Sari direct la conținut

13 defibrilatoare automate au fost instalate în cele mai aglomerate stații Metrorex din București. În total, peste 100 de aparate sunt montate în spații publice din Capitală și Ilfov

HotNews.ro
13 defibrilatoare automate au fost instalate în cele mai aglomerate stații Metrorex din București. În total, peste 100 de aparate sunt montate în spații publice din Capitală și Ilfov

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că 13 defibrilatoare automate au fost instalate în cele mai aglomerate stații de metrou din București, pentru ca trecătorii să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Această inițiativă face parte din proiectul național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, demarat în anul 2023.

Cele 13 defibrilatoare au fost instalate în stațiile de metrou Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor și Nicolae Grigorescu. 

Prin intermediul acestui proiect, cetățenii pot acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Aparatele sunt automate și sunt capabile să ghideze salvatorul atât în efectuarea manevrelor de resuscitare, cât și în furnizarea de șocuri electrice victimei înainte ca primele echipaje medicale să ajungă la fața locului, conform unui comunicat al DSU. 

Defibrilator automat pentru acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. FOTO Metrorex/DSU

În total, peste 100 de aparate sunt montate în spații publice din Capitală și Ilfov

Potrivit DSU, în București și în Ilfov au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spații publice, printre care amintim Teatrul Național București, Sala Radio, Aeroportul Internațional ‘’Henri Coandă’’, Sala Palatului, Televiziunea Română, Ateneul Român, Opera Română și toate magazinele Lidl din București-Ilfov.

Proiectul a intrat deja în etapa de extindere națională prin instalarea primelor 5 defibrilatoare în județul Mureș, anunță DSU, urmând ca până la finalul anului să înceapă, concomitent, instalări în Timișoara, Iași, Galați, Sibiu și Brașov.

Toate punctele de prim-ajutor incluse în Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat, cât și cu o stație de măsurare a funcțiilor vitale care sunt capabile să recunoască stopul cardio-respirator și să alerteze salvatorul în consecință. 

Cum funcționează un defibrilator automat 

Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este așezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive dar și vizuale, ușor de urmărit, se arată în comunicat. 

În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis și astfel conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale. 

Toate locațiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicați. 

Proiectul a fost inițiat în anul 2023 de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu Lidl România, Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Vodafone România și Linde Gaz România. 

Astfel, menționează DSU, atât angajații Lidl România, cât și angajații din unitățile publice au fost instruiți pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar și pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Defibrilator automat instalat la metrou pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. FOTO Metrorex/DSU

„În situațiile de urgență în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv efectuarea compresiilor toracice și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate până la sosirea echipajelor medicale. 

Șansele de supraviețuire cresc la 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator, iar în lipsa aplicării acestor manevre de bază, șansele de supraviețuire și recuperare ale victimei sunt extrem de mici. 

În acest context, Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful DSU.

Harta interactivă cu defibrilatoarele instalate este disponibilă în aplicația „DSU” pentru telefoanele de tip smartphone și pentru tablete. Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play și AppStore.

INTERVIURILE HotNews.ro