Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 955: Zelenski și Sîrskîi au vizitat zona Sumî / Toate rachetele și dronele lansate de ruși peste noapte și-au ratat țintele / Ucrainenii spun că inamicul a suferit pierderi mari ieri

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 955: Zelenski și Sîrskîi au vizitat zona Sumî / Toate rachetele și dronele lansate de ruși peste noapte și-au ratat țintele / Ucrainenii spun că inamicul a suferit pierderi mari ieri
Volodimir Zelenski, șeful cancelariei prezidențiale, Andrii Yermak, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi și comandantul Brigăzii 82 de Asalt, Dmitro Voloșin, în zona Sumî: Handout / AFP / Profimedia

Volodimir Zelenski a anunţat că a vizitat regiunea Sumî de la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk. „Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul”, a afirmat Zelenski, care a ținut în Sumî și o ședință cu comandatul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi și alți lideri militari.

Evenimentele de vineri, ziua 955 a războiului din Ucraina, LIVE:

Politico: Europa are un adevărat comisar pentru apărare, dar nu cel numit de Ursula von der Leyen / Asasinii Rusiei au încercat deja să îl ucidă.

Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru a deveni primul comisar pentru apărare al Uniunii Europene, dar există altcineva cu mult mai multă putere şi cu mai mulţi bani care face deja acest lucru.

Volodimir Zelenski a anunțat că la summitul din formatul Ramstein de sâmbăta viitoare își va prezenta Planul pentru Victorie.

„Ne pregătim pentru cea de-a 25-a reuniune Ramstein din 12 octombrie, care va fi prima care va avea loc la nivel de lideri de stat. Vom prezenta Planul de victorie – pași clari și concreți către un sfârșit just al războiului. Hotărârea partenerilor noștri și întărirea Ucrainei sunt cele care pot opri agresiunea rusă”, a scris el pe rețeaua X.

Zelenski și-a prezentat planul pentru victorie omologului său american Joe Biden la Casa Albă pe 26 septembrie, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite. Planul de victorie al Ucrainei, despre care Zelenski a declarat pe 18 septembrie că este „pe deplin pregătit”, nu a fost făcut public

Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele ruse au avansat recent în zonle Vovchansk, lângă Kreminna, Torețk, Pokrovsk și orașul Donețk.
  • Forțele ucrainene au continuat vineri atacurile terestre în raionul Glushkovsky, la vest de principala linie ucraineană din regiunea Kursk, dar nu au făcut progrese confirmate.
  • Luptele au continuat în principala zonă de luptă ucraineană din regiunea Kursk, dar nu au existat modificări confirmate ale liniei frontului.

Toate rachetele și dronele lansate de ruși azi-noapte și-au ratat țintele

VIDEO Cum a fost asasinat șeful securității de la centrala nucleară Zaporojie / Rușii acuză un „atac terorist”, ucrainenii spun că era „criminal de război”.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei reamintește tuturor că fiecare criminal de război va fi pedepsit în mod corespunzător””, a declarat agenția ucraineană pe canalul său oficial Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat pe Telegram că inamicul a lansat peste noapte trei rachete ghidate X-59/69 din spațiul aerian al regiunii ruse Kursk și din Crimeea ocupată și 13 drone din Kursk (Rusia), Capul Chauda (Crimeea).

„Ca urmare a luptei aeriene, 3 drone inamice au fost doborâte în regiunea Odesa. 10 UAV-uri inamice s-au pierdut în nordul și sudul țării, fără a exista informații cu privire la victime sau pagube. De asemenea, din cauza contramăsurilor active ale sistemelor de război electronic, rachetele ghidate nu și-au atins țintele”, transmite sursa citată.

Ucrainenii spun că rușii au suferit pierderi mari ieri

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de vineri: 1280 soldați, 8 tancuri, 31 alte blindate de luptă, 72 de tunuri, 4 lansatoare multiple de rachete, 5 sisteme antiaeriene, 85 diferite vehicule și 11 echipamente speciale.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de vineri, ziua 954 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro