Adrian Țuțuianu, despre numirile făcute la BNR. „Domnul Isărescu este util să rămână/ Doamna Anastase este o excepție, e cam departe”
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, a declarat luni, despre propunerile pentru conducerea BNR, că rămânerea lui Mugur Isărescu şi a lui Florin Georgescu în corpul de conducere al BNR este utilă, însă Roberta Anastase este o excepţie, referire la faptul că aceasta nu este economist de profesie, transmite News.ro.
„Acolo trebuie să fie economiști”
„Domnul Isărescu rămâne. Eu cred că este util să rămână, în contextul în care trebuie făcută o predare către o generaţie ceva mai tânără de economişti. Rămânerea domnului Isărescu şi a domnului Georgescu în corpul de conducere al BNR eu cred că este utilă”, a precizat Adrian Ţuţuianu, în emisiunea România Politică de la Prima News.
Ţuţuianu a comentat şi propunerile venite dinspre alte partide pentru conducerea BNR. „Am văzut şi eu propunerile, şi dintr-o parte şi din alta, cu una sau două excepţii sunt oameni care au legătură cu domeniul”, a spus Ţuţuianu.
Despre propunerea Roberta Anastase, din partea PNL, Adrian Ţuţuianu a spus: ”Doamna Anastase este excepţie, e cam departe (..) Cred că în principal acolo trebuie să fie economişti”, a mai comentat secretarul general adjunct al Guvernului.
Adrian Ţuţuianu a fost întrebat și despre propunerea PSD pentru un post în Consiliul de Administraţie al BNR în persoana Aurei Socol, soţia lui Cristian Socol.
„Doamna Socol are o carieră universitară recunoscută, este la ASE, nu oriunde, are o experienţă în domeniul financiar, pentru că asta face la ASF şi predă cursuri de specialitate, deci eu cred că este omul potrivit şi aproo de normele de guvernanţă corporativă, cred că este pentru prima dată când la BNR, în Consiliul de Administraţie, avem şi o femeie”, a spus Ţuţuianu.
Viitoarea componență a conducerii BNR
Potrivit unor surse apropiate Parlamentului, viitoarea componență a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale va fi formată din:
Acad. Mugur Isărescu– cel mai longeviv guvernator de bancă centrală. Este guvernator din 1990, cu o scurtă pauză în care a fost premier. Isărescu a împlinit la începutul lui august 75 de ani.
Leonardo Badea– în prezent viceguvernator, el ar urma să preia locul de prim-viceguvernator, ocupat acum de Florin Georgescu.
Florin Georgescu– va rămâne membru al CA al BNR, viceguvernator, dar nu va mai fi prim-vice. Practic, face rocada cu Leonardo Badea.
Cosmin Marinescu – Consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice se află pe listă pentru a deveni viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), conform unor surse politice și bancare. El va fi propunerea PNL, urmând a-l înlocui pe Eugen Nicolăescu.
Alexandru Nazare– Fostul ministru al Finanțelor ar putea ajunge și el membru al boardului BNR după ce PNL îl va nominaliza formal cel târziu mâine.
Roberta Anastase– Fosta Miss România (1994) de profesie sociolog a intrat pe ultima sută de metri în grațiile PSD pentru a ocupa un loc în boardul Băncii Centrale. Anastase a fost unul din foștii lideri ai PDL, a fost președinte al Camerei Deputaților, parlamentar și fost europarlamentar.
Aura Socol– profesor ASE. Soţia lui Cristian Socol, cel mai important sfătuitor economic al premierului Marcel Ciolacu, Aura Socol este membru neexecutiv în consiliul ASF, ea câştigând bătălia cu Nicolae Istudor, rectorul ASE, pentru o poziţie din partea PSD.
Csaba Balint – membru în Consiliul de Administrație al BNR. Înainte de a se alătura BNR în 2019, a lucrat ca analist macroeconomic la o bancă universală, pregătind rapoarte de cercetare cu privire la evoluțiile economice, piețele financiare, precum și industria bancară din România. În calitate de analist, a câștigat numeroase premii de la organizații internaționale de cercetare economică, Csaba Bálint a absolvit Școala Doctorală de Finanțe și Bănci – DOFIN din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Cristian Popa– După terminarea ASE, Popa a obținut titlul de Master în Managementul Riscului Financiar Internațional, după care a obtinut CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst. A lucrat în mai multe bănci comerciale ca director de investiții.
Conducerea BNR se stabilește pe algoritm politic. PSD are două poziții de conducere (prim-vice și vice) și una de membru simplu de CA, PNL are o poziție de vice și două neexecutive. UDMR are o poziție neexecutivă și USR a primit de asemenea una la ultimele numiri.