trecut

Locotenent-colonelul Artem le-a declarat reporterilor că ofensiva ucraineană și-a atins deja scopul: „Aceasta este o lovitură pentru autoritatea Rusiei, care se consideră un imperiu victorios. Am creat o zonă tampon în această țară”.

Jurnaliștii de la NYT notează, după discuții cu militari și ofițeri ucraineni de pe teren, că natura strict secretă în care a fost pregătită ofensiva era de o importanță capitală și că Statul Major de la Kiev a tras concluziile după ce îndelung așteptata contraofensivă declanșată în luna iunie a anului trecut nu a reușit să străpungă liniile defensive impresionante construite de armata rusă în sudul Ucrainei.

După succesele înregistrate pe front în a doua parte a lui 2022, liderii de la Kiev nu au făcut niciun secret din faptul că pregătesc o ofensivă majoră care să elibereze teritoriul țării de forțele invadatoare. Secretă a fost ținută doar direcția ofensivei, însă rapid a devenit evident că grosul eforturilor se îndreaptă spre sudul țării. Ofensiva de vară a Kievului a fost declanșată astfel în cea mai evidentă direcție, anticipată și de comandamentul de la Moscova.

Asta s-a datorat faptului că un succes al forțelor ucrainene în sudul țării, cu o străpungere a frontului care să avanseze până la Marea Azov, ar fi tăiat în două forțele rusești, izolându-le pe cele din regiunile Zaporojie, Herson și Crimeea de restul teritoriului ocupat de Rusia.

Armata ucraineană a obținut o surpriză operațională deplină în regiunea Kursk

Comandamentul militar de la Moscova nu se aștepta însă acum la o ofensivă pe teritoriul Rusiei, forțele ucrainene reușind să obțină o surpriză operațională deplină.

Acest lucru a fost ilustrat de comentarii făcute zilele trecute de generalul rus în retragere Andrei Guruliov, în prezent deputat în Duma de Stat de la Moscova. Deși el a spus că autoritățile militare din Kursk nu aveau cum să nu fie la curent cu masarea de trupe ucrainene la graniță, Guruliov a relatat că liniile defensive de aici au fost inadecvate și lăsate de izbeliște.

NYT notează însă că secretomania care a înconjurat pregătirile pentru incursiunea din Kursk a avut un impact și asupra civililor ucraineni care trăiesc de-a lungul graniței cu Rusia.

Neputând să-i avertizeze în avans, autoritățile ucrainene au evacuat rapid oamenii când forțele rusești au răspuns invaziei bombardând comunitățile de graniță. Începând cu data de 12 august, aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Sumî.

Nici civilii ucraineni de la granița cu Rusia nu au fost avertizați în prealabil de ofensivă

Natalia Vyalina, o educatoare în vârstă de 44 de ani dintr-un sat aflat în apropierea graniței cu Rusia, le-a spus jurnaliștilor de la NYT că, deși a fost nevoită să își părăsească casa din cauza ofensivei, este de acord cu incursiunea pe teritoriul rusesc.

„Lasă-i să încerce să supraviețuiască ocupației, invaziei, să asculte cum plâng copiii în adăposturile anti-bombă, să vadă cum suferă bătrânii”, a spus ea într-o conversație avută cu jurnaliștii americani la centrul de cazare pentru rezidenții evacuați din teritoriile de graniță ale Ucrainei.

„Vreau să se încheie războiul”, a adăugat Vera Prostatina, pensionară de 65 de ani, care a fost nevoită și ea să părăsească și ea acasă.

„Dar acum rușii pierd sate și orașe. Lăsați asta să le fie lecție. Inamicul trebuie pedepsit. Ne-au adus război și ne-au distrus viețile. Acum vreau să se termine, pentru ei și pentru noi”, a adăugat ea.

Ofensiva ucraineană în Rusia este „legitimă” și va înceta dacă Moscova acceptă o „pace justă” și pune capăt invaziei sale în Ucraina, a declarați marți un oficial al Ministerului de Externe de la Kiev.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Heorhii Tykhyi, calificând aceste operațiuni drept „absolut legitime”.

Urmărește ultimele evoluții din a 903-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro