Sari direct la conținut

Ce le poate face ANAF maneliștilor, dacă aceștia nu și-au declarat toate veniturile

HotNews.ro
Bani cash euro, Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia
Bani cash euro, Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

Unii maneliști nu încheie contracte pe banii pe care îi încasează numerar de la clienți, de exemplu persoane care vor să se căsătorească. Este important ca aceștia să-și declare veniturile corect. Altfel, Fiscul are o pârghie prin care îi poate face să plătească.

ANAF nu-și poate da seama în astfel de cazuri dacă s-a făcut evaziune sau nu, decât prin evaluarea cheltuielilor. Dacă acestea sunt mai mari decât veniturile, atunci clar este o problemă, iar ANAF îi poate lua o parte din bani. Astăzi vorbim despre 16% din sumele nejustificate, dar lucrurile se schimbă din iunie 2024.

Practic, de la 16%, această cotă va crește la 70%.

În anii trecuți, ANAF i-a pus pe plată pe unii lăutari pentru probleme asemănătoare, conform informațiilor noastre (au beneficiat de 16%).

Acum sunt unele probleme de interpretare a legii în privința noului procent de 70%, iar autoritățile trebuie să vină rapid cu clarificări.

De exemplu, dacă o persoană se află în control acum și nu se încheie până atunci, vor plăti impozit de 16% sau 70%, dacă se emite decizia după în iunie 2024? Dacă e așa, atunci cei care sunt în control vor trebui să se grăbească să primească decizia mai repede pentru a plăti 16%. Adică vor accepta ce le-a transmis Fiscul.

Nu știm dacă unii dintre ei își declară corect veniturile, nici ANAF nu prea știe, dar are o pârghie de verificare. Dacă a văzut că și-a cumpărat mașini scumpe sau case, poate vedea și ce venituri oficiale a avut. Dacă datele nu se corelează, atunci îi poate cere un impozit de până la 70% pe sumele nejustificate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro