Sari direct la conținut

ULTIMA ORA: Atacat cu rachete balistice de Iran, Israelul plănuiește o răzbunare masivă, inclusiv lovituri asupra instalațiilor nucleare / Teheranul amenință si el cu un atac „mai puternic”

HotNews.ro
O unitate de artilerie mobilă israeliană trage un obuz din nordul Israelului spre Liban, miercuri, 2 octombrie 2024. Sursă foto: Baz Ratner / AP / Profimedia
O unitate de artilerie mobilă israeliană trage un obuz din nordul Israelului spre Liban, miercuri, 2 octombrie 2024. Sursă foto: Baz Ratner / AP / Profimedia

Israelul a lansat noi atacuri în suburbiile sudice ale Beirutului miercuri dimineața, după atacul cu sute de rachete balistice lansate de Iran, potrivit CNN, Reuters și The Guardian. Armata israeliană a emis în ultimele ore mai multe ordine de evacuare a unor clădiri din oraș, afirmând că țintește locații ale Hezbollah. Atât Israelul, cât și Iranul promit că vor continua ostilitățile dacă tabăra adversă va reacționa.

Loviturile au avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat un baraj de rachete balistice către ținte din Israel, într-o intensificare dramatică a unui conflict despre care unii se tem că ar putea escalada într-un război regional.

Cele mai noi informații despre criza din Orientul Mijlociu, LIVE TEXT pe HotNews.ro:

Armata israeliană a declarat miercuri că Divizia 36 și forțe suplimentare se alătură operațiunii terestre din Liban, transmite Reuters.

Toate cursele aeriene din Iran vor rămâne suspendate până joi la ora locală 5 dimineața, a anunțat miercuri Organizația Aviației Civile a țării, potrivit agenției de presă semi-oficiale Tasnim, la o zi după ce Teheranul a tras cu rachete balistice asupra Israelului, informează Reuters.

Poliția daneză a declarat miercuri că investighează două explozii în apropiere de ambasada Israelului din Copenhaga, potrivit Reuters.

Peste 30 de palestinieni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei școli și institut care găzduiește persoane strămutate în Gaza, a informat miercuri radioul oficial Voice of Palestine, informează Reuters.

Iranul a declarat miercuri că atacul său cu rachete balistice asupra Israelului, cel mai mare atac militar asupra statului evreu, s-a încheiat, fără alte provocări, în timp ce Israelul și Statele Unite au promis să riposteze împotriva Teheranului, informează Reuters.

Iranul a descris atacul de marți asupra Israelului ca fiind defensiv și vizând exclusiv facilitățile sale militare. Agenția de presă de stat a Iranului a precizat că au fost vizate trei baze militare israeliene.

Teheranul a mai spus că atacul său a fost un răspuns la uciderea de către Israel a unor lideri militanți și la agresiunea din Liban împotriva Hezbollah și din Gaza.

„Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să invite la noi represalii. În acest scenariu, răspunsul nostru va fi mai puternic și mai puternic”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi într-o postare pe X miercuri dimineață.

Israelul va lansa în câteva zile o „riposă semnificativă” la atacul cu rachete balistice al Iranului, care ar putea viza instalații de producție de petrol și alte locații strategice din interiorul Iranului, potrivit unor oficiali israelieni citați de publicația americană Axios, informează Reuters.

Israelul și Iranul nu au fost niciodată mai aproape de deschiderea unui front nou și mult mai periculos în războiul care a cuprins Orientul Mijlociu, comentează Axios.

Iranul a amenințat marți că, dacă Israelul răspunde cu forță la cele aproape 200 de rachete pe care le-a lansat marți, va ataca din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, oficialii israelieni spun că toate opțiunile vor fi pe masă, inclusiv lovituri asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

Iranul a transmis Statelor Unite să nu se implice în urma atacului cu rachete balistice asupra Israelului, a declarat miercuri ministrul de externe Abbas Araqchi, potrivit agenției de presă semioficiale iraniene Tasnim, scrie Reuters.

Hezbollah a declarat că a confruntat forțele israeliene infiltrate în orașul libanez Adaisseh, miercuri dimineața, și le-a forțat să se retragă, potrivit Reuters și The Guardian.

Adaisseh se află pe partea libaneză a graniței cu Israelul, la doar 200 de metri de orașul israelian Misgav Am, unde sirenele de alertă aeriană au fost active în ultima oră.

Într-un mesaj postat pe X după miezul nopţii, ora locală, purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, a avertizat că locuitorii se află în apropiere de „instalaţii periculoase aparţinând Hezbollah împotriva cărora Forţele de apărare vor acţiona cu putere în scurt timp”.

De asemenea, Forţele Aeriene Israeliene au transmis că posibilităţile operaţionale nu au fost afectate de atacurile cu rachete ale Iranului.

„Forţele aeriene continuă să funcţioneze pe deplin, iar în această seară (marți, n.r) vor continua să lovească puternic în Orientul Mijlociu, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul anului trecut”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, în noaptea de marţi spre miercuri, ora locală.

Declaraţia a fost făcută după apariţia unor noi imagini video care arată rachete iraniene lovind baza aeriană Nevatim din sudul Israelului.

Hagari a adăugat că Israelul va continua să urmărească comandanţii Hezbollah şi pe oricine ameninţă cetăţenii israelieni.

„Iranul a comis un act grav în această seară, împingând Orientul Mijlociu spre escaladare. Vom acţiona la momentul şi locul pe care le vom decide”, a declarat Hagari.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis răzbunare după atacul fără precedent de marți seară.

„Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta și va plăti pentru asta. Oricine ne atacă, noi îl atacăm”, a declarat el, în timp ce își convoca cabinetul de securitate pentru o reuniune marți seara.

INTERVIURILE HotNews.ro