Sari direct la conținut

Guvernatorul Băncii Canadei: Inteligența artificială complică lupta cu inflația

HotNews.ro
Tiff Macklem, Guvernatorul Bancii Canadei (dreapta). Credit: Justin Tang / Zuma Press / Profimedia
Tiff Macklem, Guvernatorul Bancii Canadei (dreapta). Credit: Justin Tang / Zuma Press / Profimedia

AI amenință să complice îmblânzirea inflației, a spus guvernatorul Băncii Canadei, Tiff Macklem, la o conferință de specialitate.

Adoptarea masivă a inteligenței artificiale ar putea determina companiile să modifice rapid prețurile pentru a răspunde condițiilor economice, ceea ce ar crește volatilitatea inflației și ar complica sarcina bancherilor centrali, a mai precizat Macklem.

Pe termen scurt, investițiile în inteligența artificială sporește productivitatea și stimulează cererea în economie, iar acest lucru duce la o presiune asupra inflației, a declarat șeful băncii centrale a Canadei.

Discursul lui Macklem la Toronto, în cadrul unui eveniment găzduit de Biroul Național de Cercetare Economică, a subliniat provocările cu care se confruntă decidenții economici în a răspunde efectelor induse de adopția inteligenței artificiale.

Remarcile sale nu s-au referit în mod special la decizia Rezervei Federale de a reduce rata principală a dobânzii cu jumătate de punct și nici nu au clarificat dacă Banca Canadei intenționează o reducere similară luna viitoare.

Macklem a spus că adoptarea AI are potențialul de a crește productivitatea orară, ceea ce ar permite salarii mai mari și prin urmare cheltuirea unor sume mai mari de bani în consum. „Pe măsură ce lucrătorii cu locuri de muncă cu productivitate scăzută sunt înlocuiți de inteligența artificială, aceștia s-ar putea angaja pe alte locuri de muncă mai productive în economie”, a spus el.

Guvernatorul a cerut cadrelor universitare și companiilor să colaboreze pentru a arunca mai multă lumină asupra efectelor potențiale ale inteligenței artificiale asupra economiei.

„Când intri într-o cameră întunecată, nu te repezi, ci mergi cu grijă. Și încerci pe întuneric să găsești întrerupătorul. Asta facem. Ceea ce avem nevoie noi, bancherii centrali, este mai multă lumină”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro